Panasonic predstavil dva prírastky z radu bezzrkadloviek LUMIX S: elegantný matný čierny LUMIX S5IIX a klasický LUMIX S5II.

Tieto hybridné fotoaparáty s bajonetom L-Mount s nízkou hmotnosťou sú navrhnuté tak, aby spĺňali požiadavky najnáročnejších tvorcov na fotografovanie a natáčanie videa pri dobrom pomere ceny a výkonu.

Oba modely využívajú novo vyvinutý 24 MPx 35mm full-frame snímač CMOS a výkonný obrazový procesor. Snímač podporuje hybridné automatické zaostrovanie s fázovou detekciou, čo je prvýkrát vo fotoaparátoch LUMIX. Nový procesor poskytuje vynikajúcu kvalitu obrazu a vysoký dátový tok videa na úrovni fotoaparátu LUMIX S1H.

LUMIX S5IIX príde na trh na jar 2023 za cenu 2 499 eur, zatiaľ čo LUMIX S5II si budete môcť kúpiť už v januári 2023 za odporúčanú cenu 2 199 eur. Oba fotoaparáty sú kompatibilné s celým radom existujúcich objektívov LUMIX S a ďalšími full-frame systémovými objektívmi s bajonetom L-Mount.

Automatické zaostrovanie pre fotoaparáty radu LUMIX

Vďaka novému obrazovému procesoru vyvinutému v spolupráci s LEICA a novému 24 MPx snímaču sú fotoaparáty LUMIX S5II a S5IIX prvými fotoaparátmi z radu LUMIX, ktoré ponúkajú hybridné automatické zaostrovanie s fázovou detekciou (PDAF).

Hybridný systém kombinuje PDAF s automatickým zaostrovaním DFD pomocou detekcie kontrastu. Ponúka meranie v 779 oblastiach, dokáže rozpoznať cieľové objekty v náročných podmienkach, napríklad pri nízkom kontraste alebo silnom protisvetle. Po uzamknutí ich sleduje aj vtedy, keď sú v zábere iné pohybujúce sa objekty. K dispozícii je aj kontinuálne automatické zaostrovanie počas zmeny ohniskovej vzdialenosti a mikroautomatické nastavenie zaostrenia.

Funkcie videa a možnosti nahrávania

Nový procesor poskytuje fotoaparátom LUMIX S5IIX a S5II možnosti nahrávania videa vrátane interného 10-bitového 4:2:0 6K (3:2) a 5,9K (16:9) pri 30 snímkach za sekundu a 4:2:2 C4K a 4K pri až 60 snímkach za sekundu. Nový systém riadenia tepla s aktívnym chladením umožňuje neobmedzený čas záznamu. Kamery podporujú aj nahrávanie HFR (vysoká snímková frekvencia) s rýchlosťou až 120 snímok za sekundu a spomalené nahrávanie s rýchlosťou až 180 snímok za sekundu.

Základné parametre Panasonic Lumix S5II
Základné parametre Panasonic Lumix S5II

LUMIX S5IIX zvláda 5,8K Apple ProRes s priamym ukladaním na SSD cez HDMI alebo USB a nahrávanie ALL-Intra s dátovým tokom až 800 Mb/s. S5IIX podporuje aj výstup videa Apple Pro Res RAW do externého rekordéra Atomos. Podporuje aj káblové a bezdrôtové streamovanie IP a tethering cez USB.

Pre oba modely je k dispozícii celý rad obrazových profilov vrátane V-Log/V-Gamut s dynamickým rozsahom presahujúcim 14EV, ako aj nová funkcia REAL TIME LUT, ktorá umožňuje nahrať tabuľky farebnej gradácie LUT na kartu SD a používať ich priamo vo fotoaparáte ako náhľad, a nie až v postprodukcii. Pridané boli aj ďalšie profesionálne funkcie.

Čistý 48kHz/24bitový zvuk možno nahrávať pomocou zabudovaného alebo externého mikrofónu, zatiaľ čo nahrávanie vo vysokom rozlíšení 96 kHz/24bit je možné pomocou externých mikrofónov a mikrofónov XLR.

Profesionálne fotografovanie a nahrávanie videa

Vďaka množstvu nových a vylepšených funkcií sú hybridné fotoaparáty LUMIX S5IIX a S5II schopné poskytovať vysoký fotografický a video výkon vrátane vysokorýchlostného sériového snímania rýchlosťou až 9 snímok za sekundu s mechanickou uzávierkou a 30 snímok za sekundu s elektronickou uzávierkou (s možnosťou zachytiť až 300 snímok), 96-megapixelový režim s vysokým rozlíšením (JPEG/RAW) a technológia Dual Native ISO, ktorá minimalizuje šum.

Perfektná ergonómia Panasonic Lumix S5II
Perfektná ergonómia Panasonic Lumix S5II

Fotoaparáty LUMIX S5IIX a S5II sa môžu pochváliť aj vylepšeným systémom stabilizácie obrazu Active IS, ktorý zlepšuje snímanie z ruky. Nová stabilizácia obrazu Active IS poskytuje vysoko stabilný a plynulý záznam videa optimalizáciou horizontálnej, vertikálnej a rotačnej korekcie. Kompenzácia aktívnej stabilizácie IS dosahuje až 200 % v porovnaní s bežnou stabilizáciou a je obzvlášť účinná pri tradične náročných podmienkach fotografovania z ruky, ako je napríklad používanie teleobjektívov alebo fotografovanie počas chôdze.

Špičková spoľahlivosť a možnosti pripojenia

Kamery sú vyrobené podľa prísnych noriem na použitie v teréne, majú predný a zadný rám z horčíkovej zliatiny a konštrukciu odolnú voči striekajúcej vode a prachu.

Vyhotovenie Panasonic Lumix S5II
Vyhotovenie Panasonic Lumix S5II

V porovnaní s fotoaparátom LUMIX S5 boli vylepšené možnosti pripojenia – fotoaparáty LUMIX S5IIX aj S5II sú vybavené plnohodnotným konektorom HDMI typu A a vysokorýchlostným rozhraním USB 3.2 Gen 2 s držiakom na uzamknutie kábla, ktorý zabraňuje náhodnému odpojeniu. Vylepšená bola aj bezdrôtová konektivita – k pásmu Wi-Fi 2,4 GHz pribudla podpora 5 GHz, aby sa zabezpečila rýchla a stabilná komunikácia so smartfónmi a tabletmi.

Dva sloty na karty (oba UHS-II) podporujú nahrávanie relácií, záložné nahrávanie a vyhradené nahrávanie. Batériu s kapacitou 2200 mAh možno dobíjať pomocou sieťového adaptéra alebo rozhrania USB.

Zdroje: Panasonic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.