Po prvom zoznámení sa s novými bezzrkadlovkami Panasonic S1/S1R prišiel rad na reálny test. Ako prvá sa nám do rúk dostala vlajková loď – Panasonic S1R.

Tento model ponúka najvyššie rozlíšenie v kategórii plnoformátových bezzrkadloviek, extrarýchle zaostrovanie a taktiež množstvo zaujímavých funkcií, ktoré budú robiť každému fotografovi radosť.

Technický základ

Základom modelu LUMIX S1R je CMOS full frame snímač (36 × 24 mm) s rozlíšením 47,3 Mpx, duálna optická stabilizácia 6 EV (fotografie + video) a možnosť nahrávania videa v max. rozlíšení 4K/60p bez obmedzení v kvalite (4:2:2/10-bit).

Kombinácia plnoformátového snímača a obrazového procesora Venus Engine umožňuje fotografovať a natáčať video s mimoriadne vysokou citlivosťou ISO (max. 25 600 v štandardnom rozsahu) bez výraznej degradácie šumom. Z top funkcií nechýba režim supervysokého rozlíšenia, v ktorom je možné vytvárať snímky v rozlíšení až 187 Mpx. Výsledná fotografia sa skladá z ôsmich zdrojových záberov nasnímaných v rýchlej sekvencii, medzi ktorými sa snímač vždy nepatrne posunie (RAW snímka vo veľkosti 16 736 × 11 168 px). Dôležité je aj sériové snímanie s max. frekvenciou 9 snímok za sekundu v plnom rozlíšení.

Panasonic S1R využíva L-Mount systém uchytenia objektívov, ktorý je plne kompatibilný so značkami Leica a Sigma.

Čo nás zaujalo?

Základom modelu S1R je precízne spracovaný rám z pevnej zliatiny horčíka, ktorý veľmi dobre sadne do rúk, čo je podstatné. Špičková povrchová úprava zaručuje zvýšenú odolnosť voči vode a prachu, čo sme aj počas testu ocenili. S1R je profesionálny stroj, ktorý budete v rukách jednoznačne cítiť. Jeho rozmery sú 110 × 96,7 × 148,9 mm s hmotnosťou 1 kilogram (bez objektívu). Pri teste sme mali zoom objektív s rozsahom ohniskovej vzdialenosti 24 až 105 mm (F4/OIS) a hmotnosť vzrástla na takmer 1,7 kg čo je dosť.

Aj napriek vyššej hmotnosti však konštatujeme, že toto je stroj na špičkové fotografie a dá sa na to zvyknúť. Veľkou výhodou je aj množstvo rozumne umiestnených ovládacích prvkov, na ktoré sa veľmi rýchlo zvyká. Aj po prechode z inej značky sa vám S1R dostane veľmi rýchlo pod kožu. Pochvalu si zaslúži hlavne pravá strana s otočnými ovládačmi, citlivou spúšťou a tromi tlačidlami vo vrchnej časti. Najdôležitejšie nastavenia tak máte vždy poruke – ISO, WB, rýchlosť uzávierky a clonu. Parametre na otočných ovládačoch sa dajú prispôsobiť podľa potrieb. Počas fotografovania sme ocenili aj rýchly prístup k obsiahlej ponuke režimov zaostrovania a perfektnú stabilizáciu obrazu.

Počas fotografovania oceníte veľkú gumovú očnicu, ale hlavne výborný elektronický OLED hľadáčik s rozlíšením 5,760 Mpx a odozvou iba 0,005 sekundy. Novinkou je hlavný dotykový LCD displej s 3-osovým vyklápaním

Aj profesionálny stroj má automatický režim, ktorý pracuje relatívne dobre a výstupy z neho sú použiteľné, ale to nie je to pravé orechové. My sme až 80 % času využívali manuálny režim, s ktorým sa pracuje perfektne. Kombinácia tela S1R s objektívom Lumix S (24-105mm/F4) je multifunkčná a využiteľná pri takmer každej príležitosti – od portrétov, cez reportáže až po makro fotografiu. Lumix S1R je špičkový stroj, ktorý nás presvedčil krásnou kresbou, ostrými detailmi, farebným podaním, výbornou stabilizáciou a rýchlym zaostrovaním. Skutočne multifunkčné zariadenie, ktoré produkuje nádherné fotografie a profesionálne video za akýchkoľvek podmienok.

Nezabúdame ani na vymeniteľnú batériu s kapacitou 3050 mAh, ktorá sa nabíja prostredníctvom USB-C Portu. Jej výdrž závisí hlavne od podmienok a používaného režimu. Nám táto kapacita vystačila na viac ako 500 snímok v manuálnom režime. Vždy nabíjame priebežne, ale profesionál určite ocení batériový grip alebo náhradné batérie. Výhodou sú aj 2 sloty pre pamäťové karty (XQD + SD) a plnohodnotná konektivita – drôtová i bezdrôtová.

Cena: Telo 3600 €, objektív 1200 €

Zapožičal: Panasonic

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE