Fotoaparát Lumix GH5 je nástroj, ktorí si obľúbili tvorcovia videa kvôli pomeru hmotnosti a výsledného obrazu. Už dlhšie sa čakalo na nástupcu a ten teraz prichádza a to s novým snímačom aj obrazovým procesorom.

Panasonic Lumix GH5M2: Hlavnou novinkou je interné video v kvalite C4K 4: 2: 2 10-bit v 60p a WiFi Streamovanie 1080/60p priamo z fotoaparátu.

Panasonic Lumix GH5M2: Hlavnou novinkou je interné video v kvalite C4K 4: 2: 2 10-bit v 60p a WiFi Streamovanie 1080/60p priamo z fotoaparátu. Zdroj: Panasonic

Nový snímač aj procesor

GH5M2 vychádza z predchádzajúceho modelu ale ponúka 10-bitový interný záznam videa v kvalite C4K /4K 60p s farebným vzorkovaním 4: 2: 2 a súčasným HDMI výstupom 4: 2: 2 10-bit. K tomu je tu predinštalovaný V-Log L. Vynovený snímač Digital Live MOS má rozlíšenie 20,3 MPx a je vybavený antireflexnou vrstvou AR. Obrazový procesor Venus Engine je takisto inovovaný.

Ergonomický dizajn umožňuje pohodlné držanie v ruke.

Ergonomický dizajn umožňuje pohodlné držanie v ruke. Zdroj: Panasonic

Zaostrovanie s umelou inteligenciou

LUMIX GH5M2 sa môže pochváliť rýchlym a presným automatickým zaostrovaním. S technológiou hlbokého učenia rozpoznáva objekty ako sú ľudia a zvieratá. Pri snímaní osôb GH5M2 okrem rozpoznania očí, tváre a tela v reálnom čas tiež rozpozná celú hlavu a nastaví presné zaostrenie.

Panasonic pridal aj na stabilizácii obrazu v tele LUMIX GH5M2. Umožňuje tak používať o 6,5 EV dlhší čas uzávierky než v režime bez stabilizácie. Obraz by mal byť plynulý a stabilný, aj keď je kameraman v pohybe.

Panasonic Lumix GH5M2. Zdroj: Panasonic

Displej a živé vysielanie priamo z fotoaparátu

Ovládanie je sústredené na dotykový 3,0-palcový displej, ktorý sa dá voľne otáčať a vyklápať.  V porovnaní s predchádzajúcim modelom prináša vyšším jasom a lepšiu reprodukciu farieb. Displej má okolo seba orámovanie na červeno, ak sa obraz nahráva a na modro, ak sa obraz aj streamuje. Takto má tvorca hneď informáciu, čo sa deje a dáva mu to pocit pokoja.

Okrem živého streamovania videa cez kábel dokáže LUMIX GH5M2 živý streaming realizovať aj bezdrôtovo a to v kombinácii s mobilnou aplikáciou LUMIX Sync. Telo LUMIX GH5M2 je odolné, fotoaparát je určený aj na používanie v teréne. Jeho predný a zadný rám je vyrobený z horčíkovej zliatiny a je odolný proti striekajúcej vode, prachu a mrazu až do teploty -10 ° C. LUMIX GH5M2 ponúka Bluetooth 4.2, a ďalej 5 GHz aj 2,4 GHz  Wi-Fi.

Väčšina príslušenstva pre predchádzajúci GH5, ako je napr. redukcia pre mikrofóny s koncovkou XLR, diaľkový ovládač spúšte a batériový grip, je kompatibilná aj s modelom GH5M2.

Robustné riešenie

Každý kĺb, prvok a tlačidlo LUMIX GH5M2 má tesnenie, aby bol celý prístroj vhodný pre náročné exteriérové použitie. Životnosť mechanizmu uzávierky je približne 200 000 cyklov.
Pre ďalšiu podporu používania v exteriéri je  GH5M2 vybavený batériou s kapacitou až 2200 mAh, ktorá spĺňa požiadavky USB PD (Power Delivery) a teda ju možno dobíjať aj cez USB-C port. LUMIX GH5M2 je vybavený dvoma slotmi pre pamäťové karty SD kompatibilné s vysokorýchlostnými vysokokapacitnými kartami UHS-II s klasifikáciou V90.

Dokonalé utesnenie je základ nasadenia v teréne.

Dokonalé utesnenie je základ nasadenia v teréne. Zdroj: Panasonic

Aktualizácia firmware

Panasonic ale nezabúda ani na staršie modely a ich majiteľov podporuje v ich pôvodnej investícii. Od 9. júna vydáva nový firmware  pre bezzrkadlovky LUMIX G, GH5S, G9 a G100. Aktualizácie prinášajú lepšiu funkčnosť, výkon i použiteľnosť zariadení.

Panasonic má strategickú spoluprácu s rekordérom Ninja V. Zdroj: Panasonic

Príde aj LUMIX GH6 pre profesionálov

O tomto úplne novom fotoaparáte sa na tlačovej konferencii tiež hovorilo, ale zatiaľ to vyzerá tak, že jeho vývoj nie je ešte ukončený. Je to model so snímačom Micro Four Thirds a poháňať ho bude úplne nový obrazový procesor. Na trh príde na konci roka 2021 ako nová vlajková loď.

Novinka bude mať aj možnosť 10-bitového záznamu DCI 4K/60p so vzorkovaním 4 : 2 : 2 a v bežných teplotných podmienkach ponúkne neobmedzený čas záznamu. Poskytne tiež 10-bitovú farebnú hĺbku v 4K 120 fps (HFR) kvalite a aj VFR na spomalené/zrýchlené zábery vo vysokom rozlíšení. GH6 navyše bude vedieť pripraviť aj 10-bitový záznam v kvalite 5.7 k/ 60p. Určený bude aj pre fotografiu aj pre profesionálne video.

Okrem prístroja GH6 sa ponuka radu G rozšíri aj o nový zoom objektív. Vo vývoji je aj objektív LEICA DG 25-50 mm F1.7.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.