Správa pre tých, ktorí s nákupom nových pamäťových modulov alebo SSD diskov stále otáľajú.

Podľa analytickej správy na webe TrendForce existujú náznaky, že ceny modulov DRAM a NAND flash porastú. Udiať by sa tak malo ešte tento štvrťrok. Predpokladaný nárast je v rozsahu 3 až 8 %. Zdražovanie sa dotkne najmä pokročilejších produktov s najnovšími technológiami, ako napríklad pamäťových modulov DDR5.

Vzhľadom na situáciu v minulosti pôjde len o pokračovanie trendu rastúcich cien. Pamäte typu DD5 začali mať zvýšené ceny už v 3. štvrťroku tohto roka. Zvyšovaniu sa nevyhne ani staršia technológia DDR4. Používatelia, ktorí zvažujú upgrade počítača alebo nákup pamäťových zariadení spomínaných typov, by tak mohli urobiť čím skôr. Lacnejšie ceny neočakávajte. Problémom môže byť to, že výrobcovia majú veľké zásoby a nepočíta sa s nedostatkom produktov na trhu.

tabulka s vyvojom cien pamatovych modulovZdroj: TrendForce, okt 2023

V správe sa ďalej uvádza, že väčšina výrobcov má záporné marže na produktoch typu DRAM. Znižovanie cien prakticky nepripadá do úvahy. V prípade serverových pamätí vzrástli zásoby až na 30 % a to už v 2. štvrťroku. To tiež charakterizuje fakt, že zvyšovanie cien nemusí prísť okamžite a zároveň nebude núdza o produkty. Scenár, kedy by sa spomalila výroba a vyvolal by sa umelý dopyt po produktoch, sa teda nebude týkať tejto kategórie.

Pamäťové moduly sú previazané aj so sektorom smartfónov. Tu sa však nepredpokladá nárast väčší ako 10 %, no zároveň je vidieť, že výrobcovia zdvíhali ceny svojich modelov už v minulosti. Posledné mesiace je badať zdražovanie smartfónov v rozsahu od 10 % a viac. To nie je naviazané len na pamäťové moduly, ale aj na ostatné komponenty a celkovú infláciu vo svete.

Správa uvádza aj príklad firmy Samsung, ktorá začala od septembra znižovať výrobu a tým ovplyvnila prebytok zásob z minulosti. Je predpoklad že zníženie produkcie dosiahne 30 %. Iné firmy v správe nie sú spomenuté, no pravdepodobne sa cenový vývoj pamäťových modulov dotkne aj ostatných výrobcov. Dá sa hovoriť o tom, že zdražovanie sa bude týkať všetkých hráčov v tomto sektore.

Zdroj: TrendForce

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.