Panasonic na Malorke nelenil a predstavil päť blu-ray prehrávačov s ultravysokým rozlíšením. Tri z nich podporujú novú normu HDR10 +, dva technológiu dynamických metadát Dolby Vision.

Medzi novinkami sú aj tri modely DP-UB9000, DP-UB820 a DP-UB420 s podporou technológie dynamických metadát HDR10+, čo je najnovší formát HDR obrazu. Rad blu-ray prehrávačov pre rok 2018 dopĺňajú modely DP-UB330 a DP-UB320.

Najvyššej kategórii kraľuje špičkový univerzálny AV prehrávač UB9000 s technológiami HDR10 + aj Dolby Vision, schopný prehrávať Ultra HD Blu-ray, obsah zo streamingových serverov (VOD) alebo z USB disku.

Nové Ultra HD blu-ray prehrávače sú vybavené obrazovými procesormi Hollywood Cinema Experience (HCX), vyvinutými obrazovými špecialistami v Hollywoode.

Vlajková loď UB9000 ponúka okrem skvelého obrazu tiež vysokú kvalitu zvuku, na ktorej majú zásluhu predovšetkým špičkový D/A prevodník, kvalitné analógové audio obvody vrátane samostatného napájania, a profesionálny XLR výstup. Ku kvalite zvuku prispieva aj nové antivibračné šasi s mimoriadnou pevnosťou a nízkym ťažiskom.

Modely Ultra HD prehrávačov Panasonic pre rok 2018 podporujú aj hlasové ovládanie prostredníctvom systémov Google Assistant a Amazon Alexa. Stačí tak prehovoriť na zariadenie, ktoré je s týmito technológiami kompatibilné, a film spustiť, pretočiť alebo zastaviť, bez toho aby ste k tomu potrebovali diaľkový ovládač.

Najnovšie HDR10 + a Dolby Vision

Tri nové Ultra HD blu-ray prehrávače, konkrétne modely UB9000, UB820 a UB420, podporujú technológiu HDR10+ s dynamickými metadátami, ktorá obraz priebežne optimalizuje pri každej scéne. Ide o novú otvorenú platformu na spracovanie HDR obrazu, vytvorenú spoločne firmami 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Modely UB9000 a UB820 okrem toho podporujú aj technológiu Dolby Vision, ktorá zlepšuje podanie jasu, kontrastu i živosť farieb u rôznych typov obrazu a na rôznych zariadeniach.

Panasonic HCX – obraz ako v kine

O kvalitu obrazu sa stará predovšetkým procesor Panasonic HCX, vylepšený v najnovšej verzii tak, aby dokázal spracovať jedinečné farebné podanie a tonálne prechody prostredníctvom obrazových technológií vyvinutých v centre Panasonic Hollywood Laboratory (PHL).

Presné podanie farieb

Farebné informácie sú v rozlíšení 4K v komprimovaných formátoch (napr. Ultra HD Blu-ray) ukladané v hĺbke 4:2:0. V obraze sa tak nachádza približne štvrtina pôvodných farebných odtieňov. Aby farby na obrazovke (s plnou hĺbkou 4:4:4) vyzneli verne, vykonáva sa v prehrávači upsampling (interpolácia). Pri základnej upsampling technike, tzv. dvojkrokovej, systém vyhodnocuje susedné body po stranách, hore aj dole, a podľa nich doplňuje chýbajúce pixely. Prehrávače Panasonic ale používajú viackrokový proces, kedy sa vypočítava počet podobných pixelov v každom smere a farby sa upravujú až podľa toho. Signál 4:2:0 sa tak prevádza do hĺbky 4:4:4 oveľa sofistikovanejším spôsobom a výsledkom je vynikajúci prirodzený obraz s priestorovou hĺbkou a živými farbami.

Modely UB9000, UB820, UB420, UB330 aj UB320 sú okrem toho vybavené aj pôvodným upscalingovým systémom na interpoláciu obrazu v rozlíšení Full-HD do 4K. Aj tu sa farby zobrazia lepšie ako u jednoduchších systémov.

Optimálne spracovanie HDR

Množstvo HDR obsahu na diskoch aj v ponuke streamingových služieb stále rastie a optimalizácia HDR obrazu je tak stále dôležitejšia. Okrem výrazného kontrastu záleží pri obraze z Ultra HD blu-ray prehrávačov aj na čo najlepšej kresbe detailov v jasných i temných scénach. Za týmto účelom využívajú nové prehrávače Panasonic nové technológie spracovania HDR.

1. HDR úpravy pre rôzne okolité prostredie a situácia

Všetky modely pre rok 2018 sú vybavené technológiou pre úpravu HDR obrazu, vďaka ktorej sa kresba v jasoch aj v tieňoch zobrazí verne bez ohľadu na okolité prostredie. Lenže v jasne osvetlenej miestnosti niekedy nie sú tmavé scény tak dobre vidieť a situácia vyžaduje úpravu celkového jasu. A pretože sa HDR signál technicky líši od signálu so štandardným dynamickým rozsahom, bežná funkcia na úpravu jasu nestačí. Modely UB9000, UB820, UB420, UB330 i UB320 sú z tohto dôvodu vybavené vlastným systémom optimalizácie HDR signálu, čo umožňuje upraviť jas HDR obrazu podľa aktuálnej potreby. Stačí stlačiť tlačidlo HDR na diaľkovom ovládaní a vybrať si optimálne nastavenie.

2. Konverzia HDR na SDR (spätné tonálne mapovanie pre televízie so štandardným dynamickým rozsahom)

Funkcia Dynamic Range Conversion posilňuje jas a farebnú vernosť aj na televíznych obrazovkách bez HDR, takže obraz vyzerá lepšie ako pri premietaní z bežného blu-ray prehrávača.

Certifikácia THX

Ultra HD blu-ray prehrávač Panasonic UB9000 získal prestížny certifikát THX, ktorý je zárukou špičkového farebného podania a vynikajúcej kresby bohatej na detaily, ktorá zodpovedá pôvodným predstavám profesionálnych tvorcov o kvalite obrazu. Okrem toho certifikát svedčí aj o veľmi kvalitnom a vernom priestorovom zvuku.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.