Poznáte to z praxe – kúpite si napr. topánky a po pol roku chodenie im praskne podošva. Kde je však od tých topánok účet? Veď bez neho vám záruku neuznajú. Kde len môže byť …

Nechajte to na aplikáciu

Tak presne na túto situáciu je šitá aplikácia eBločky. Názov hovorí sám za seba – je to evidencia účtov v elektronickej podobe. Uplatnenie záruky ale nie je jediná funkcia tejto aplikácie. Okrem toho vás dokáže držať na uzde, aby ste neminuli viac, ako je zdravé, prípadne je to pre vás evidencia na čo najviac míňate.

Spôsob používania

Čo treba urobiť na to., aby ste aplikáciu mohli používať? Musíte si ju nainštalovať a to na mobilný telefón s ľubovoľnou platformou – Android, iOS, ale aj Huawei App Gallery. Zároveň si ju môžete nainštalovať aj na notebook alebo počítač. Údaje sú totiž uschované nie na miestnej úrovni zariadenia ale v cloude a spoločným menovateľom medzi vašimi údajmi je konto. Teda áno, na používanie aplikácie sa musíte zaregistrovať.

Výrobca sľubuje, že údaje sú uschované bezpečne a nikto iný okrem vás sa k vašim údajom nedostane. Nemáme dôvod tomu neveriť.

Po nákupe bloček hneď naskenovať

Okrem inštalácie si potom musíte osvojiť zvyk, že v okamihu keď dostanete bloček do ruky a máte na to možnosť si ho aj naskenujete, prípadne odfotíte. Od tejto chvíle prestáva mať pre vás papierový bloček význam, už ho nepotrebujete. Môžete ho dať do smetí alebo do zberu papiera.

eBlockyZdroj: TOUCHIT.sk
Načítanie bločku pomocou skenera vo forme fotoaparátu v smartfóne

Digitálny bloček

Pri skenovaní sa načítava QR kód z účet a do textovej podoby prenesú najdôležitejšie údaje – suma, označenie predajcu vrátane jeho IČO, DIČ, adresy predajného miesta, dátumu nákupu a označenie jednotlivých položiek tovaru. Tiež tu nájdete ID bločku, kód pokladnice a podobné detailné údaje, pre firmy je podstatný aj rozpis DPH. V grafickej podobe sa tu uschová aj QR kód bločku. Ten sa dá overiť pomocou štátnej aplikácie OverDoklad priamo na Finančnej správe SR. 

eBločkyZdroj: TOUCHIT.sk
Tento QR kód sa prenesie aj do digitálnej podoby bločku

Tento bloček nevybledne

Dobre, to vyzerá pekne, ale môže nastať situácia, že vám tieto načítane údaje povedzme digitálneho bločku predajca pri reklamácii odmietne uznať. Predajcovia vo všeobecnosti až tak nevítajú reklamácie a môže sa teda stať, že by chceli nájsť takúto kľučku. Práve preto máte možnosť si daný bloček aj odfotiť a to presne v takej podobe ako vyzerá v skutočnosti. Podľa výkladu právnika je táto forma dokladovania nákupu postačujúca. Navyše v tomto prípade máte výhodu v tom, že vám bloček nevybledne. K bločku si môžete priradiť aj vlastnú poznámku.

eBlocky
Takto si svoje bločky pozriete aj na notebooku vo webovej aplikácii

Aj fotky nakúpeného tovaru

Odfotiť si môžete nielen bloček ale aj samotný tovar. Niekedy je totiž problematické hľadať produkt v zozname tovarov medzi položkami v bločku. Oveľa jednoduchšie je to vyhľadať podľa jeho vizuálnej podoby. K jednému bločku môžete priradiť 4 fotografie tovaru. Keď vyhľadávate konkrétny bloček, potom je to najjednoduchšie robiť pomocou filtra.

Evidencia výdavkov

Bločky z aplikácie je možné aj neskôr vytlačiť, prípadne odoslať mailom. Medzi ďalšie funkcie aplikácie patrí aj automatické strážene záruky konkrétneho tovaru. Pri evidencii výdavkov ich môžete sledovať na dennej, týždennej alebo mesačnej báze a máte možnosť si k nim nastaviť limity.

Počet bločkov, dokladov, faktúr a fotografií, ktoré si môžete pomocou aplikácie eBločky uložiť nie je ničím obmedzený. Používanie tejto aplikácie je úplne zadarmo.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.