Spoločnosť Panasonic predstavila televízor GZ2000 s novou, dokonale vyladenou OLED obrazovkou kategórie Professional Edition s rozlíšením 4K.

Displej, na ktorého vývoji sa podieľali najlepší koloristi z Hollywoodu, sa vyznačuje vynikajúcou farebnou vernosťou a výrazne zdokonaleným jasom.

Ako prvý televízor na svete* podporuje model GZ2000 kombináciu technológií HDR10+, Dolby Vision HDR a zároveň nový fotografický formát HLG Photo, ktorý umožňuje fotografom využiť naplno všetky výhody HDR.

Okrem toho ponúka Panasonic GZ2000 aj ďalšie svetové prvenstvo – sú ním vstavané, hore mieriace reproduktory s podporou špičkovej zvukovej technológie Dolby Atmos. Audiosystém je vyladený v spolupráci s odborníkmi značky Technics. Televízor podporuje hlasové ovládanie a možno ho tak ľahko zapojiť do systému chytrej domácnosti.

John Couling, Senior Vice President, Commercial Partnership predstavuje nové možnosti TV Panasonic GZ2000

Nový televízor GZ2000 je k dispozícii v dvoch uhlopriečkach – 65 a 55 palcov. Na vývoji vstavaných OLED panelov sa podieľal popredný hollywoodsky kolorista Stefan Sonnenfeld, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Company 3 a obľúbený spolupracovník mnohých svetových filmárov.

Patrí medzi najlepších odborníkov na prácu s farbami, v Hollywoode ho prezývajú „filmový da Vinci„. Jeho práca sa premietla do mnohých úspešných filmov uplynulých rokov, ako napríklad Zrodila sa hviezda, Wonder Woman, Muž z ocele, Kráska a zviera, Star Wars: Sila sa prebúdza, Jurský svet a ďalších.

Ako množstvo iných koloristov, používa aj Sonnenfeld OLED televízory Panasonic pri každodennej práci ako veľkoformátové referenčné monitory.

Vylepšenie sa dotklo prakticky všetkých parametrov, ktoré majú podstatný vplyv na obrazovú kvalitu. Týka sa to predovšetkým jasu a kontrastu s tým, že výsledkom je vyšší dynamický rozsah. Panasonic GZ2000 si poradí aj so zložitými scénami s rýchlymi zmenami jasu a kontrastu, typickými pre akčné filmy alebo športové prenosy.

Panasonic vypočul želanie hollywoodskych profesionálov, rozšíril kresbu v najtmavších hodnotách RGB spektra a zároveň znížil odstup medzi jednotlivými krokmi pri kalibrácii. Model GZ2000 je súčasne jedným z prvých televízorov, ktorý podporuje testovacie vzorce Calman PatternGen v softvéri Portrait Display CalMAN s funkciou AutoCal. K dispozícii je aj podpora kalibračného nastavenia Imaging Science Foundation (ISF).

Procesor HCX PRO je doposiaľ najvyspelejší obrazový procesor, aký kedy firma vyrobila. Zaisťuje bleskurýchlu analýzu farieb, kontrastu aj jasu v rozlíšení 4K, optimalizuje všetky hodnoty a výrazne vylepšuje obraz na vynikajúcom OLED displeji. Medzi ďalšie výhody patrí rýchla práca s LUT tabuľkou. Vďaka tomu je GZ2000 doteraz najlepším televízorom Panasonic, čo sa týka farebnej presnosti pri všetkých úrovniach jasu. To platí aj v situáciách, keď sa hodnoty jasu a kontrastu rýchlo striedajú, ako napríklad v akčných scénach.

Obrazový procesor HCX PRO podporuje rôzne formáty HDR metadát a je zárukou dosiahnutia optimálneho obrazu z akéhokoľvek zdroja. Ako prvý televízor na svete podporuje súčasne technológie HDR10+ a Dolby Vision*. Vďaka podpore Multi HDR je navyše kompatibilný aj s HDR formátom HLG (Hybrid Log-Gamma), na ktorý podľa súčasných predpokladov v blízkej budúcnosti prejde veľká väčšina televíznych staníc. Ďalšou výhodou je aj podpora nového foto formátu HLG Photo. Displej zostáva samozrejme kompatibilný aj s bežnou technológiou HDR10, s ktorou pracuje väčšina UHD blu-ray diskov a streamovacích služieb.

Panasonic GZ2000 je vybavený hore smerujúcimi reproduktormi s podporou technológie Dolby Atmos. Vďaka zvolenej kombinácii reproduktorov sa používatelia môžu tešiť na špičkový priestorový zvuk.

Zvuk Dolby Atmos doslova vyplní celý priestor a kopíruje dej na obrazovke tak, ako sme zvyknutí z najlepších kín. Hlasy, efekty, výbuchy, hudba, to všetko znie priestorovo realisticky a vťahuje divákov do deja.

Na ladení audiosystému sa podieľali odborníci renomovanej značky Technics, ktorá patrí spoločnosti Panasonic. Pri vývoji využili technológiu Technics JENO Engine.

Medzi ďalšie prednosti modelu GZ2000 patrí aj vylepšené smart prostredie My Home Screen 4.0, vďaka ktorému si majiteľ môže upraviť používateľské rozhranie podľa vlastných predstáv s doteraz nevídanou mierou flexibility. Zmeniť možno úvodnú obrazovku, zjednodušený bol prístup k živému vysielaniu aj internetovým službám.

K dispozícii sú skratky ku konkrétnemu obsahu, pripojeným zariadeniam alebo k službám typu Netflix, Amazon či YouTube. Na úvodnú obrazovku je možné pridávať aj obľúbené televízne stanice.

Nezanedbateľná je tiež podpora systémov Google Assistant a Amazon Alexa, vďaka ktorým je možné hlasom ovládať mnohé dôležité funkcie.

Fotografie: Ondrej Macko

Poznámka: hviezdičkou označené údaje sú platné k dátumu 7. 1. 2019, podľa informácií spoločnosti Panasonic.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.