Spoločnosť Panasonic uviedla dve najmenšie a najľahšie 4K 60p videokamery. Nastupujú modely CX10, X2000 a X1500. 

Kompaktné telo ponúka mobilitu a prenositeľnosť a to pri kvalitnom zázname v 4K kvalite s frekvenciou 60p s vynikajúcim optickým výkonom so širokouhlým objektívom 25 mm a 32x i.ZOOM. Kamery používajú presný systém automatického ostrenia. Nové modely sú tiež vybavené profesionálnymi funkciami, ako sú dva manuálne prstence, ND filter, vstavané LED svetlo pre video a 24-bitový lineárny PCM audio záznam vo vysokom rozlíšení. Natočenie videa podporuje interný záznam vo farebnej kvalite 4: 2: 2 10bit a účinný kodek HEVC. Kameraman si tiež môže vybrať to najlepšie z rôznych formátov záznamu. Wi-Fi modul podporuje live streaming v HD kvalite priamo z videokamery.

Kamera Panasonic CX10 X2000

Kamera Panasonic X2000

Optický výkon pre presné natáčanie

Integrovaný objektív ponúka optický 24x zoom, ktorý zaberá široký uhol od 25 mm do 600 mm. i.ZOOM dosahuje 32x pri rozlíšení 4K a 48x pri FHD. Objektív je vybavený štyrmi motormi, ktoré poháňajú každý zvlášť štyri skupiny šošoviek ; tak možno docieliť 24x optického zoomu pri takto kompaktnom tele.

Vďaka objektívu LEICA Dicomar možno docieliť úžasný obraz, v ktorom sú potlačené odlesky a duchovia. K dispozícii sú dva manuálne prstence, jeden na ostrenie a druhý pre ovládanie zoomu alebo clony. Manuálne prstence majú každý inú veľkosť, aby ich bolo možné rozoznať prstami a nepliesť si ich. Na výber sú ND filtre 1/4, 1/16, 1/64 a Clear.

Veľmi rýchle a presné automatické zaostrovanie vrátane rozpoznávania tváre Face Detection AF / AE

Vynikajúca rýchlosť aj stabilita ostriacej funkcie a sledovania objektu pre 4K i pre Full-HD sa dosiahne vďaka Face Detection AF / AE spolu s presným zaostrovacím mechanizmom v objektíve. Funkcia Face Detection AF / AE poskytuje presné zaostrenie aj expozíciu objektu. Okrem toho možno nastaviť aj objekty vo farebnom rozlíšení – túto funkciu stačí aktivovať jednoduchým dotykom na LCD paneli – na ešte presnejšie sledovanie .

Päťosová hybridná optická stabilizácia obrazu je zárukou stability záznamu

V režime UHD a FHD sa okrem OIS ( optická stabilizácia obrazu) aktivuje aj elektronická stabilizácia obrazu, ktorá deteguje a koriguje otrasy ruky v piatich osiach, vrátane rotačného rozmazania. Celý systém ponúka účinnú korekciu za nestabilných podmienok, ako je natáčanie z nadhľadu a podhľadu. Systém Ball O.IS znižuje trenie v pohonnej jednotke na jemnú korekciu takmer nerozpoznateľného pohybu ruky kameramana. Výsledkom sú efektné zábery s potlačeným trasením aj pri vysokom 24-násobne optickom zoome.

Kompaktné telo a záznam vo 4K / 60p vďaka konštrukcii, ktorá účinne rozptyľuje teplo

Konštrukcia s odvodom tepla vrátane nového typu tenkého ventilátora umožňuje skombinovať minimálny rozmer a najnižšiu váhu kamery a integrovaného objektívu schopného zaznamenávať v rozlíšení 4K 60 p. Vďaka vedeniu vzduchu zo zadného panelu prístroja a účinnému rozptylu tepla z predného panelu je možné natáčať dlhšie a s vyššou spoľahlivosťou.

Záznam špičkovej kvality vďaka univerzálnym režimom

Nové modely kamier prichádzajú na trh vybavené riešením Venus Engine, ktoré obsahuje technológie vyvinuté pre platformu LUMIX , vrátane 10-bitového interného záznamu farebným vzorkovaním 4: 2: 2 s max . 29,98 p v UHD a max . 59,97 p v FHD.

Ak je nastavený 10-bitový záznam, videokamera ponúka výstup 10 bitov cez HDMI do vzorkovaním 4:2:2, vo 4K kvalite a s frekvenciou 60 p. Novinkou je nahrávanie HEVC (LongGOP/10-bit 4:2:0/MOV) podporované pre záznam 59,97 p pri vysokej bitovej rýchlosti 200 Mbps.

Super spomalené zábery pre širšie možnosti umeleckého vyjadrenia

V režime FHD je možné spomalené nahrávanie rýchlosťou 120 fps (59,94 Hz)/100 fps (50 Hz). Podporovaný je 10-bitový záznam v plnoformátovom aj orezanom režime s vysokou snímkovou frekvenciou. Automatické ostrenie je možné použiť aj pri natáčaní super spomalených záberov.

Funkcie a konštrukčné riešenie hodné profesionálne kamery

Priamo v gripe je zabudované výkonné svetlo pre video. Jas je možné nastaviť plynulo pomocou stmievača od 30 % do 100 % pre natáčanie pri slabom osvetlení. V ešte horšie osvetlenom prostredí môžete využiť bežne dostupné infračervené svetlo v režime IR (Infrared ) Shooting. Monitor s uhlopriečkou 3,5 palca má rozlíšenie 2 760 000 bodov, čo je približne dvakrát vyšší jas a približne dvakrát vyšší počet než pri bežnom monitore. Vďaka tomu má vyššiu čitateľnosť aj za jasného slnečného svetla. Elektrostatický dotykový panel tiež zlepšil jednoduchosť obsluhy pri výbere položiek ponuky. Vyklápací hľadáčik s uhlopriečkou 1 555 bodov a výstup LCD umožňujú natočený záber potvrdiť tiež na LCD monitore pri jeho prezeraní v EVF. Na podporu rýchleho a presného manuálneho ostrenia sú nové modely kamier vybavené funkciou Focus Assist, s voliteľnými režimami Expand, Peaking a One-push AF. Batéria nevyčnieva z profilu tela kamery a ponúka približne 4,5 hodiny nepretržitej prevádzky.

Dva sloty pre SD kartu vychádzajú v ústrety potrebám kameramanov

K dispozícii sú dva sloty pre pamäťové karty SD. Vďaka neobmedzenému záznamu sa zápis prepne automaticky a plynulo zo slotu 1 do slotu 2. Možno tiež voliť medzi simultánnym záznamom alebo záznamom na pozadí pri rôznom type práce.

48 kHz/24-bitový lineárny PCM záznam audia vo vysokom rozlíšení

Pre každý z dvoch kanálov je k dispozícii + 48V napájací zdroj Phantom/MIC/LINE volitelný XLR audio vstup s manuálnym nastavením hlasitosti. Podporovaný je tiež 24-bitový lineárny PCM záznam (MOV), 16-bitový AAC (MP4) záznam a kvalitný dvojkanálový zvukový záznam v Dolby Audio (AVCHD). V prípade modelu HC-X1500 ide o voliteľný grip (VW-HU1).

Praktické možnosti konektivity rozširujú potenciál práce

Vďaka integrovanému Wi-Fi aj modulu netreba samostatný modul bezdrôtovej siete LAN – využívať Wi-Fi je možné priamo z videokamery. Pomocou mobilnej aplikácie HC ROP možno nastaviť bezdrôtové diaľkové ovládanie, vrátane nastavenia prístroja a ovládania objektívu. HD streamovanie s podporou RTSP / RTP / RTMP / RTMPS ponúka priame pripojenie a streamovanie na Facebook , YouTube a ďalšie platformy.

Ďalšie možnosti prepojenia:

  • 3G-SDI pre pripojenie k externému rekordéra (HC-X2000)
  • Kompatibilita s káblovými diaľkovými ovládačmi cez samostatný terminál

 Voliteľné príslušenstvo

Medzi voliteľné príslušenstvo bol zaradený grip (VW-HU1) s veľmi jednoduchým upevnením na kameru, ktorý disponuje 2-kanálovým XLR audio vstupom, ovládaním zvuku a LED svetlom. Pomocou páčky na gripe je možné ovládať zoom konštantnou rýchlosťou – na výber je sedem rýchlostí.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.