Rok 2017 sa blíži a s ním prídu nové technologické vychytávky a trendy, ktoré zarezonujú počas nasledujúcich mesiacov. Mnohé z nich sme mali možnosť spoznať už počas tohto roka, no ešte stále nie sú masovo využívané. To by sa však s príchodom budúceho roka malo zmeniť. Prinášame vám preto prehľad päť technologických trendov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti a mali by ste sa na ne pripraviť. 

Ústup 3,5 mm jacku

Hneď ako s tým Apple prišiel, spustila sa vlna kritiky. Táto desiatky rokov stará technológia sa tak osvedčila, že si dnes bez nej nevieme náš život predstaviť. Ale ako vlna kritiky ustala, aj ďalší výrobcovia mobilných zariadení začínajú premýšľať, že klasický 3,5 mm konektor nahradia niečím modernejším. Najnovšie správy hovoria, že sa k Applu pridá aj Samsung so svojím pripravovaným Galaxy S8. Rok 2017 sa preto môže stať rokom, kedy sa navždy rozlúčime so zlatým ihlicovým konektorom, ktorý nás sprevádzal desaťročia.

Jack 3,5 mm pomaly končí. U Samsungu ho mal z vlajkových lodí naposledy Galaxy Note 7

360-stupňové videá a virtuálna realita

Tento trend nie je vymyslený. Pochopil to Google, keď v rámci svojej populárnej služby YouTube spustil podporu pre 360-kové videá. Stačí vám k tomu bežný prehliadač, napríklad Google Chrome (aj pre iPhone) alebo smartfón s OS Android. Video si jednoducho spustíte a dotykom prsta (resp. posunom myši) sa obzeráte vôkol seba. Vyskúšať si to môžete napríklad tu. Po vzore Googlu nedávno spustil podporu pre 360-stupňové videá a fotky aj Facebook. No a koho by bavilo pozerať si bežné fotky z letnej dovolenky, keď môže svojich priateľov a rodinu preniesť rovno na miesto pobytu? V budúcom roku sa budeme teda ešte častejšie stretávať s fotkami a videami, ktoré nám umožňujú vidieť viac. Okrem toho sa čoraz dostupnejšími stávajú zariadenia na prehliadanie virtuálnej reality. Kartónové či plastové okuliare so šošovkami podporujúce zariadenia rôznej veľkosti dnes nájdete v internetových obchodoch pokojne aj za 10 eur. Potom už len stačí okuliare nasadiť, spustiť podporované video a môžete si užívať napríklad šialenú jazdu formulou z pohľadu pilota.

Elektronická komunikácia

Žlté lístky sú postrachom každého z nás. Listy doručované do vlastných rúk, ktoré nemôžu prebrať za vás rodinní príslušníci či zamestnanci firmy, spôsobili množstvo času stráveného na pošte. Aj toto bude v budúcom roku minulosťou. Štatutári firiem, ale aj fyzické osoby totiž budú komunikovať so štátom už len elektronicky prostredníctvom elektronických schránok. Do schránky budú chodiť všetky dôležité úradné rozhodnutia, ktoré doposiaľ chodili poštou. Schránku pritom nebude treba aktívne kontrolovať, stačí si nastaviť notifikácie a pri príchode novej pošty bude štatutár upozornený e-mailom alebo SMS-kou.

Elektronický preukaz v Estónsku

Internet vecí

Predstavte si infraštruktúru navzájom komunikujúcich vecí. Internet vecí je realitou, o ktorej sa však stále málo hovorí. Práve rok 2017 by mal byť pre technologickou revolúciou tohto segmentu, ktorá prinesie množstvo vzájomne komunikujúcich vecí, ktoré prinesú nový spôsob ovládania, sledovania a zabezpečenia pokročilých služieb medzi jednotlivými systémami.

Rozmach umelej inteligencie

Stretávame sa s tým čoraz častejšie, umelá inteligencia je v našich smartfónoch, počítačoch či tabletoch. Využitie umelej inteligencie je široké a nájde uplatnenie v mnohých ďalších zariadeniach. Onedlho slovenské domácnosti zaplavia inteligentné chladničky, televízory či virtuálni osobní asistenti, ktorí budú samostatne ovládať chod našej domácnosti.