Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od okamžiku, kedy britsko-americký vedec Frederick Wilfrid zaoberajúci sa vedou o informáciách v roku 1978 po prvýkrát predpovedal „kanceláriu bez papiera“, uplynulo už 38 rokov.

Realita súčasnosti je ale taká, že sa aj naďalej tlačiarne používajú každodenne. Podľa nezávislého prieskumu realizovaného medzi viac ako 2 400 zamestnancami v regióne EMEA (Európa, Stredný východ, Afrika), ktorý zadala spoločnosť Epson Europe, považuje 76% respondentov tlač za dôležitú, pretože im pomáha pracovať efektívne a prevažná väčšina (75%) považuje „kanceláriu bez papiera“ za nereálnu.

81% slovenských respondentov uviedlo, že považujú tlač za kľúčovú pre fungovanie svojho pracovného odvetvia, pričom prezradili, že tlačia v priemere 31 strán denne. Najobľúbenejšími položkami pre tlač sú pritom zmluvy, za nimi tesné nasledujú faktúry a tabuľky.

„Z nášho prieskumu jednoznačne vyplýva, že aj napriek pokroku v digitalizácii a tomu, že viac ako tretina podnikov (35%) v súčasnosti dáva prednosť digitalizácii dokumentov pred uchovávaním papierových kópií záznamov – ľudia stále radi pracujú s papierom a pri určitých typoch činností dávajú pred monitorom prednosť tlači,“ uviedol Marcel Divín, Branch Office Manager Epson CZ&SK.

Spôsob, akým tlač využívame, sa mení. Takmer polovica výtlačkov sa stáva buď bezprostredne odpadom (11%) alebo je určených ku krátkodobému použitiu (29%). To však nevypovedá o nižšej hodnote tlače – polovica zamestnancov (50%) uviedla, že by sa ich produktivita znížila, keby nemohli tlačiť – je to však faktor, na ktorý zamestnanci myslia: 98% z nich si myslí, že ochrana životného prostredia je dôležitá.

„Skutočnosť je taká, že spoločnosti potrebujú tlač, aby ich zamestnanci mohli pracovať efektívne, ale keď spoľahlivo zvážia, akej technológii dajú prednosť, môžu ťažiť z väčšej produktivity a zároveň taktiež z ekologických výhod,“ zdôraznil Marcel Divín. „Tým, že dajú prednosť atramentovým tlačiarňam pred porovnateľnými produktmi s laserovou technológiou, môžu dosiahnuť napr. dvojnásobného počtu výtlačkov, pritom vyprodukovať o 95% menej odpadu a zásadne znížiť spotrebu energie. Tento fakt si ešte stále neuvedomuje alarmujúcich 72 percent spoločností na Slovensku.”

Je to jasná príležitosť pre spoločnosti na Slovensku. Až 50 percent z nich v súčasnosti nevyužíva IT strategickým spôsobom, a tak prichádzajú o možnosť značne ušetriť na nákladoch na tlač a obmedziť dopad tlače na životné prostredie.

„Nové technológie samozrejme menia spôsob, ako ľudia pracujú. V Epsone to môžeme pozorovať na príklade našej nositeľnej elektroniky a technológiách, ktoré využívajú naše projektory. Pokiaľ ale ide o čítanie, skenovanie, editovanie a zdieľanie dokumentov ako sú správy, emaily či prílohy, dávajú zamestnanci v kanceláriách – od povojnovej generácie až po generáciu vyrastajúcu  na internete – prednosť hmotnej, tlačenej verzii,” dodáva Marcel Divín. „Spoločnostiam by určite prospelo, keby si to uvedomili a využili príležitosti, ktoré im pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky a vylepšiť ekologické renomé používaním starostlivo vybraných technológií, ktoré im pomôžu tento cieľ dosiahnuť.“

Značky: