Fotoaparát Lumix GH5 II sme testovali veľmi intenzívne, fotili sme s ním na natáčali videá. Jednoducho, stal sa našim primárnym nástrojom na prípravu multimediálneho obsahu v našej redakcii.

Panasonic GH5 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Naša testovacia výbava s Panasonic GH5 II

Poskytuje veľmi dobrú kvalitu obrazu aj zvuku, má vhodný pomer výkonu a hmotnosti. Je dostatočne robustný na každodenné používanie a výmenou objektívov ho viete prispôsobiť svojim potrebám. Voči predchádzajúce verzii prichádza s lepším snímačom aj obrazovým procesorom. Hlavnou novinkou je interné video v kvalite C4K 4: 2: 2 10-bit v 60p a Wi-Fi Streamovanie 1080/60p priamo z fotoaparátu. Ergonomický dizajn umožňuje pohodlné držanie tohto fotoaparátu v ruke. Poďme na detaily.

10-bitová kvalita

GH5 II vychádza z predchádzajúceho modelu, ale využívali sme hlavne jeho 10-bitový interný záznam videa v kvalite C4K /4K 60p s farebným vzorkovaním 4: 2: 2 a súčasným HDMI výstupom 4: 2: 2 10-bit. Točili sme do formátu V-Log L.

To zároveň znamená, že všetky fotky aj videá musíte ďalej softvérovo spracovať. Snímač Digital Live MOS má rozlíšenie 20,3 MPx a je vybavený antireflexnou vrstvou. Celkom nový je aj obrazový procesor Venus Engine.

Príklad videa natočeného pomocou Panasonic Lumix GH5 II

Na zaostrovanie sa môžete spoľahnúť

Výborná vlastnosť na GH5 II je automatické zaostrovanie. Na to používa systém inteligentného rozpoznávania objektov, konkrétne sa takto rozpoznajú ľudia a zvieratá. Pritom GH 5 II ďalej rozpoznáva aj oko osoby, tvár a telo. Takto sa môžete úplne spoľahnúť na zaostrovanie. Obraz je pritom celkom stabilný aj keď sme sa pri natáčaní videa pohybovali. Stabilizácia je veľkou prednosťou tohto fotoaparátu.

Panasonic GH5 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Spôsob tlačidlového ovládania Panasonic GH5 II

Displej a jeho orámovanie

Väčšinu ovládania sme realizovali cez dotykový 3,0-palcový displej. Jeho výhodou je fakt, že pri natáčaní samého seba si ho môžete otočiť do polohy, že sa vidíte a pritom vám nebránia káble od externého mikrofónu alebo slúchadiel. Ak beží natáčanie, displej má okolo seba červené orámovanie a máte tak istotu, že sa naozaj nahrávate. Tiež vidíte, či beží zvuk. Evidentne sa tento fotoaparát vyvíja so zohľadnením toho, čo dnes potrebujú youtuberi. Výhoda displeja je tiež v tom, že má dobrý jas a lepšiu reprodukciu farieb v porovnaní s pôvodnou verziou.

Panasonic GH5 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Menu v Panasonic GH5 II

Nič sa mu nestane v teréne

Panasonic Lumix GH5 II sme nosili so sebou každý deň. Bo v taške medzi ostatnými súčasťami výbavy kameramana ako je statív, svetlá, externý mikrofón a podobne. Pir jeho vrátení nemal na sebe ani jediné škrabnutie a to sme ho používali 3 týždne. Výborne je utesnený voči prenikaniu vlhkosti a prachu. Životnosť mechanizmu uzávierky je zhruba 200 000 cyklov, je to viac ako je morálna životnosť tohto stroja.

Panasonic GH5 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Priestor pre dve SD karty v Panasonic GH5 II

Predný a zadný rám je vyrobený z horčíkovej zliatiny a je odolný proti striekajúcej vode, prachu a mrazu do -10 ° C. LUMIX GH5 II používa Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 5 GHz a 2,4 GHz.

Batéria má kapacitu 2200 mAh a už teraz vieme že prvé čo by sme si prikúpili je ďalšia batéria. Na celodennú prácu pri natáčaní videa v 4K jedna batéria nestačí. Záchranou je to, že pri práci môžete GH5 II nabíjať cez USB-C port a nabíjanie funguje aj pri prácu s fotoaparátom.

Výborné je, že GH 5 II má výbavu pre dve SD karty. Pozor na to, že ak chcete využiť vlastnosti tohto fotoaparátu naplno, musia to byť karty s extra vysokou rýchlosťou. Pri bežných kartách vám umožní fotoaparát nahrať tak minútu záznamu a vypíše, že viac nemá ako ukladať. Druhá vec po nákupe batérie sú tak SD karty UHS-II/V90. Bez toho sa nepohnete. ak ste si kúpili príslušenstvo pre pôvodné GH5, s veľkou pravdepodobnosťou sa bude dať použiť aj pre GH5 II.

Panasonic GH5 IIZdroj: TOUCHIT.sk
S takouto výbavou je radosť pracovať

Živé vysielanie priamo z fotoaparátu

Áno, fotoaparát GH 5 II je pripravený na živé vysielanie na YouTube alebo na Facebooku. Môžete ho realizovať cez káble ale výhodná forma je živý streaming bezdrôtovo. Na to je určená mobilná aplikácia LUMIX Sync. Skúšali sme na na YouTube a funguje to dobre. Opäť je to krok smerom k naplneniu potrieb youtuberov.

Panasonic sľubuje, že pripravuje ďalšie aktualizácie firmware a takto bude zvyšovať funkčnú výbavu GH5 II. Urobil to aj v minulosti, nie je dôvod tomu neveriť.

Ceny: samotné telo GH5 II: 1699 eur, objektív Leica DG Vario-Summilux 10-25 mm f/1,7 ASPH: 1799 eur, objektív Leica DG Vario-Summilux 25-50 mm f/1,7 ASPH: 1999 eur, mikrofónový adaptér Panasonic DMW-XLR1E: 399 eur

Zapožičal: Panasonic

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.