V piatok 1. marca sme boli na slovenskej premiére jedinečného projektu –  panoramatickej Rotundy, ktorej cieľom je priniesť jej návštevníkom autentickú atmosféru polárnych ciest. Rotundu si môžete prezrieť aj vy v OC Eurovea

My sme na mieste stretli aj autora fotografií a výstavy Ľuboša Fellnera, ktorý sa len pár dní predtým vráti zo Špicbergov.

Ako Rotunda vyzerá a čo v nej uvidíte?

Po vstupe do rotundy Vás obklopí panoramatická fotografia s dĺžkou viac než 17 m a výškou 4 m, uvidíte 70 m2 nádhernej Zeme kráľovnej Maud – v januári 2019 ju pri ceste na južný pól navštívila prvá slovenská expedícia pod vedením najscestovanejšieho Slováka Ľuboša Fellnera.

Rotunda má priemer 6,5 m. Jej výroba zabrala viac než 200 hodín a zúčastnilo sa jej deväť firiem. Bez samotnej plachty a rolovacích dverí váži konštrukcia viac než 1130 kg. Samotná inštalácia trvala ďalších 10 hodín.

Sprievodné aktivity projektu

Môžete si pozrieť aj unikátnu výstavu fotografií z ciest od severného po južný pól (pred predajňou Fotolab CEWE v Eurovei počas mesiaca marca) a fotoknihu s výberom 40 najkrajších fotografií z polárnych ciest.
V Rotunde bude predstavený aj špeciálny projekt zo Špicbergov, tie totiž okrem nehostinnej mrazivej krásy ponúkajú aj niečo netradičné – v bývalej bani sa tu nachádza Arktický svetový archív, založený nórskou ťažobnou spoločnosťou Store Norske, kde odborníci na archiváciu zo spoločnosti Piql Slovakia bezpečne a navždy archivujú dáta svojim klientom.

Aj CK BUBO tu 21. februára archivovala svoje záznamy z prvých 25 rokov slovenského cestovateľstva spolu s Vatikánskou knižnicou, Národným múzeom Nórska, Európskou vesmírnou agentúrou a Brazílskou futbalovou federáciou. V Piql Slovakia na archiváciu dát používajú film, ktorý je nezničiteľný až po dobu 500 rokov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.