Lumix DMC-GX80 od Panasonicu predstavuje 4K foto a videoaparát v kompaktnom vyhotovení, ideálny na tvorbu pri turistike a reportáže. Má vymeniteľné objektívy, dobre fotí a rýchlo ostrí.

Panasonic GX-80: V retrodizajne najvyspelejšia technológia
Vybavený je 16 Mpx Live MOS snímačom už bez nízkopriepustného filtra, ktorý sa inak bežne používal ako nutné zlo kvôli eliminácii nepríjemného moiré efektu. V tomto prípade túto funkciu zabezpečí kvalitný snímač a výkon procesora. Výsledkom je lepšia a ostrejšia kresba tak u fotografií, ako aj na videozáznamoch.

Dizajn a konštrukcia

Fotoaparát vizuálne vyzerá celkom obyčajne, vo vnútri je však najmodernejšia technika, hlavne na nakrúcanie videa v rozlíšení 4K. Povrch pripomína kožu, celkovo je to jasný retrodizajn. Prach vo vnútri fotoaparátu sa odstraňuje ultrazvukom.

Páčil sa ním aj dobre riešený úchop pre pravú ruku. Na tele nájdete aj dve príkazové kolieska – vpredu a vzadu. Predným kolieskom môžete nastaviť vyváženie bielej a zadným citlivosť, ale aj expozičný čas. To sa hodí najmä v teréne pri rýchlom nastavovaní. Na zadnej strane je dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 cm, ten je výklopný smerom nahor o 80°, smerom nadol o 45°. To sa v praxi veľmi hodí na fotky zhora alebo zospodu.

Výborné je vyklopenie displeja na pohodlné fotenie

Výborné je vyklopenie displeja na pohodlné fotenie

Technické parametre

DMC-GX80 je vybavený elektronickým hľadáčikom s rozlíšením 2 764 000 bodov s verným farebným podaním. Hľadáčik má pomer strán 16: 9, pomer zobrazenia 0,7×, nechýba ani senzor priblíženia k oku. Keď sa do hľadáčika pozriete, automaticky sa v ňom aktivuje ostrenie a fotoaparát zaostrí na vybraný ostriaci bod.

O obrazovú kvalitu sa okrem snímača stará aj obrazový procesor Venus Engine. Ten spracováva samostatne odtieň, sýtosť aj jasové informácie. Fotografie z GX80 vyzerajú dobre a rozmazaná fotka je skôr výnimkou. Môžete si dovoliť fotografovať aj pri nízkej úrovni svetla, my sme nastavili napr. citlivosť až ISO 25600 a fotografovali bez blesku aj vonku po zotmení.

Videozáznam má rozlíšenie 3840 × 2160 bodov, natáča sa rýchlosťou 25p (50 Hz) alebo 24p. Zvoliť sa dá aj Full-HD s rýchlosťou 50p.

Poznatky z testu

Pri teste nás zaujal režim 4K PHOTO a vo videu 5-osový optický stabilizátor Dual I.S. Režim 4K PHOTO je vhodný na to, aby ste nikdy nepremeškali ten správny okamih z rýchlo sa odohrávajúcej scény. V režime 4K PHOTO fotoaparát urobí v rozlíšení 4K celú sériu fotiek s rýchlosťou 30 obr./s a ukladá každé okienko záznamu ako samostatnú snímku v rozlíšení 8 MPx. To obyčajne postačuje aj na tlačené fotografie. V tomto režime si môžete vybrať, ako bude fungovať záznam podľa toho, ako sa stlačí spúšť. V režime 4K PHOTO je funkcia Light Composition, keď fotoaparát viackrát exponuje a niekoľko záberov spojí dohromady. To je ideálne napr. na nočný ohňostroj.

GX80 sme si zobrali aj na vysokohorský výstup. Dosiahnete ním úžasné farby a detaily aj v tieňoch

GX80 sme si zobrali aj na vysokohorský výstup. Dosiahnete ním úžasné farby a detaily aj v tieňoch

Zaostrenie trvá len 0,07 s, fotoaparát je tak vhodný aj na rýchle scény. Novinkou je aj funkcia Post Focus, ktorá umožňuje ostriť na konkrétne body v už hotových snímkach po nasnímaní. Až po odfotení sa tak rozhodnete, kde bude fotografia zaostrená – či na tvár alebo na ulicu v pozadí. Je teda len na vás ako bude finálna fotka vyzerať.

Panasonic LUMIX DMC-GX80 je vybavený Wi-Fi rozhraním, fotografie tak môžete rýchlo zdieľať cez internet. Fotoaparát pripojíte k telefónu či tabletu a posielate fotky na sociálne siete alebo mailom. Mobilné zariadenie sa dá tiež použiť ako diaľkové ovládanie fotoaparátu – môžete na ňom nastaviť clonu, čas a citlivosť a odfotiť záber.

Celkovo ide o naozaj kompaktný fotoaparát, ktorý svojimi funkciami nahradí zrkadlovku. Má moderné funkcie na zdieľanie fotiek a veľmi dobre fotografuje. Ideálny spoločník na dovolenky alebo reportážne fotky.

Cena: 690 EUR so základným objektívom 12-32 mm
Zapožičal: Panasonic

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.