Panasonic predstavuje na veľtrhu IFA 2023 v Berlíne v hale „HUB27“ svoje najnovšie spotrebiteľské produkty. Ide o televízory, domáce AV vybavenie, malé kuchynské spotrebiče, zariadenia pre osobnú starostlivosť, digitálne spracovanie obrazu a inteligentnú komunikáciu.

Panasonic intenzívne pracuje na riešeniach v odvetví súvisiacich so znižovaním emisií CO2, inováciami a obehovým hospodárstvom. Ide o využívanie modulárnych konštrukcií na jednoduchšie opravy alebo integrácia internetu vecí (IoT) na prediktívne zisťovanie porúch a cenovo dostupnejšie ponuky renovácie a modely predplatného. Panasonic tiež rozširuje výrobu tepelných čerpadiel v Európe.

Na veľtrhu IFA 2023 sa spoločnosť Panasonic zameria na svoju firemnú víziu pod názvom „Holistická pohoda“.

Holistic Wellbeing spoločnosti Panasonic má štyri dimenzie:

  • „Priestorový komfort“ (TV a domáca zábava)
  • „Vonkajšia pohoda“ (starostlivosť o telo)
  • „Pohoda v domácnosti“ (malé kuchynské spotrebiče)
  • „Sociálna pohoda“ (digitálne zobrazovanie a starostlivosť o domáce zvieratá)

PRIESTOROVÝ KOMFORT

Vizuálne a sluchové vnemy sú dôležité prvky a ich správne používanie môže výrazne zlepšiť našu celkovú pohodu. V súlade s touto koncepciou Panasonic oznámil nový rad televízorov OLED a LED pre modelový rok 2023. Televízory Panasonic OLED sú považované za prvú voľbu pre filmy, televízne programy a hry. Podpora dlhodobej spolupráce spoločnosti Panasonic s profesionálnymi filmovými tvorcami a významnými vývojármi hier znamená, že nové produkty sú vyvíjané aj z pohľadu tvorcov obsahu. Preto je obsah reprodukovaný presne tak, ako to tvorcovia zamýšľali.

Panasonic naďalej spolieha na dokonalé hollywoodske techniky ladenia obrazu: Vo svojich modeloch OLED Panasonic kombinuje japonské know-how a technické zručnosti s profesionálnymi skúsenosťami hollywoodskeho filmového koloristu Stefana Sonnenfelda, známeho ako „da Vinci filmov“. Aj on používa obrazovky Panasonic OLED ako veľkoformátové referenčné monitory pri svojej práci. Novo vylepšený režim Filmmaker Mode poskytne filmovým nadšencom filmový zážitok presne podľa predstáv ich režisérov. Inteligentné senzory navyše zisťujú intenzitu a teplotu farieb okolitého svetla a detailne upravujú obraz.

To umožňuje prirodzenejšie zobrazenie obrazu počas dňa aj pri sledovaní filmov v noci. Panasonic vyvinul aj funkciu My Scenery, ktorá vytvára prostredie zodpovedajúce konkrétnej miestnosti alebo vašej nálade a môže pomôcť s pozornosťou alebo duševným zdravím. Napríklad tzv. krásna scenéria vám pomôže lepšie sa sústrediť na prácu, alebo upokojujúce zvuky dažďa slúži na uvoľnenie pred spaním.

V čoraz živšej oblasti hier vytvárajú vývojári realistické digitálne svety aj pomocou pôsobivých vizuálnych a zvukových efektov. Stále rastúce technické požiadavky pritom často dokážu splniť len profesionálne počítačové monitory. Alebo najnovšie televízory OLED. Aby hra vyzerala čo najlepšie, nový režim True Game Mode prináša do herného sveta všetky funkcie presnosti farieb, ktoré majú k dispozícii filmári. A navyše vylepšené mapovanie tónov HDR, ktoré zabezpečí verné zobrazenie obsahu HDR poskytovaného hernými konzolami.

Vlajkovou loďou série 2023 OLED je séria MZ2000, ktorá je k dispozícii v uhlopriečkach 55, 65 a 77 palcov. Táto séria je založená na najmodernejšom paneli s technológiou Micro Lens Array a prispôsobenou konfiguráciou viacvrstvového tepelného manažmentu, ktorá umožňuje výrazné zvýšenie jasu . Nový rad televízorov MZ1500 4K Ultra HD (42, 48, 55 a 65 palcov) kombinuje revolučný dizajn s profesionálnou technológiou panelu OLED Master OLED PRO.

Rovnako ako séria MZ980, ktorá je k dispozícii v rovnakých uhlopriečkach, je voľbou pre každého, kto chce zažiť kino a hranie hier na najvyššej úrovni s televízorom OLED. Na druhej strane rad MZ800E (uhlopriečky 42, 48, 55 a 65 palcov) dokáže presvedčiť svojím minimalistickým bezrámčekovým dizajnom a prijateľnou cenou. Ide o vstup do sveta televízorov OLED s rozlíšením 4K Ultra-HD a prvý televízor Panasonic OLED s televízorom Google TV v EÚ, ako aj prvý televízor Panasonic OLED s televízorom Android TVTM vo Veľkej Británii.

Podobne široká je ponuka aj v segmente LED televízorov: rad 4K Ultra HD LED televízorov MX950 (55, 65 a 75 palcov) a MX940 (43 a 50 palcov) je vybavený technológiou Mini LED Panel a ponúka kombináciu kvality obrazu a všestrannosti pre rôzne typy obsahu. Rad 4K Ultra HD LED televízorov MX800 (43, 50, 55, 65, 75 aj 85 palcov ) s integrovaným operačným systémom Fire TV OS prináša vysokokvalitný obraz a zvuk charakteristický pre Panasonic v kombinácii s prehľadným používateľským rozhraním Fire TV OS.

Televízory LED Ultra HD radu MX700E (43, 50, 55 a 65 palcov) zase kombinujú personalizované funkcie inteligentnej televízie Google s kvalitou obrazu 4K, vďaka čomu je možné ľahko kvalitne streamovať obsah.

Technics: 55 rokov skúseností so zvukom

Novinkou pre rok 2023 sú kompaktné a ľahké slúchadlá EAH-AZ40M2. Spolu so slúchadlami EAH-AZ80 a EAH-AZ60M2, ktoré boli uvedené na trh na jar, dopĺňajú EAH-AZ40M2 portfólio True Wireless od Technics Prinášajú zážitok z počúvania s bohatým, krištáľovo čistým zvukom aj v silnom okolitom hluku. Vďaka aktívnemu potlačeniu hluku, bezkonkurenčnému pohodliu a viacbodovému pripojeniu Bluetooth. To znamená, že sa môžu súčasne pripojiť až tri zariadenia. Či už cvičíte, dochádzate do práce alebo ste na stretnutí, slúchadlá EAH-AZ80 a EAH-AZ60M2 ponúkajú spoľahlivé mikrofóny, optimálne potlačenie okolitého hluku, odolnosť voči potu a kvalitný zvuk pre všetky prostredia a činnosti. Inteligentné funkcie týchto dvoch modelov ponúkajú čistý prenos hovorov s pokročilou technológiou JustMyVoice a kvalitné potlačenie hluku. Ďalej je tu dlhá výdrž batérie a bezdrôtové nabíjanie. Túto sériu dopĺňa bezdrôtová náhlavná súprava EAH-A800 s potlačením šumu.

V audio segmente ponúkne Technics gramofón SL-1500 s priamym pohonom v novej exkluzívnej bielej farbe (SL-1500C).

Ďalšou zaujímavosťou veľtrhu IFA je kompaktný sieťový CD receiver SA-C600, ktorý zdedil sofistikovanú technológiu plne digitálneho zosilnenia na báze JENO Engine. Ako súčasť prémiového radu C600 sa SA-C600 pripája k elegantnému vysokovýkonnému kompaktnému reproduktorovému systému SB-C600 a predstavuje prírastok do portfólia Technics.

SOCIÁLNA POHODA

Rozsiahla modernizácia bezzrkadlových fotoaparátov LUMIX

Fotoaparáty a objektívy LUMIX ponúkajú spoľahlivosť, flexibilitu a pohodlie. Novinkami pre rok 2023 sú fotoaparát LUMIX S5II a elegantný matný čierny fotoaparát LUMIX S5IIX s decentnými čiernymi logami a nápismi. Ide o prvý model LUMIX, ktorý je vybavený fázovým hybridným automatickým zaostrovaním, ktorého veľkým prínosom je rýchly a presný výkon automatického zaostrovania. Model S5II je vybavený novou aktívnou stabilizáciou obrazu (Active I.S.), ktorá je špeciálne navrhnutá na kompenzáciu záberov zhotovených počas chôdze, čo je vzrušujúca novinka pri snímaní udalostí „v teréne“.

Tieto fotoaparáty s bajonetom L a vynikajúcim fotografickým a video výkonom a úžasne kompaktným a odolným telom spĺňajú vysoké nároky kreatívnych nadšencov fotografovania a videa a zároveň ponúkajú výnimočný pomer ceny a výkonu. Ďalšie zaujímavé funkcie: LUMIX S5IIX má kompatibilitu so záznamom vo formáte ProRes raw aj Blackmagic raw cez HDMI, aby vyhovel potrebám profesionálnych kameramanov. Oba modely sú založené na pokrokovom 24-megapixelovom full-frame snímači CMOS a rovnako novom obrazovom procesore vyvinutom v rámci partnerstva L2technology medzi spoločnosťami LEICA a LUMIX.

Okrem automatického zaostrovania na báze kontrastu teraz full-frame snímač modelov LUMIX S5II a S5IIX podporuje aj automatické zaostrovanie s fázovou detekciou, ktoré kombinuje obe metódy zaostrovania do nového hybridného automatického zaostrovania s fázovou detekciou. Nový rýchly a spoľahlivý systém pracuje so 779 zaostrovacími poliami a dokáže detegovať objekty aj v náročných svetelných podmienkach, napríklad v protisvetle, a pokračovať v ich sledovaní, aj keď sú v zábere iné objekty. Vďaka týmto schopnostiam sú fotoaparáty LUMIX S5II a S5IIX spoľahlivé zariadenia pre športových fotografov, ktorým záleží na tom, aby boli objekty v akčných situáciách zaostrené. Okrem toho nový procesor ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu a vysoký dátový tok videa porovnateľný s modelom LUMIX S1H.

Ďalšia nová funkcia, nazvaná Real Time Look up table (LUT), spôsobuje na scéne tvorcov obsahu veľké vzrušenie: niektoré fotoaparáty LUMIX umožňovali načítať do fotoaparátu LUT, a to buď na zobrazenie „normalizovaného“ obrazu V-log, alebo na náhľad vzhľadu, ktorý bol blízky zamýšľanému konečnému výsledku. Vďaka funkcii LUT v reálnom čase je teraz možné s fotoaparátom LUMIX S5ll nielen zobraziť náhľad vzhľadu, ale aj aplikovať ho priamo na zábery, čo umožňuje úplnú korekciu farieb záberu počas jeho tvorby. To nielen šetrí čas pri postprodukcii, ale ponúka obrovský výber vzhľadov a štýlov priamo z fotoaparátu.

Nové modely LUMIX S5II a LUMIX S5IIX ako súčasť systému L-Mount stanovujú nové hranice z hľadiska kompaktnosti, funkčnosti a flexibility. To preto, že v rámci systému L-Mount sú k dispozícii objektívy a príslušenstvo pre takmer všetky špičkové aplikácie. Panasonic má vo svojom sortimente viac ako tucet vysokokvalitných objektívov. Najnovším prírastkom v podobe cenovo dostupného ultraširokouhlého objektívu so zoomom je LUMIX S 14-28 mm F4-5,6. MACRO Tento plnoformátový objektív s univerzálnym rozsahom zoomu možno odporučiť na širokouhlé zábery krajiny a architektúry, atmosférické portréty a vďaka funkcii makro s krátkou minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou aj na pôsobivé zábery zblízka.

Novinkou je aj aktualizácia firmvéru vo verzii 2.3 pre fotoaparát LUMIX GH6, ktorá umožňuje aktuálnemu vlajkovému modelu radu LUMIX GH podporovať rozlíšenie 4K 120p/100p cez HDMI a nahrávanie BRAW – nahrávanie videa vo formáte RAW do externého rekordéra Blackmagic. To bolo predtým vyhradené pre model LUMIX S5IIX.

Vonkajšia pohoda

Vedomá starostlivosť o telo vysokej kvality

Optimálna a individuálna starostlivosť dodáva telu zdravý a pozitívny vzhľad, ktorý je taký dôležitý pre vonkajšiu pohodu človeka. Výrobky Panasonic na starostlivosť o telo sú špeciálne navrhnuté tak, aby podporovali a zlepšovali tento aspekt estetickej pohody. Napríklad sušič vlasov Panasonic EH-NA9J kombinuje technológie nanoe a Double Mineral, ktoré poskytujú hĺbkovú regeneráciu a posilňujú štruktúru vlasov počas sušenia.

Technológia nanoe premieňa vlhkosť zo vzduchu na záporne nabité čiastočky vlhkosti, ktoré sú také malé, že môžu preniknúť hlboko do vlasov a dodať im lesk. Nanoe zároveň neutralizuje elektrostatický náboj vlasov a znižuje ich „poletovanie“. Okrem toho sú vybavené technológiou Double mineral, ktorá využíva dve zinkové elektródy na generovanie minerálnych iónov, ktoré posilňujú povrch vlasov a robia ho odolným voči mechanickému namáhaniu pri česaní a kefovaní alebo UV žiareniu.

„Až 5 procesov osobnej starostlivosti v jednej rukoväti poháňanej batériou“ – koncepcia modulárneho systému starostlivosti o telo Panasonic MULTISHAPE je nielen praktická a priestorovo úsporná, ale aj udržateľná. Ide o prvý príklad novej koncepcie dizajnu Panasonic, ktorej cieľom je minimalizovať ekologickú stopu zariadenia od výroby až po koniec životnosti výrobku. Vďaka jedinej batérii a jednému nabíjaciemu káblu môže MULTISHAPE nahradiť až päť samostatných zariadení, ktoré by inak potrebovali každé vlastnú batériu a nabíjačku: holenie, zastrihávanie fúzov a vlasov, starostlivosť o telo, zastrihávanie chĺpkov v nose a dokonca aj starostlivosť o zuby. Princíp montáže modulov minimalizuje spotrebu materiálu v porovnaní s tradičnými zariadeniami, čím šetrí zdroje a zabraňuje vzniku odpadu. Vodotesná rukoväť je k dispozícii s lítium-iónovou batériou (90 minút prevádzky a rýchle nabíjanie) alebo nikel-metalhydridovou batériou (50 minút prevádzky).

Rad Panasonic EY je podobne funkčný a flexibilný. Pozostáva zo siedmich modelov epilátorov a vďaka zdokonalenej dvojitej epilačnej hlave s novou reguláciou tlaku a tromi rýchlosťami epilácie zabezpečuje šetrné a rýchle odstránenie chĺpkov. Rôzne vymeniteľné hlavy, ktoré sú súčasťou balenia, umožňujú používať sedem modelov EY na celý rad ďalších kozmetických úprav: napríklad model 7 v 1 EY90 epiluje, holí, zastriháva a pomáha aj pri peelingu tela a starostlivosti o nohy. Ostatných šesť modelov EY ponúka rovnako vynikajúcu epiláciu ako najvyšší model, takže si môžete vybrať model s vhodným príslušenstvom, ktorý vyhovuje vašim individuálnym preferenciám v starostlivosti o telo.

Nový holiaci strojček na mokré a suché holenie radu 700 kombinuje niektoré z najlepších holiacich technológií Panasonic v jednom zariadení za veľmi atraktívnu cenu. Jeho srdcom je superrýchly lineárny motor, ktorý využívajú aj súčasné prémiové holiace strojčeky Panasonic, ako je napríklad rad 900+ s holiacou hlavou so 6 čepieľkami. Poháňa holiacu hlavu s tromi čepieľkami s technológiou magnetickej levitácie s celkovým počtom 39 000 strihacích pohybov za minútu. Do strán výkyvná holiaca hlava je vybavená dvoma dokončovacím holiacimi čepeľami na mimoriadne dôkladné oholenie a integrovaným zastrihávačom na husté a nepoddajné fúzy na brade a krku.

POHODA V DOMÁCNOSTI

Pre zdravšie, jednoduchšie a vyváženejšie varenie

Cieľom vývoja spotrebičov NN-DS59 a NN-CS89/88 bolo spojiť štyri spôsoby varenia do jedného kompaktného spotrebiča: paru, rúru, gril a invertorovú mikrovlnnú rúru. S parnými kombinovanými rúrami majú ľudia vo varení veľa možností, ako pripraviť nové recepty a obľúbené jedlá časovo úsporným a zdravým spôsobom. Varenie rýb a zeleniny v pare, pečenie domácej pizze alebo dokonca dokonalé pečenie celého kurčaťa. Okrem varenia v pare, ktoré zachováva vitamíny, vám model NN-DS59 umožňuje pripravovať aj jedlá s nízkym obsahom tuku.

Panasonic na veľtrhu IFA predstavuje štyri novinky z radu kuchynských spotrebičov „Experience Fresh“ – rozšírenie radu kombinovaných mikrovlnných rúr o modely NN-DF38P a NN-DF37P a uvedenie dvoch nových modelov teplovzdušných fritéz pre európsky trh, NF-CC600 a NF-CC500. Toto kvarteto kompaktných a štýlových spotrebičov ponúka ľahko použiteľné automatické programy na prípravu zdravých jedál, ktoré budete radi variť a zároveň získate lepšiu rovnováhu medzi rýchlym, zdravým a chutným jedlom.

Charakteristickou vlastnosťou nových kombinovaných rúr NN-DF38P a NN-DF37P sú tri nastavenia režimu Eco Combi. Používanie režimu Eco Combi – grilu a mikrovlnného výkonu súčasne – je efektívnejšie ako používanie iba horného/dolného ohrevu, čo vám umožní pripraviť chutné jedlo v rúre oveľa rýchlejšie a energeticky úspornejšie, bez potreby predhrievania.

Fritézy NF-CC600 a NF-CC500 rozširujú rodinu kuchynských spotrebičov Panasonic a ponúkajú európskym zákazníkom nové možnosti zdravého varenia. Vzduchové fritézy, ktoré fungujú ako malé rúry, majú vďaka menšiemu objemu, hornému a dolnému ohrevu a technológii prúdenia vzduchu potenciál znížiť spotrebu energie a čas prípravy pokrmov. Horný a spodný ohrev nových fritéz Air Fryers podporuje fritovanie horúcim vzduchom v rozsahu 360°, čím sa dosiahne rovnomerná chrumkavosť v krátkom čase s menším počtom otáčok. Zabudovaná nádržka na vodu umožňuje pridávanie jemnej pary do vzduchu počas fritovania horúcim vzduchom. Funkcia pary je navrhnutá tak, aby zvýšila chrumkavosť a pomohla udržať vlhkosť v potravinách. Očakáva sa, že oba modely budú k dispozícii od jari 2024. Všetky štyri modely ponúkajú ľahko použiteľné a energeticky úsporné automatické programy pre zdravé jedlá, ktoré v ľuďoch prebudia radosť z varenia a zároveň im poskytnú väčšiu rovnováhu prostredníctvom rýchlych, zdravých a chutných jedál.

Starostlivosť o domáce zvieratá: bezpečné a spoľahlivé zásobovanie domácich zvierat krmivom a vodou

Z hľadiska socializácie prispievajú domáce zvieratá veľkou mierou k pohode ľudí. Preto sa trh s potrebami pre domáce zvieratá výrazne rozvíja aj v Európe. Veľký potenciál rastu majú najmä segmenty inteligentných krmív a napájačiek. V reakcii na tento vývoj spoločnosť Panasonic predstavuje nové inteligentné krmítko pre domáce zvieratá a novú napájaciu fontánku pre domáce zvieratá ako spoľahlivé riešenia, ktoré zlepšujú sociálnu pohodu ľudí a ich milovaných spoločníkov. Oba produkty budú k dispozícii do konca roka 2023.

Nová pitná fontána pre domáce zvieratá Panasonic kladie zdravie domácich zvierat na prvé miesto tým, že poskytuje čerstvú a filtrovanú vodu po celý deň. Domáce zvieratá majú vždy prístup k čistej vode vďaka štvorstupňovému filtračnému systému a mechanickej cirkulácii vody. Dômyselne vymyslená konštrukcia prúdu vody a 5V vodné čerpadlo, ktoré pracuje s ťažko zachytiteľnou hlučnosťou 25 dB, šetrnou k spánku, znižujú hlučnosť dávkovača vody na úroveň šepotu. Vďaka tomuto minimalizovanému prevádzkovému zvuku nebude fontána pre domáce zvieratá rušiť pokoj a ticho vášho domova.

Nové inteligentné krmítko Panasonic Smart Pet Feeder umožňuje inteligentné kŕmenie priamo prostredníctvom aplikácie, ktorá riadi plán kŕmenia. Toto kŕmidlo je veľmi všestranné a pojme rôzne druhy krmiva s priemerom až 12 mm – vrátane sušených, vzduchom sušených, mrazom sušených a vzduchom expandovaných zŕn. Je vybavený inteligentným riadiacim systémom na plánované kŕmenie, systémom detekcie zvyškov a diaľkovým ovládaním prostredníctvom aplikácie. Medzi ďalšie funkcie patrí systém proti upchávaniu, zásobník na udržiavanie suchého krmiva a dvojitý zdroj napájania.

Zdroje: vlastné, Panasonic

Prečítajte si tiež

.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.