Spoločnosť Panasonic predstavila nový digitálny systémový kompaktný fotoaparát – malý, štíhly a svižný Lumix GX9. Ten prináša kvalitné realistické snímky s výbornou kresbou detailov. Ponúka amatérskym používateľom bohatú funkčnú výbavu. Lumix GX9 je určený hlavne záujemcom o pouličnú fotografiu.

Snímač Digital Live MOS s rozlíšením s 20,3 MPix je tu bez antialiasingového filtra, čo znamená ostrejšiu kresbu detailov a tiež plynulejšie tonálne prechody medzi jasom a tieňmi. O stvárnenie fotky sa stará systém 3D Colour Control, ktorý vyhodnocuje samostatne jas, odtieň a sýtosť farieb a vďaka tomu dosahuje vernú reprodukciu v jase aj v tieňoch. Vďaka obrazovému procesoru Venus Engine sú fotografie plné detailov a zároveň pôsobia prirodzene. Ani pri slabom osvetlení sa netreba obávať prílišného šumu, stará sa o to technológia Multi Process Noise Reduction. Dokáže šum spoľahlivo odtieniť a odstrániť bez toho, aby utrpeli detaily kresby.

Každodenné momentky jednoducho

Automatické zaostrovanie metódou porovnávania kontrastov využíva technológiu Depth from Defocus (DFD) a vyniká rýchlosťou aj presnosťou. Digitálny signál medzi fotoaparátom a objektívom sa prenáša rýchlosťou až 240 krát za sekundu (fps). Zaostrovanie tak trvá len 0,07 sekundy. S tým súvisí aj rýchle sekvenčné snímanie na úrovni 9 sn/sek pri jednorazovom zaostrení vopred (AFS), 6 obr/s pri ostrení kontinuálnom (AFC), keď fotoaparát neustále preostruje na objekt v pohybe.

Pri zaostrovaní je k dispozícii celý rad vyspelých funkcií, napríklad rozpoznávanie tváre alebo očí alebo možnosť zaostrovať na ľubovoľné miesto na displeji. Vďaka sofistikovanému režimu pre fotografovanie pri slabom osvetlení dokáže fotoaparát spoľahlivo automaticky zaostrovať až do hodnoty -4 EV bez asistenčného prisvietenia. V režime Starlight AF sa dá automaticky zaostrovať na hviezdy na nočnej oblohe, pretože Lumix GX9 dokáže presne vyhodnotiť kontrast aj pri hviezdičkách .

Medzi ďalšie novinky patrí originálna konštrukcia elektronického hľadáčika – je výklopný až o 80°, čo pomáha pri fotografovaní objektov nízko nad zemou. Vďaka senzoru oka začne fotoaparát zaostrovať okamžite, akonáhle ho používateľ priloží k oku. Hľadáčik má rozlíšenie 2,76 megapixelov a pokrýva 100% záberu, pomer jeho strán predstavuje 16: 9.

Z úsporných dôvodov je fotoaparát vybavený novou funkciou – automatickým prechodom do režimu spánku potom, čo sa na určitú dobu oddiali od oka. Stačí však iba spustiť spúšť do polovice a prístroj sa okamžite prebudí. Aj táto funkcia prispieva k tomu, že batéria vydrží až 900 záberov na jedno nabitie.

Nový je aj dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 cm, 1,24 megapixelmi a náklonom nahor (o 80°) a dole (o 45°). S ním sa z nezvyklých uhlov fotí ešte ľahšie ako s hľadáčikom. Funkcia Live View Boost umožňuje kontrolovať na displeji kompozíciu dokonca aj v úplnej tme (zvýši sa citlivosť displeja).

Stabilizátor obrazu – ideálny pomocník pre fotografovanie v teréne

Pri fotografovaní pri slabom osvetlení príde mimoriadne vhod päťosový stabilizátor Dual I.S. Kombinuje v sebe stabilizačné systémy B.I.S. (Body Image Stabilizer, pohyb v piatich osiach) a O.I.S. (Optical Image Stabilizer, pohyb vo dvoch osiach) a zabraňuje tak rozostreniu obrazu vplyvom výrazného chvenia. Dá sa tak fotografovať s časom až o 4 EV dlhším ako bez stabilizátora. Okrem fotografovania pri slabom osvetlení sa stabilizátor hodí v mnohých situáciách s krátkym aj dlhým ohniskom.

Päťosový stabilizátor Dual I.S. 2 funguje ako pri fotografovaní, tak pri nakrúcaní videozáznamov, vrátane nakrúcania v rozlíšení 4K. Panasonic ponúka k systémovým kompaktom Lumix G celý rad výmenných objektívov a väčšina z nich je s päťosovou stabilizáciou bez problémov kompatibilná. Stabilizátor v tele funguje aj v prípade, že používame nestabilizovaný objektív.

Rozostrenie vplyvom chvenia vnútri fotoaparátu eliminuje aj nová elektromagnetická závierka – mechanizmus znižujúci riziko chvenia vplyvom pohybu závierky až o 90%. Pri pouličnom fotení reportáží často záleží aj na diskrétnosti, a tak Panasonic zapracoval aj na odhlučnení mechanickej závierky. V tzv. tichom režime fotoaparát automatický prepne na elektronickú závierku a vypne všetky prevádzkové zvuky (zaostrovanie a pod.), ale aj blesk a asistenčné prisvietenie. Táto praktická funkcia sa pri street a diskrétnom fotení veľmi hodí.

Sofistikované funkcie 4K

Vďaka rýchlemu obrazovému procesoru dokáže Lumix GX9 nakrúcať kvalitné videozáznamy v rozlíšení 4K (3840 × 2160 bodov ) frekvenciou 30p / 25p prípadne 30p, prípadne 24p vo formáte MP4. Funkcia 4K PHOTO navyše umožňuje ukladať jednotlivé zábery  z videozáznamu nakrúteného rýchlosťou 30 sn/s ako samostatné fotografie s rozlíšením 8 MPix. Zo vzniknutého množstva záberov je potom možné ľahko vybrať pomocou funkcie Auto Marking. Vyberá pre užívateľa zábery, ktoré sa od ostatných výraznejšie líšia.

Vďaka funkcii Sequence Composition je možné tvoriť pôsobivé skladané zábery rozfázovaného pohybujúceho sa objektu v jednej fotografii (skladá sa z okienok vzniknutých v režime 4K PHOTO). Doteraz si takéto fotografie vyžadovali náročnú prácu v grafických programoch. Do funkčnej výbavy patrí aj obľúbený režim Post Focus alebo dodatočné zaostrovanie, ku ktorému dochádza až po fotografovaní. Fotoaparát počas nakrúcania v režime 4K PHOTO postupne zaostruje do rôznych rovín a fotograf si potom vyberie záber, ktorý mu vyhovuje.

Funkcia Focus Stacking umožňuje skladať zábery s rôznou rovinou ostrenia jeden na druhý, a dosiahnuť tak väčšiu hĺbku ostrosti než umožňuje aktuálne nastavenie expozičných hodnôt. To sa hodí predovšetkým pri makrofotografii, či už fotografujeme hmyz, kvety či iné malé objekty. Tie sa totiž pri bežnom fotografovaní do hĺbky ostrosti nezmestia, čo Focus Stacking rieši. Možno ho tiež automaticky prepojiť s funkciou Post Focus.

Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patrí aj Light Composition, nová súčasť režimu 4K PHOTO. Aj tu ide o skladané fotografie, tentokrát podľa najjasnejších pixelov. Zíde sa to napríklad pri fotografovaní ohňostrojov alebo nočných scén, zábery sú pôsobivejšie a dramatickejšie.

Pre milovníkov videozáznamov je určená funkcia 4K Live Cropping, uľahčujúca panning alebo zoomovanie počas nakrúcania. Pri panningu si používateľ stanoví počiatočný a konečný uhol záberu a fotoaparát uloží záber automaticky, teda nič nie je potrebné merať. Pri zoomovaní možno takisto nastaviť cieľový uhol záberu (resp. ohniskovú vzdialenosť) vopred. Vďaka digitálnej technológii je zoomovanie úplne plynulé, pretože používateľ s objektívom fyzicky nehýbe.

Intuitívna kreativita – vylepšené telo a nový filter

Kvôli lepšiemu ovládaniu pridali výrobcovia volič expozičných hodnôt. Na zadnej strane fotoaparátu pribudol prepínač umožňujúci meniť zaostrovací režim (jednorazové a kontinuálne automatické zaostrovanie, resp. manuál). Kvôli týmto funkciám už teda nie je potrebné otvárať menu.

Kreatívnych fotografov potešia aj ďalšie nové funkcie – bracketing ostrenie a clony. Ostriaci bracketing umožňuje vytvoriť až 999 záberov s rôznou ohniskovou vzdialenosťou. S bracketingom clony môžete zasa v jednej sérii urobiť niekoľko fotografií s rôznou hĺbkou ostrosti. Každý si potom môže vybrať záber, ktorý mu najlepšie vyhovuje.

Ďalšou zaujímavou novinkou je možnosť vytvoriť na jedno stlačenie spúšte súčasne dva zábery, jeden so softvérovým filtrom a druhý bez neho. Priamo vo fotoaparáte možno tiež spracovávať fotografie vo formáte RAW, takže vôbec nepotrebujete počítač. K dispozícii sú aj sofistikované režimy ako viacnásobná expozícia alebo časozberné snímanie.

Konektivita

Lumix GX9 je vybavený Bluetooth a Wi-Fi, čo uľahčuje fotografovanie aj zdieľanie fotografií. Keď fotoaparát pripojíme k telefónu alebo tabletu s nainštalovanou aplikáciou Panasonic Image App (pre iOS a Android), je možné Lumix GX9 ovládať na diaľku na displeji mobilného zariadenia. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 môže fotoaparát udržiavať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom a pritom spotrebováva len minimum energie. Do fotografií sú automaticky zapisované geotagy alebo zemepisné súradnice. Nabíjať ho je možné pomocou bežného micro USB kábla.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.