Pre Panasonic je Frankfurt nad Mohanom veľmi dôležité mesto. Práve tu totiž predstavuje pre najlepších európskych novinárov a partnerov svoje novinky pre rok 2019. My sme na tejto prezentácii boli a prinášame vám prierez toho, s čím chce Panasonic bojovať.

Prezentáciu tento raz viedol Yosuke Matsunaga, teda Japonec, zatiaľ čo všetky konferencie predtým viedol Francúz Laurent Abadie. Panasonic v súvislosti s Brexitom premiestnil svoju európsku centrálu z Londýna do Amsterdamu a je jasné, že Panasonic zmení svoju stratégiu. Predstavené produkty naznačujú, že má s čím proti konkurencii bojovať.

Len pripomeňme, že Panasonic bude kľúčovým partnerom Olympijských hier 2020 v Tokiu, pričom táto firma bude mať na starosti televízne prenosy, bude tvoriť video záznamy a zdieľať ich medzi ľuďmi.

Celá prezentácia začala vynoveným modelom fotoaparátu Lumix FZ1000 Mark II. Pôvodný model Lumix FZ1000 bol pritom veľmi úspešný, používatelia ocenili, že bol kompaktný a s možnosťou natáčania 4K videa. Pri verzii Mark II Panasonic verí v ďalšiu víťaznú kombináciu.

Jeho základom je veľký až 1-palcový snímač s rozlíšením 20,1 MPx, je to vysoko citlivý MOS snímač a vysokým odstupom signál/šum. Celkovo je to ideálna voľba do terénu na zachytenie čistého obrazu vo vysokej kvalite a to bez ohľadu na aktuálne počasie.

Ďalším predstaveným fotoaparátom bol Lumix TZ95, ktorý dobre zachytí objekty umiestnené blízko, v strede ale aj ďaleko a je to najnovšia verzia populárnej rady fotoaparátov Lumix TZ. V tomto prípade môžete využiť až 30 násobný zoom a tento fotoaparát sa zmestí do vrecka nohavíc.

Celkovo je to veľmi dobrý spoločník, pre toho, kto si chce urobiť fotky alebo zachytiť video na cestách. Snímač má rozlíšenie 20,3 MPx, je schopný zachytiť 4K video a má aj režim rýchleho fotografovania. S týmto fotoaparátom tak neprídete o žiadne scény, ktoré sa znenazdajky vyskytnú na vašich cestách. Obe kamery, FZ1000 Mark II a Lumix TZ95 prídu na slovenský trh v apríli.

Televízory

Panasonic si v januári pozval na výstavu CES viacerých koloristov z Hollywoodu a prezentoval novinárom to, ako presne ladí svoje televízory tak, aby z nich mohli byť pre režisérov tzv. referenčné modely. Vlajkovým modelom pre tento rok je OLED televízor s označením GZ2000. Ten je vybavený na zákazku vytvoreným profesionálnym OLED panelom tak, aby dosiahol mimoriadny jas a kontrast. Celý televízor je poháňaný najvýkonnejším procesorom HCX Pro Intelligent. Je to aktuálny vrchol z produkcie video procesorov so značkou Panasonic. Tento televízor podporuje oba dnes veľmi populárne formáty obrazu HDR10+ aj DolbyVision a tak využijete všetky možnosti moderných filmov.

Televízor GZ2000 je vybavený aj dvoma reproduktormi, ktoré smerujú do stropu a celým radom ďalších reproduktorov smerujúcich dopredu. Tento televízor tak hneď po vybalení zo škatule dosahuje takú kvalitu reprodukcie zvuku, ako by to bolo pri jeho dovybavení so špeciálnym soundbarom. Maximalizuje reprodukciu zvuku tak, ako to zatiaľ nedosiahol žiadny iný televízor. Splňuje pritom normu Dolby Atmos a celý audio systém bol finálne odladený špecialistami firmy Technics. Tá patrí takisto do portfólia Panasonic. Zvuk, ktorý dostanete z televízora GZ2000 nemá v súčasnosti konkurenciu. Využíva pritom aj vlastnú technológiu Jeno Engine.

Celkovo sa Panasonic rozhodol v tomto roku zdvojnásobiť ponuku OLED televízorov. Takto môže ponúknuť zákazníkom, ktorí hľadajú kvalitný obraz rôzne rozmery uhlopriečok a aj rôznu výbavu. Zážitok zo sledovania hollywoodskych filmov tak môže v referenčnej kvalite priniesť do väčšieho počtu domácností. Celkovo sú k dispozícii modely GZ2000, GZ1500, GZ1000GZ950. Panasonic sa pri každom z modelov sústreďuje na kvalitu obrazu a zvuku, ich základné vlastnosti sú však rovnaké. Rozmery obrazovky sú 65 alebo 55 palcov. Všetky majú vo výbave inteligentný procesor HCX Pro a všetky podporujú HDR10+ a DolbyVision.

Ani v otázke kvality zvuku to nie je pri týchto modeloch o kompromisoch a všetky podporujú formát Dolby Atmos. Avšak len model GZ2000 obsahuje už spomenuté špeciálne reproduktory smerujúce dohora. Ale všetky OLED televízory od Panasonicu sú schopné spracovať signál vo formáte Dolby Atmos. Rovnako všetky tieto televízory spracujú aj fotografie vytvorené vo formáte HLG. Je to nový štandard, ktorý sa používa pri fotografiách a nové fotoaparáty od Panasonicu fotia aj s podporou formátu. Všetky televízory podporujú hlasových asistentov Amazon Alexa a Google Assistant.

Panasonic ďalej pokračuje v spolupráci s známym hollywoodskym koloristom Stefanom Sonnenfeldom tak, aby kvalita obrazu pri populárnych filmoch bola podobná tom, čo zažijete v kine. Formát HDR10+, ktorý Panasonic vyvinul v spolupráci s firmou Twentieth Century Fox a Samsung dnes už štandardne používajú nahrávacie spoločnosti. Twentieth Century Fox v tomto formáte priniesla filmy ako Robin Hood alebo Bohemian Rapsody.

Samozrejme, Panasonic ďalej pokračuje aj v produkcii LED televízorov a opäť s orientáciou na vysokú kvalitu obrazu. Sú to modely GX940, GX900, GX800GX700 v uhlopriečkach od 40 do 75 palcov. Aj v tomto prípade nové televízory podporujú HDR10+ a to už od série GX700 a Dolby Vision od série GX800.

Špecialitou na výstavke produktov bol priehľadný televízor, ktorý Panasonic pripravuje do budúcna. Na diaľkovom ovládači potom existuje špeciálne tlačidlo, po potlačení ktorého premietaný obraz z televízora zmizne a jeho displej sa stane priehľadným. Obraz má pritom rozlíšenie FullHD. Je to naozaj veľmi špeciálny typ displeja a zatiaľ je v štádiu prototypu. Ak sa pozrieme na tento televízor z boku alebo zozadu, vyzerá ako bežný televízor.

Celý ekosystém s HDR10+ a DolbyAtmos

Panasonic ďalej predstavil nové Blu-ray prehrávače s podporou nových vlastností, teda s prehrávaním filmov vo formáte HDR10+ a DolbyVision. Panasonic tak momentálne ako jediný podporuje celý ekosystém moderných formátov filmov.

Prechádzame k soundbarom. Najvyšší model je SC-HTB900 s podporou DolbyAtmos a dtsX. Na palube je aj technológia Jeno Engine. Tento soundbar bol ladený v spolupráci so špecialistami firmy Technics. Celý systém má zabudovaných až 8 reproduktorov v hlavnej jednotke a je k tomu aj bezdrôtovo pripojený subwoofer. Celok je tak schopný generovať zvuk s akustickým výkonom 500 W. Dobre ho využijete pri prehrávaní hudby a ozvučení filmov. Nižšie modely soundbarov od Panasonicu sú SC-HTB700SC-HTB510.

Technics ako narastajúca hviezda

Už sme spomínali, že firma Technics je predovšetkým o kvalitnom zvuku. Predstavenou novinkou boli bezdrôtové slúchadlá EAH-F70N s maximálnou vernosťou reprodukcie zvuku.

Videli ste ukážku, čo môže dokázať šikovný DJ s výborným gramofónom. Toto konkrétne bol model SL-1210MK7. Ten má napr. reverzný chod, odnímateľný napájací kábel pre lepšiu prenosnosť zariadenia a podsvietenie ihly špeciálnym svetlom. Celý gramofón bol vytvorený tak, aby vyhovel požiadavkám najnáročnejších DJ-ov ale aj používateľov v domácnosti. SL-1210MK7 je de-facto nový štandard pre DJ-ov a je to výrazné vylepšenie predchádzajúceho modelu SL-1200G z roku 2016.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.