V Nitre je celkovo 49 kamier.

Panasonic Business Systems je divízia spoločnosti Panasonic, ktorá má vo svojom portfóliu bezpečnostné kamery. Tie prostredníctvom partnerov predáva záujemcom na báze projektového riešenia.

Na Slovensku je jej prémiovým partnerom spoločnosť Q4 Security, ktorá okrem iného zastrešila kamerový systém pre mesto Nitra. V rámci tohto projektu použila celkovo 49 kamier, pričom prvú nainštalovala už v roku 2001.

Panasonic CCTV kamery v Nitre

Panasonic chráni mesto Nitra. Zdroj: Panasonic

Najnovšie kamery, ktoré sa v Nitre využívajú, sú modely Panasonic WV-X6531. Ponúkajú obraz vo Full HD kvalite a až 40-násobné optické priblíženie. Vďaka tomu je možné rozpoznať tvár človeka či poznávaciu značku vozidla a to aj na veľkú vzdialenosť.

Kamerový systém funguje v Nitre v režime 24/7, poruchovosť kamier je prakticky nulová. Pridanou hodnotou sú nízke nároky na údržbu, ktoré šetria mestu peniaze. Kamery nie je potrebné čistiť, nakoľko ich sklo obsahuje špeciálnu nanotechnológiu, ktorá odpudzuje vodu a prach. Životnosť tejto chemickej úpravy materiálu je na úrovni 4 až 7 rokov.

Najnovšie bezpečnostné kamery Panasonicu využívajú viaceré najmodernejšie technológie, ktoré odstraňujú tradičné nedostatky kamier. Režim Intelligent Auto (iA) automaticky optimalizuje parametre kamery pre optimálny obraz v rôznych podmienkach. S využitím plne automatickej uzávierky a clony, kompenzáciou protisvetla (až 144 dB), technológie Color Night Vision a stabilizácie obrazu je možné získať aj pri 40-násobnom priblížení zreteľný a čitateľný obraz aj v noci.

Panasonic CCTV kamery

Panasonic CCTV kamery. Zdroj: Panasonic

Kombináciou týchto technológií je napríklad možné prečítať ŠPZ vozidla, ktorá je osvetlená prudkým svetlom za ním idúceho auta a ktorá by bola pri použití bežnej kamery viditeľná len ako jasný biely obdĺžnik.

Kamera dokáže reprodukovať farby už pri osvetlení 0,6 luxu a podarí si aj s dynamickými scénami, ako je napríklad vstup človeka z presvetlenej ulice dovnútra budovy. Ďalšie náročné situácie, ako je napríklad hmla, rieši dodatočný softvér i-PRO Management.

Panasonic CCTV kamery

Panasonic CCTV kamery a možnosti analýzy obrazu

Panasonic tiež ponúka softvér na analýzu obrazu, ako je detekcia pohybu a k dispozícii je aj riešenie FacePro, ktoré patrí medzi najvýkonnejšie systémy na identifikáciu ľudí na trhu. Do 1 sekundy porovná danú osobu s 30 000 uloženými záznamami v databáze a počas 3 sekúnd ju vyhľadá medzi 5 miliónmi záznamov. Zároveň ponúka pokročilé algoritmy pre detekciu na základe vplyvu veku, čiastočného zakrytia tváre alebo odvrátenej tváre.

Systém je tak ideálny pre zachytenie nežiadúcich osôb ako vo verejnej doprave (letiská, stanice), tak aj v komerčnej sfére (štadióny, obchodné centrá), kde môže slúžiť na identifikáciu problémových fanúšikov alebo zlodejov. Panasonic využil tieto technológie aj pri nasadení CCTV kamier počas Olympijských hier vo Vancouveri, Londýne a Soči.

Panasonic CCTV kamery

Panasonic CCTV kamery. Zdroj: Panasonic

Zdroj: Panasonic, vlastné

Prečítajte si aj:

Panasonic je späť v hre. Má OLED televízory s podporou hollywoodskych štúdií a celý ekosystém (VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit