Vo svojej cenovej kategórii určite nesklamú.

Do redakcie sa nám na test dostali slúchadlá od spoločnosti Panasonic, ktoré síce nemajú plnú výbavu, ale potešia skvelým zvukom a nie sú ani drahé.

Dizajn a prevedenie

Po dizajnovej stránke nemám slúchadlám čo vytknúť. Výborne držia v ušiach, čo je zabezpečené aj vhodne vybranými nástavcami z balenia. Na výber je z troch veľkostí, čiže slúchadlá by mali sadnúť takmer každému. 

Zámerne som uviedol takmer, pretože pri slúchadlách so stopkou je vždy riziko, že práve stopka bude brániť v dostatočnom vsunutí do zvukovodu. Tento problém som napríklad pociťoval pri inak vynikajúcich slúchadlách OnePlus Buds Pro. Tu to neplatí, pretože slúchadlá v uchu držia pevne a nevypadávajú. Okrem toho sú veľmi ľahké

Nabíjacie puzdro s USB-C portom má takisto príkladné spracovanie a kompaktné rozmery. Dvierka je možné otvárať v 90-stupňovom uhle, čiže slúchadlá sa do puzdra vkladajú veľmi pohodlne. Rovnako pohodlné je aj ich vyberanie, čo nie je pri tomto dizajne vždy pravidlom. Pri iných značkách sa používateľ častokrát vytrápi, pokým slúchadlá z nabíjacieho puzdra vytiahne.

Panasonic RZ-B210WZdroj: TOUCHIT
Panasonic RZ-B210W

Zvuk a možnosti

Slúchadlá sme na test dostali celkom nové, čiže ich bolo potrebné rozohrať. Každou novou skladbou hrali čoraz lepšie, hoci so slúchadlami vo vyššej cenovej kategórii sa zvuk nedá porovnávať. Pasívne odhlučnenie je síce dobré, ale aktívne v tomto modeli nehľadajte. Hoci som zvuku musel pomôcť ekvalizérom, jeho nedostatky sa mi nepodarilo celkom odstrániť (porovnával som s cenovo drahšími slúchadlami). 

Vo zvuku prevládajú stredy, ktoré potláčajú výšky. Tie tak nemajú dostatok priestoru a zvuk znie trochu plocho. Basová zložka dobre vyplní zvuk, hoci sa do popredia tlačí bez výraznej pružnosti. Basy sú málo dynamické, aj keď celkový zvuk môžem označiť ako plný. Privítal by som však viacej vzdušnosti a priestorového podania. V rámci cenovej kategórie ide pritom o veľmi dobrý výkon. 

Do pozornosti dávam aj slúchadlá Haylou T19 – porovnanie slúchadiel Haylou nájdete TU.

Keďže som sa prichytil, že ma reprodukovaná hudba zo slúchadiel Panasonic RZ-B210W viackrát pohltila a nič mi výrazne neprekážalo, považujem tento zvuk za veľmi dobrý. V prospech týchto slúchadiel hovorí aj cena, ktorá síce nie je najnižšia, ale dá sa obhájiť. V prípade ceny pritom ide o hornú hranicu, za ktorú by som si tieto slúchadlá ešte kúpil.

Slúchadlá si môžete zobrať aj na športovanie, pretože majú certifikáciu IPX4. Nechýba podpora kodeku AAC, čiže zvuku vo vysokom rozlíšení. Slúchadlá je možné používať aj ako handsfree. Počas telefonovania som bol dobre počutý a aj som dobre počul.

Celkovo je možné s týmito slúchadlami a puzdrom dosiahnuť na jedno nabitie až 20 hodín prehrávania, pričom samotné slúchadlá dokážu hrať až 4 hodiny. Následné kompletné nabitie cez USB-C netrvá viac ako 2 hodiny. Pochvalu si zaslúžia aj 4 LED diódy, ktoré používateľa informujú o stave zostávajúcej energie v nabíjacom puzdre. Bezdrôtové nabíjanie však chýba.

Panasonic RZ-B210WZdroj: TOUCHIT
Panasonic RZ-B210W

Ovládanie 

Panasonic RZ-B210W majú dotykové ovládanie. To je presné a nedochádza k náhodným alebo nepresným dotykom. Dotyková plocha je ohraničená, čiže vždy presne viete, kam treba položiť prst.

Okrem ovládania hlasitosti je možné pomocou dotyku vykonať aj všetky ďalšie potrebné úkony – spustenie/pozastavenie prehrávania, preskočenie/návrat prehrávania skladby a vyvolanie hlasového asistenta alebo prijatie a odmietnutie hovoru.

Trochu krkolomne na mňa pôsobí práve ovládanie hlasitosti. To je možné vykonávať iba na ľavom slúchadle, pričom k zvýšeniu hlasitosti je potrebné 3× poklepať po dotykovej ploche a k zníženiu hlasitosti 2×. Na tom by však nebolo nič zlé, ale pridávanie a znižovanie hlasitosti je odstupňované pomerne nevýrazne, čiže pokým som sa preklikal k požadovanej hlasitosti, slúchadlo som mal zatlačené v uchu, takže hlasitosť som radšej nastavoval na telefóne. 

Verím však, že sa nájdu situácie, kedy aj túto možnosť ovládania hlasitosti oceníte. Je potrebné podotknúť, že na ovládanie slúchadiel nie je žiadna pridružená aplikácia, pomocou ktorej by bolo možné nastaviť aspoň niektoré základné funkcie. Napríklad nastavenie zvuku pomocou ekvalizéru, alebo zvukových presetov. K tomuto účelu je tak potrebné použiť zabudovaný ekvalizér v smartfóne, alebo ekvalizér tretej strany. Vyskúšajte napríklad Poweramp EQ.

Panasonic RZ-B210WZdroj: TOUCHIT
Panasonic RZ-B210W

Verdikt

Panasonic RZ-B210W predstavujú zvukovo neutrálne ladené TWS slúchadlá, ktoré budú vyhovovať veľkému množstvu poslucháčov. Svojou základnou výbavou síce nijako neohúria, no sú veľmi ľahké, pohodlné a dobre držia v ušiach. Čo je podstatné, zvuk je dobre tvarovateľný ekvalizérom, no stále zostáva v medziach cenovej kategórie, do ktorej sa model RZ-B210W radí. 

Cena a dostupnosť

Slúchadlá Panasonic RZ-B210W sú na Slovensku dostupné za 79,90 eur.

Páči sa nám

  • Kvalitná vyhotovenie
  • Pohodlné
  • Stabilné držanie v ušiach
  • Ľahké
  • Stabilné pripojenie
  • Vysoká celková výdrž
  • Veľmi dobrý a tvarovateľný zvuk
  • Presné dotykové ovládanie

Nepáči sa nám

  • Iba základná výbava
  • Bez ANC
  • Bez aplikácie
  • Puzdro nemá bezdrôtové nabíjanie

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametrePanasonic RZ-B210W
TypBluetooth 5.0
Veľkosť meniča [mm]10
Odhlučnenie
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000, Vzorkovacia frekvencia 44,1 kHz
AudioSBC, AAC
NFCnie
NabíjanieUSB-C
Výdrž batérie [hod.]4, celkovo až 20
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti3/5
Cena [EUR s DPH]79,90

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.