Na televízory značky Panasonic sme boli pozrieť v Londýne. Panasonic si vybral filmové štúdiá Pinewood Studios, kde sa točili také filmy ako Agent 007 alebo Harry Potter. A skutočne sme videli, že režiséri takýchto filmov ako referenčné používajú práve televízory značky Panasonic.

OLED televízory

Prezentácia bola zameraná na najnovšie modely televízorov 2020, ktoré by sa na Slovensku mali objaviť v apríli. Hlavná pozornosť bola sústredená na vlajkovú loď, model HZ2000 čo je OLED televízor v 55 a 65 palcovej verzii. Rovnako sme videli aj celý rad LCD televízorov.

Najlepšie OLED televízory Panasonic

Najlepšie OLED televízory Panasonic

Ako prvé sme boli svedkami toho, že HZ2000 reaguje na úroveň vonkajšieho osvetlenia a prispôsobuje tomu svoj obraz. Väčšina ľudí totiž nesleduje v obývačke televízor v úplnej tme, ale je tu isté svetlo, niekedy dokonca dosť intenzívne. V týchto prípadoch môže byť obraz z minuloročnej vlajkovej lodi, GZ2000 tmavý. Pri úplne tmavom filme je možné vidieť medziročné rozdiely medzi televízormi aj v úplnej tma. Je tu totiž použitý iný typ panelu.

Porovnanie s konkurenciou

Pri ďalšom teste sme mali možnosť porovnať vlajkovú loď HZ2000 s priamou konkurenciou. Tou bol aktuálne predávaný OLED televízor konkurenčnej značky, ktorá sa sústreďuje predovšetkým na OLED modely. Na modeli HZ2000 bol aktivovaný nový režim Filmmaker, ktorý je určený pre znalcov.

Režim Filmmaker

Režim Filmmaker

Pri ňom sa zobrazuje film presne tak, ako bol nakrútený. Bez ďalších vylepšení a umelých úprav. Pri detailnom pohľade sme videli, že kontrast bol pri jemných kvapkách je v prípade Panasonic televízorov o máličko intenzívnejší ako pri konkurencii. Je zrejmé , že tento efekt sa prejaví len pri špecifickom type obrazu.

Nielen obraz ale aj zvuk

Ďalšie skúšky boli zamerané na kvalitu zvuku. V novom modeli HZ2000 sú totiž reproduktory smerované do stropu a súčasne existuje aj centrálny reproduktor.

Reproduktory sú pri HZ2000 smerované do stropu

Reproduktory sú pri HZ2000 smerované do stropu

Zvuk bol pritom vyvinutý v spolupráci so sesterskou firmou Technics. Vo videu si môžete porovnať zvuk z minuloročného modelu a najnovšieho OLED televízora HZ2000. Len pripomeňme, že pri inštalácii HZ2000 je potrebné detailne určiť, kde sa bude televízor v obývačke nachádzať, aby reproduktory smerované do stropu odviedli čo najlepšiu prácu.

Takto sa vyberá nastavenie HZ2000

Takto sa vyberá nastavenie HZ2000

Inteligentný televízor

Vylepšenia sa dočkal aj systém inteligentného televízora My HomeScreen 3.0. Napr. po zvolení aplikácie Netflix vidíte aktuálne filmy odporúčané pre vás a potom sa z tejto ponuky dá ľahšie vybrať film. Rovnako tak sa pohodlne vyberá aj z ponuky YouTube.

Panasonic MyHome Screen 3.0

Panasonic MyHome Screen 3.0

LCD televízory

Z hľadiska LCD televízorov sa prezentácia zamerala na model HX940 a technológiu Local Dimming Pro Intellingent. Tá prináša do modelov roku 2020 viac svetla a aj detailov. Na stretnutí v Londýne sme mali možnosť porovnávať tento televízor s najbližšou konkurenciou v LCD televízoroch. Tmavý obraz bol na HX940 zobrazený  lepšie a dali sa rozoznať detaily.

Vlastnosti najnovších LCD televízorov Panasonic

Vlastnosti najnovších LCD televízorov Panasonic

Na úplný záver sme sa dostali aj k režisérovi filmu, ktorý v PinnacleWood pripravuje svoje výsledky v špeciálnom štúdiu. Pri osobnom rozhovore ním nám potvrdil, že výsledný strih sleduje na televízore značky Panasonic.

Porovnanie HX940 (vľavo) s konkurenciou (vpravo)

Porovnanie Panasonic HX940 (vľavo) s konkurenciou (vpravo)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.