Panasonic na CESe ukázal svoju vlajkovú loď medzi OLED televízormi OLED, model LZ2000 vo veľkostiach 55, 65 a prvýkrát tiež 77 palcov.

Novinka ponúka zlepšenia pre hráčov vrátane prekrývaného panela informácií a nastavenia s označením Game Control Board. Ten automaticky rozpozná grafický procesor NVIDIA, má zlepšenú latenciu 60 Hz a podporu HDMI 2.1. To všetko dáva modelu LZ2000 výborné použitie v hernej oblasti.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Panasonic LZ2000

Kompletné prepracovanie predných reproduktorov otvára nové možnosti presného smerovania zvuku v rámci miestnosti.

Obraz prispôsobený konkrétnym podmienkam

Model LZ2000 využíva pokročilé senzory, ktoré rozpoznávajú teplotu farieb okolo televízora v miestnosti a upravujú obraz tak, aby zážitok z jeho sledovania bol čo najprirodzenejší.

Táto nová funkcia nadväzuje režim Auto AI z rolu 2021, ktorý využíva umelú inteligenciu na identifikáciu prehrávaného obsahu v reálnom čase. Môže aj automaticky optimalizovať kvalitu obrazu aj zvuku pre daný typ obsahu.

Koncepcia spočíva v tom, že televízor poskytuje optimálnu kvalitu obrazu a zvuku bez ohľadu na typ sledovaného obsahu a samozrejme bez toho, aby používateľ musel zakaždým meniť nastavenia.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Vľavo Panasonic LZ2000 s automatickým nastavením bielej, vpravo minuloročný model

LZ2000 používa senzor na detekciu teploty farieb okolitého svetla. Ľudské oko vníma bielu farbu v závislosti od okolitého osvetlenia. Napríklad väčšina európskych domácností používa svetlá teplej farby, čo znamená, že biele farby na obrazovke môžu byť vnímané ako modrasté a príliš studené. Snímač v spolupráci s procesorom HCX Pro AI upravuje každý tón samostatne v závislosti od okolitého osvetlenia. Čip HCX Pro AI tak zachováva farby, ktoré ľudské oko pozná, napríklad pleťové tóny.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Panasonic LZ2000 ma otáčateľnom podstavci

Aj bez nastavovania

Režim Auto AI teraz tiež plynule rozpoznáva, aký typ obsahu sledujete a podľa toho optimalizuje kvalitu obrazu a zvuku. Pokiaľ napríklad sledujete vysoko kvalitný filmový obsah – prenesiete sa do kina. Pokiaľ však sledujete majstrovstvá sveta vo futbale v Katare, LZ2000 to rozpozná a prenesie vás virtuálne na futbalový štadión.

Tieto funkcie sú navrhnuté tak, aby zabezpečili, že ľudia využijú svoj televízor na maximum bez toho, aby museli ručne upravovať nastavenia.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Ponuky série Panasonic LZ2000

Vyladené kino

Model LZ2000 sa dodáva s uhlopriečkou 65″ a 55″ a teraz aj 77″. Túto veľkosť Panasonic nazýva Master OLED Pro – Cinema Size.

Všetky tri veľkosti využívajú Master OLED Pro 2022 – nárast jasu v strednej úrovni, ktorý prináša väčší efekt HDR a lepšiu presnosť reprodukcie detailov vo svetlejších oblastiach.

Model LZ2000 podporuje veľmi širokú škálu formátov HDR vrátane Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive a HLG Photo, čo je formát statického obrazu, ktorý prináša statickú fotografiu do sveta HDR a prinášajú ho napr. fotoaparáty Panasonic Lumix.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Panasonic LZ2000

Smerový zvuk v celom priestore

LZ2000 prináša smerového zvuku ale aj komplexný zvukový balíček televízora Panasonic 360° Soundscape, ktorý dokáže sprostredkovať zážitok štandardu Dolby Atmos. Niekoľko vstavaných reproduktorových jednotiek smerujúcich dohora, do strán a dopredu vytvára priestorovú zvukovú scénu.

Panasonic začal s reproduktormi smerujúcimi do hora a do strán a v roku 2022 prepracoval predné reproduktory a nahradil ich sústavou reproduktorov usporiadaných v rade. Tieto sa tiahnu po celej dĺžke televízora a sú chránené jednoliatou mriežkou.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
reproduktory v Panasonic LZ2000

Sústava reproduktorov ponúka širšiu zvukovú scénu aj s konkrétnym smerovaním. Pomocou intuitívneho a ľahko použiteľného grafického používateľského rozhrania umožňuje LZ2000 nastaviť relatívnu hlasitosť zvuku v rôznych častiach miestnosti.

Dodáva sa s tromi režimami: režim „Pinpoint“ umožňuje nasmerovať zvuk do jedného konkrétneho bodu; režim „Area“, ktorý umožňuje rozšíriť zvuk na skupinu osôb v určitej časti miestnosti. Režim „Spot“ zvyšuje hlasitosť v jednom konkrétnom mieste, zatiaľ čo ostatní môžu zvuk stále počuť ale nie v takej intenzite.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Nastavenie hlasitosti pre konkrétnu oblasť

Smerový zvuk prináša svoje výhody. Rodičia s malými deťmi, ktoré spia v susednej miestnosti, môžu upraviť smer zvuku tak, aby deti nerušil a oni si pritom mohli dobre počuť a vnímať dej filmu. Praktickým využitím je možnosť zvýšiť hlasitosť pre diváka, ktorý horšie počuje, ale nie pre ostatných.

Televízor pre hráčov

Panasonic LZ2000 prináša mnoho zlepšení v hernej oblasti. Funkcia nazvaná Game Control Board zhromažďuje herné nastavenia a informácie na jednom mieste. Zobrazuje ich ako prekrývajúcu vrstvu nad hrou, aby ste kvôli nim nemuseli opúšťať prostredie hry. Navyše je možné ju nastaviť tak, aby bola prístupná na jedno kliknutie na diaľkovom ovládači. Robí sa tak cez prispôsobiteľné tlačidlo „my App“.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Game Control Board v prípade Panasonic LZ2000

Prekrývajúca vrstva ovládania hry poskytuje prístup k nasledujúcim kľúčovým funkciám a informáciám v reálnom čase:

  • Informácie – zobrazuje napr. snímkovú frekvenciu, metadáta HDR alebo údaje o podvzorkovanej chromatickosti
  • Dark Visibility Enhancer – umožňuje granulárne upraviť takmer čiernu časť tmavých scén, čo uľahčuje viditeľnosť trasy vpred alebo odhalenie nepriateľov skrývajúcich sa v tieňoch
  • HDR Tonemap – zobrazuje aktuálne nastavenie mapovania tónov HDR
  • Input Lag a VRR – zobrazenie a úprava nastavenia zdržania vstupu a premennej obnovovacej frekvencie
  • Režim zobrazenia – umožňuje v reálnom čase meniť režim zobrazenia a vidieť efekt v priamom prenose

Medzi ďalšie nové funkcie patrí „SPD Auto Game Mode“, automatická detekcia kompatibilných grafických procesorov NVIDIA podporujúcich HDMI 2.1 4K HFR/VRR (napr. RTX30XX), vďaka čomu LZ2000 automaticky optimalizuje oneskorenie vstupu aj nastavenie VRR.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Porovnanie detailov pri zapnutej VRR a bez nej

Panasonic tiež znížil oneskorenie vstupu pre 60 Hz hry, ktoré podporuje väčšina herných konzol. Model LZ2000 podporuje kľúčové funkcie HDMI 2.1 ako je vysoká snímková frekvencia (HFR) a tiež variabilná obnovovacia frekvencia (VRR) pri 120 Hz v plnom rozlíšení 4K.

MY HOME SCREEN 7.0

Model LZ2000 je vybavený najnovšou verziou operačného systému pre inteligentné televízory Panasonic My Home Screen. Vo verzii 7.0 podporuje všetky hlavné služby na streamovanie videa a obsahuje niektoré zlepšenia z hľadiska prístupnosti a taktiež funkcie myScenery. Dá sa využiť aj pre ľudí s poruchou zraku.

Panasonic LZ2000Zdroj: Panasonic
Panasonic My Home Screen 7.0

Funkcia myScenery umožňuje vybrať si z ponuky odpočinkových obrázkov a videí. K dispozícii je viacero statických snímok a tiež súbor relaxačných zvukov prírody od spoločnosti Joy Foundation, ktoré boli zhromaždené napr. aj z Havajských ostrovov, Madagaskaru či Nepálu. Model LZ2000 tiež podporuje hlasové ovládanie funkcií televízora.

Zdroje: vlastné, Panasonic, CES

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.