Navštívili sme továreň v Cardiffe, kde Panasonic Connect finalizuje výrobný proces odolných notebookov a konfiguruje ich podľa požiadaviek a potrieb zákazníkov.

Panasonic TOUGHBOOK je známa značka odolných notebookov, tabletov a ďalších zariadení, ktoré využívajú policajti, záchranári, hasiči, armáda a našli uplatnenie aj v automobilovom priemysle, vo výrobe, v stavebníctve, energetike a ďalších odvetviach.

Využitie je rôznorodé a záleží najmä od konkrétnych požiadaviek zákazníka, nakoľko TOUGHBOOKy sa od bežných notebookov odlišujú vysokou odolnosťou – ich dizajn a konštrukcia sú navrhnuté tak, aby zariadenia prežili extrémne teploty a extrémne podmienky. Ďalšou unikátnou vlastnosťou je bezkonkurenčná rozšíriteľnosť a prispôsobiteľnosť.

Panasonic Connect na tieto aspekty kladie dôraz už od roku 1994, kedy predstavil TOUGHBOOK CF-41, prvý notebook na svete so zabudovanou CD mechanikou. Nasledoval TOUGHBOOK CF-25 v roku 1996, čo bol prvý odolný notebook na svete. Výrobca počas nasledujúcich takmer 20 rokov integroval do svojich zariadení ďalšie inovácie na základe požiadaviek zo strany používateľov a zákazníkov.

Viaceré zariadenia Panasonic TOUGHBOOK. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím

TOUGHBOOK 40 so siedmimi modulmi a odolnosťou IP66

Aktuálne najnovším notebookom v portfóliu je TOUGHBOOK 40, ktorý bol predstavený v máji 2022. Ide o 14-palcový odolný notebook s modulárnou konštrukciou, ktorá obsahuje sedem rozšíriteľných modulov. Vďaka tomu môžete notebook podľa potreby vybaviť:

  • extra batériou či dvoma pre dlhšiu výdrž (jedna batéria ponúka výdrž až 18 hodín),
  • optickou mechanikou (Blu-ray mechaniky nie sú až tak žiadané, avšak DVD mechaniky sú často používané napríklad v armáde),
  • druhým SSD diskom (pred pár dňami pribudla podpora pre SSD disky so šifrovaním od spoločnosti Viasat, vďaka čomu získal TOUGHBOOK 40 certifikáciu na použitie v UK na zabezpečenie prísne tajných informácií a všetkých nižších stupňov zabezpečenia a aj na použitie v NATO a iných európskych krajinách),
  • čítačkou odtlačkov prstov,
  • bezkontaktným SCR modulom,
  • rozšíriteľnými portami a ďalšími modulmi
Panasonic TOUGHBOOKZdroj: TOUCHIT
Panasonic TOUGHBOOK 40

Počas našej návštevy továrne v Cardiffe sme si vyskúšali výmenu modulov v notebooku TOUGHBOOK 40 a ide o jednoduchý proces, na ktorý potrebujete iba skrutkovač a pár minút. TOUGHBOOK 40 je tiež jediný Windows notebook od Panasonicu, ktorý spĺňa odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP66.

TOUGHBOOK 40 poháňa procesor Intel Core i5-1145G7 vPro, k dispozícii je konfigurácia s procesorom Intel Core i7 vPro, v kombinácii so 16 až 64 GB RAM a 512 GB až 2 TB SSD úložiskom. 14-palcový dotykový displej notebooku má minimálny jas 2 cd/m2 pre prácu v noci a v tmavých prostrediach. Maximálny jas dosahuje 1200 cd/m2 pre prácu vo vonkajších a veľmi jasných prostrediach.

Dotykový displej ponúka 5 spôsobov používania, pričom notebook sa medzi nimi automaticky prepína – viacdotykové ovládanie v suchom aj vlhkom prostredí, dotykové ovládanie v rukaviciach a ovládanie pomocou pera v suchom aj vlhkom prostredí. Nechýba 5G eSIM konektivita a podpora pre navigačné systémy GPS, Glonass, Galileo a Beidou.

Panasonic TOUGHBOOK 40 a jeho moduly, do ktorých si môžete dať komponenty podľa vašej potreby. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím

TOUGHBOOKy sa v Cardiffe nastavujú podľa požiadaviek zákazníkov, k dispozícii je cez 30-tisíc možností konfigurácie

TOUGHBOOKy sa vyrábajú v Japonsku a na Taiwane, avšak z hľadiska ich dodávania zákazníkom je kľúčové konfiguračné centrum v Cardiffe. Práve tu sa dokončí posledných 25 % procesu výroby a zariadenia sa upravia a nakonfigurujú podľa potrieb zákazníkov. Následne sú dodávané do celej Európy.

Továreň v Cardiffe funguje už viac ako 20 rokov a celkovo z nej vyšlo cez 2 milióny zariadení – ročne opustí továreň cez 100-tisíc zariadení. Každé zariadenie, ktoré príde z Japonska či Taiwanu, je na 75 % dokončené. V Cardiffe sa rozbalí a priradí sa mu digitálny pas, aby sa dali v systéme sledovať všetky zmeny a zásahy v rámci jeho ďalšieho nastavovania.

Panasonic TOUGHBOOKZdroj: TOUCHIT
Panasonic Connect ponúka pre TOUGHBOOKy 36 rôznych jazykových verzií rozloženie klávesnice

Takýmto spôsobom je zabezpečená vysoká kontrola kvality. Konfiguračné centrum v Cardiffe obsahuje aj servisné centrum, ktoré v prípade potreby rieši reklamácie a prípadné problémy so zariadeniami. Ako sme sa počas našej exkurzie dozvedeli, servisné centrum sa môže venovať iným aktivitám, nakoľko miera kazivosti dosahuje iba 1,1 %, čo je výrazne menej v porovnaní s konkurenciou.

Zariadenie sa následne upraví podľa potreby zákazníka, či už ide o zmenu v konfigurácii, úpravu rozloženia klávesnice alebo pridanie portov či komponentov. Panasonic Connect ponúka 36 rôznych jazykových mutácií klávesnice a ak by sme spočítali kombinácie všetkých možných nastavení a úprav pre všetky zariadenia, ktoré sa v Cardiffe finalizujú, dostali by sme sa cez hranicu 30-tisíc rôznych konfigurácií.

Posledným krokom je automatizovaná inštalácia operačného systému so špecifickými nastaveniami na základe požiadaviek zákazníkov. Následne sa zariadenie zabalí do pôvodného balenia a odchádza k zákazníkovi.

Panasonic TOUGHBOOKZdroj: TOUCHIT
Na regáloch môžete vidieť notebooky Panasonic TOUGHBOOK, na ktorých práve prebieha automatická inštalácia operačného systému

Testy odolnosti TOUGHBOOKov

TOUGHBOOKy sa chvália vysokou odolnosťou, ktorá je nevyhnutná, pokiaľ majú notebooky a ďalšie zariadenia tejto značky prežiť v podmienkach, pre ktoré sú vyrobené. Odolnosť sa testuje primárne v Japonsku v rámci vývoja a samotnej výroby.

Nie je prekvapujúce, že TOUGHBOOK 40 spĺňa certifikáciu vojenskej odolnosti MIL-STD810H z hľadiska teploty, vlhkosti, vibrácií a je testovaný na pád z výšky 180 cm a to 26 spôsobmi, aby notebook dopadol na 6 strán, 8 hrán a 12 rohov. Panasonic Connect na rozdiel od niektorých výrobcov testuje odolnosť zariadenia tak, že všetky tieto pády musí prežiť jedno a to isté zariadenie, čo je najnáročnejšia metodika testovania.

Niektoré testy odolnosti sa vykonávajú aj v Cardiffe. Takýmto testom je napríklad vibračný test, ktorého cieľom je otestovať, ako zariadenie odolá traseniu a vibráciám a či sa napríklad nestane, že by sa po čase uvoľnili niektoré komponenty alebo súčiastky, čo môže negatívne ovplyvniť jeho fungovanie.

Komora, kde prebieha test vibrácií (vľavo). Špeciálna miestnosť, kde prebieha test žiarenia (vpravo)

Počas našej návštevy továrne práve prebiehal test teploty – tablet TOUGHBOOK bol zatvorený v mrazničke s teplotou -20 °C. Ako sme sa dozvedeli, väčšina testov je štandardizovaných pre všetky zariadenia, avšak vykonávajú sa aj špecifické testy, ako je napríklad odolnosť tabletu pri určitej konkrétnej teplote, a to na základe požiadavky zo strany zákazníka.

Panasonic Connect tiež vyvíja rôzne doplnky pre svoje zariadenia, na základe požiadaviek zákazníkov. Príkladom je príslušenstvo pre armádu na lepšie upevnenie notebooku a pripojenie konektora MIL-DTL-38999, avšak v Cardiffe sme videli aj rôzne držiaky / dokovacie riešenia do vozidiel, ambulancií či lodí.

Tieto riešenia môžu pomôcť znížiť vstupné a prevádzkové náklady, nakoľko si zákazník nemusí sám (nechať) vyvíjať tento typ príslušenstva a môže rovno využiť bohaté a dlhoročné know-how Panasonicu.

Panasonic TOUGHBOOK 40 a jeho komponenty. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím

Panasonic TOUGHBOOK 40Zdroj: Panasonic
Panasonic TOUGHBOOK 40 s príslušenstvom na lepšie upevnenie notebooku a pripojenie konektora MIL-DTL-38999

Zdroj: Panasonic Connect, vlastné

Náklady na cestu a ubytovanie redaktora hradila spoločnosť Panasonic Connect.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit