Čoraz viac firiem prichádza na náš trh s riešeniami pre inteligentnú domácnosť. Tejto téme sa podrobnejšie venujeme vo veľkom prehľadovom článku, ktorý nájdete na predchádzajúcich stranách. Jedným z dostupných riešení je aj Panasonic Smart Home, ktoré sme detailne otestovali.

Panasonic predáva svoj systém na Slovensku už od mája minulého roka. Nejde teda o firmu, ktorá by sa snažila narýchlo pripraviť riešenie s cieľom priživiť sa na aktuálnom trende. Systém Panasonic Smart Home nás potešil najmä svojou praktickosťou.

Riadiaca jednotka, senzory, kamery aj inteligentná zásuvka

Základom inteligentnej domácnosti od Panasonicu je základná súprava, ktorú sme mali na test k dispozícii v balení s označením KX-HN6010. Tá obsahuje riadiacu jednotku, snímač pohybu a dverový snímač. Ide teda o potrebný základ, ktorý následne môžete podľa potreby rozšíriť o ďalšie kamery, senzory alebo inteligentné zásuvky.

Úvodná inštalácia je jednoduchá. Riadiacu jednotku stačí zapojiť do elektrickej siete, prostredníctvom mobilnej aplikácie pre Android alebo iOS ju spárovať s vaším smartfónom a následne prihlásiť do domácej Wi-Fi siete. Zariadenie sa pripája do internetu bezdrôtovo, k dispozícii je aj konektor na pripojenie pevnej linky. K tejto inteligentnej domácnosti teda môžete pripojiť aj domáci telefón.

V aplikácii si jednoducho nastavíte základnú automatizáciu

Panasonic Smart Home sme používali v konfigurácii s trojicou kamier (jedna exteriérová, dve interiérové) a inteligentnou zásuvkou. Funkcionalita systému je zameraná najmä na zabezpečenie domácnosti a základnú automatizáciu. Môžete si napr. nastaviť pravidlá, ktoré vyvolajú zapnutie alebo vypnutie inteligentnej zásuvky alebo vytvorenie záznamu kamery. Príkladom spustenia pravidla môže byť napr. pohyb, ktorý zaznamená pohybový senzor alebo otvorenie okna či dverí. Aplikácia vám všetky dostupné snímače prehľadne zobrazí a môžete si prispôsobiť aj čas a deň, kedy má byť scenár aktívny. Je to praktické. Príkladom využitia môže byť lampa, ktorá je pripojená k inteligentnej zásuvke a automaticky sa rozsvieti na 1 minútu, keď potrebujete ísť v noci na záchod.

Smart Home od Panasonicu tiež ponúka dvojicu vopred pripravených režimov, ktoré uľahčujú používanie systému. Stačí si nastaviť režim Preč, keď odídete z domu a systém vás následne automaticky upozorní, ak v dome rozpozná pohyb, či otvorenie dverí. Okrem upozornenia na váš telefón spustí riadiaca jednotka aj zvukovú výstrahu priamo v dome.

Panasonic KX-HNC800: Bezpečnostná kamera, ktorá funguje aj samostatne

Jedna z kamier, ktoré sme používali v kombinácii s Panasonic Smart Home, je bezpečnostná domáca kamera Panasonic KX-HNC800. Ide o najnovší model, ktorý kombinuje užitočné funkcie a praktický dizajn. Kamera dokáže fungovať aj samostatne bez riadiacej jednotky alebo ako súčasť Panasonic Smart Home. Táto variabilita je výborná a ocení ju najmä používateľ, ktorý si chce iba zabezpečiť domácnosť jednou kamerou a nechce ďalšie zariadenia.

KX-HNC800 umožňuje vzdialenú kontrolu domácnosti vo Full HD rozlíšení pri opakovacej frekvencii až 30 fps. Kamera ponúka diagonálny uhol záberu až 142° (horizontálne 121°) takže pri vhodnom umiestnení dokáže pokryť prakticky celú izbu. Toto je výhoda v porovnaní s mnohými konkurenčnými riešeniami. Kamera tiež obsahuje mechanickú krytku, vďaka ktorej môžete jednoducho zakryť objektív a mikrofón. To sa hodí vo viacerých situáciách.

Takto vidí kamera Panasonic KX-HNC800 našu redakciu

Kameru môžete ovládať pomocou mobilnej aplikácie. Pomocou nej môžete zhotovovať fotky priamo do telefónu alebo aktivovať nahrávanie videa na microSD kartu, ktorú je predtým potrebné vložiť do kamery. V aplikácii tiež odporúčame zadefinovať si automatický scenár, za akých podmienok sa má vytvoriť videozáznam.

Môže to byť napr. v prípade zaznamenania pohybu, nakoľko kamera v sebe obsahuje pohybový snímač. Aplikácia umožní zadefinovať, či má byť toto pravidlo aktívne neustále alebo iba vo vybraných dňoch a časoch. Tiež si zadefinujete dĺžku nahrávky. Kamera automaticky ukladá posledné 2 sekundy do vyrovnávacej pamäte a tie v prípade vytvorenia nahrávky do nej uloží. Je to praktické, pretože v opačnom prípade by ste mohli zmeškať dôležitý okamih, ktorý aktivoval zabudovaný pohybový senzor.

Kamera tiež obsahuje mikrofón a reproduktor, využijete ju teda na komunikáciu s vašimi blízkymi. Vy budete komunikovať cez mobilnú aplikáciu, oni vás budú počuť z kamery a cez ňu na vás hovoriť.

Ceny: KX – HN6010 – 139,99 EUR, KX – HNC800 – 199,99 EUR
Zapožičal: Panasonic

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit