Spoločnosť Panasonic dnes oznámila najnovší prírastok do rodiny produktov Toughbook. Ide o prvý odpojitelný notebook typu 2 v 1 s pomerom strán 3:2. Toto zariadenie predstavuje 7. generáciu odolných notebookov Panasonic Toughbook, v ktorých  sa prelína to najlepší z 20 rokov skúsenosti v oblasti návrhu a výroby odolných počítačov.

Konfigurovateľný 12-palcový displej s pomerom strán 3:2 prináša do oblasti mobilných aplikácií flexibilitu a výkon. Odpojiteľný notebook Toughbook CF-33 je určený pre používateľov v pohybe. Ide o plne odolný notebook s odpojiteľnou klávesnicou a väčším tabletovým displejom, ktorý sa dá v rámci najrôznejších firemných potrieb využívať rôznymi spôsobmi. Cieľovými segmentami sú polícia, záchranné zložky, vládne agentúry, obrana, terénni pracovníci nebo údržbári a servisní technici v oblasti služieb a telekomunikácií. Najnovší odpojiteľný notebook typu 2v1 vzišiel z bestsellerov akými sú Panasonic Toughbook CF-31 a CF-20. V odolných notebookoch je to prvá vlna notebookov, ktorá využíva najnovšiu generáciu procesora Intel Core vPro, ktorá sa stará o špičkový výkon a spolupracuje so systémom Windows 10 Pro. Notebook je ale k dispozícii aj v downgradovanej variante so systémom Windows 7 Professional.  Aby sa splnili potreby používateľov, disponuje tento notebook celým radom firemných rozhraní s ďalšími voliteľnými variantami. V tomto prípade ide napr. o USB 3.0, HDMI, LAN, mikro SD-XC a port pre náhlavnú súpravu. Na doku klávesnice nájdete 2× port USB 3.0, USB 2.0, LAN, Serial, HDMI, SD-XC a VGA. Z ďalších konfiguračných variant je port USB 2.0, sériový port, čítačka čiarových kódov, čítačka inteligentných kariet, bezkontaktná čítačka inteligentných kariet a čítačka odtlačkov prstov.

Dva modely

Zariadenie Panasonic Toughbook CF-33 sa vyznačuje displejom na prácu v daždi aj v rukaviciach a bohatým príslušenstvom. K dispozícii sú dva modely, odpojiteľný notebook CF-33 typu 2v1 (tablet s dokovacou stanicou pre klávesnicu) alebo tablet CF-33 (teda čisto len tablet). Ďalej je to voliteľný dokovací adaptér do vozidiel pre existujúce dokovacie stanice k modelu CF-31, ktorý zaisťuje spätnú kompatibilitu s dokovacími stanicami svojich predchodcov.

Dlhšia výdrž

Doba výdrže mimo sieťového napájania sa dá predĺžiť vďaka dvom batériám s možnosťou výmeny počas prevádzky. To je dôležité hlavne pre mobilných pracovníkov bez možnosti sieťového napájania. Možnosť výmeny batérie počas prevádzky tak v prípade modelu Panasonic Toughbook CF-33 umožňuje dlhodobý chod.

Vysoká flexibilita

Model Panasonic Toughbok CF-33 sa vyznačuje šiestimi rôznymi prevádzkovými režimami a spája v sebe do najlepšie zo sveta notebookov a tabletov. Zo zariadenia sa dá buď odpojiť tablet alebo používať ho ako štandardný notebook. Kľúčovou funkciou modelu CF-33 je kompletná škála priemyslových portov a doplnkového príslušenstva, ktorá mu poskytuje maximálnu flexibilitu bez ohľadu na situáciu.

Veľkosť a jas displeja

Zariadenie Panasonic Toughbook CF-33 je vybavené kapacitným displejom Dual touch QHD (rozlíšenie 2160 × 1440 pixelov) s uhlopriečkou 12 palcov, ktorý dokáže zachytiť dotyk 10 prstov. Displej sa dá používať vonku na silnom slnku aj v prudkom daždi. Pomer strán 3:2 ocenia najmä mobilní terénni pracovníci pri zobrazovaní firemných aplikácií, alebo policajti v oblasti počítačového dispečingu. Zariadenie je vhodné aj pre pracovníkov, ktorí musia ovládať dotykové displeje v rukaviciach. Vďaka modernému panelu s jasom 1200 cd/m² je kvalita zobrazovania na veľmi vysokej úrovni. Medzi doplnkovým príslušenstvom nechýba ani elektronický stylus so stupňom krytia IP55. Ten ocenia hlavne pracovníci, ktorým ide o vysokou presnosť písania, kreslenia či podpisovania bez ohľadu na poveternostné podmienky.

Špičkový výkon

O chod modelu Panasonic Toughbook CF-33 sa stará najnovšia technológia Intel. Toughbook CF-33 v konfigurácii so 7. generáciou procesoru Intel Core sa predáva so systémom Windows 10 Pro, a pre zákazníkov, ktorým tento operačný systém nevyhovuje, je v konfigurácii so 6. generáciou procesoru Intel pripravený aj variant se systémom Windows 7 Professional. Zariadenie Toughbook CF-33 so systémom Windows 10 Pro sa dodáva s procesorom Intel i5-7300U, 8 GB RAM (projektové varianty so 4 GB a 16 GB) a SSD diskom s kapacitou 256 GB (existujú aj varianty so 128 GB a 512 GB).

Efektívny komunikátor

Zariadenie Panasonic Toughbook CF-33 disponuje 2 Mpx kamerou so stereo mikrofónom a 8 Mpx zadnou kamerou na realizáciu fotodokumentácie, ktorá umožňuje jednoduché zdieľanie snímkov s ostatnými pracovníkmi v teréne. Model CF-33 je k dispozícii tiež vo variante 4G LTE zaisťujúci komunikáciu napr. so systémami na  riadenia pracovníkov, a tiež variant pre U-Blox NEO-M8 GPS určený na presnú navigáciu.

Podpora ekosystémov

K odpojiteľnému notebooku Panasonic Toughbook CF-33 typu 2v1 bude po uvedení na trh k dispozícii kompletná škála podporného príslušenstva, ktoré maximalizuje produktivitu mobilných pracovníkov na cestách aj v kancelárii.

Tenká dokovacia stanice do vozidiel je vybavená nielen priechodkami pre anténu, aby sa vo vozidle zaistil signál s čo najvyššou intenzitou, ale aj replikácia všetkých portov, aby používatelia pri dokovaní neprišli o žiadnu funkciu. Preto v tedy, keď je základňa s klávesnicou v doku, je možné tablet odpojiť. Zariadení sa tiež  dá uzamknúť v režime uskladnenia. Zariadenie tak zostane v bezpečí, pričom uzamknutie sa dá realizovať aj počas prevádzky a zároveň používať funkcie odovzádania úloh alebo využívať  GPS.

Vďaka tenkému replikátoru portov sa dá odpojiteľný notebook Panasonic Toughbook CF-33 2v1 používať tiež ako vysoko výkonný desktopový počítač.

Odolnosť pri zachovaní použiteľnosti

Panasonic Toughbook CF-33 nadväzuje na odolnosť predchádzajúcich modelov. Jeho telo je vyrobené zo zliatiny horčíku, vyznačuje sa stupňom krytia IP65 a odolností voči pádu až zo 120 cm. Je tak vhodný do každého vonkajšieho prostredia. Taká mobilita, aká sa dá vidieť u najnovšej generácie Toughbookov, tu ešte nebola. V režime notebooku váži len 2,761 kg a v režimu odpojiteľného tabletu 1,527 kg.

Ceny a dostupnosť pre Európu

Panasonic Toughbook CF-33 sa dodáva so štandardnou trojročnou zárukou a bude v predeji od 2. štvrťroku roku 2017. Odpojiteľný notebook Toughbook CF-33 typu 2v1 bude stáť 3 552 EUR bez DPH a samostatný tablet Toughbook CF-33 bude za 2 992 EUR bez DPH.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.