Platformu Patron GO sme už na portáli TOUCHIT predstavili. Pripomeňme, že funguje ako finančný antivírus. Vyhľadáva tak vírusy, ktoré vám ničia vaše peniaze a snaží sa ich aj s vašou pomocou vyriešiť.

Voči prvému predstaveniu Patron GO nastalo výrazné vylepšenie, konkrétne rozšírila sa podpora bánk pôsobiacich na Slovensku, aktuálne je ich osem. Patrí sem teraz aj VÚB, ktorá ako veľká banka v minulosti dosť chýbala. Teraz tam už je a je plne podporovaná.

Patron GoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Načítavanie dát z banky

Patron Go funguje ako mobilná aplikácia pre iOS a Android. Po jej nainštalovaní si vytvoríte konto a aplikáciu môžete začať využívať. Patron GO naplno využíva reguláciu PSD 2, ktorá umožňuje aj tretím stranám pristupovať k vášmu účtu.

Manuálne zadanie platby

V rámci činnosti tak do aplikácie napr. manuálne zadáte platbu, ktorú pravidelne realizujete – napr. poistenie majetku, hypotekárny úver, poplatok za vedenie účtu a pod. Na základe zadaných údajov Patron Go preverí danú platbu a zistí, či v súčasnej dobe ide o vírus ale nie. Aby sme to vysvetlili – je celkom možné, že v dobe, keď ste si zriaďovali daný poplatok, bol pre vás výhodný. To ale mohlo byť pred rokmi, teraz je situácia iná, vy stále platíte a možno už ani neviete za čo presne. Práve toto považuje Patron Go za vírus a začne ho liečiť. Ako? Tak že v rámci siete alternatívnych poskytovateľov služieb vyberie vhodného a tomu poskytne kontaktné údaje, ktoré ste do aplikácie zadali.

Alternatívne ponuky

Môžete tak očakávať ponuku, ktorá sa dá realizovať rôznymi spôsobmi. Najjednoduchšie je to pomocou interaktívneho chatu, kedy sa môžu upresniť ešte detaily toho, o akú službu ide. Následne môžete byť s ponukou kontaktovaní mailom alebo častejšie telefonicky. Výsledkom je zlacnenie danej služby pre vás, pričom máte rovnakú alebo vyššiu kvalitu služby za menej peňazí.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Načítané údaje z banky a ich analýza v aplikácii Patron GO

Kto to zaplatí?

Za nič z toho neplatíte, celý postup ako sme ho vysvetlili je pre vás bezplatný. Platforma financuje svoju činnosť zo strany alternatívnych poskytovateľov služieb.

Pritom vy na tom, že aplikáciu aktívne používate aj zarobíte. Za vyriešenie finančných vírusov získavate totiž body, za ktoré si potom môžete vybrať ocenenia. Je to celkom zaujímavá hra a takto sa používanie aplikácie stáva aj zábavnejším.

Automatizácia s prístupom do vášho účtu

Tak ako sme vysvetlili manuálne zadanie služby to na základe našich testov funguje veľmi dobre. Kritickým prvkom je však práve to, že vy musíte zadať platbu a prísť na to, že toto asi bude vírus. Patron GO ide ďalej a dokáže celý proces automatizovať. Konkrétne mu musíte umožniť, aby sa pozrel na vaše platby a zanalyzoval ich.

Patron GOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Práve sme získali niekoľko úsporákov

Čo to znamená? Ide o to, že aplikácii Patron Go umožníte pasívny prístup k vášmu účtu, kde si bude môcť načítať všetky vaše platby. Raz udelený prístup môžete kedykoľvek odvolať a zároveň ste pri tomto postupe upozornený na to, že dávate právo tejto aplikácii sa na vaše platby pozrieť. Ak tak urobíte, dostanete sa k lepším výsledkom.

Patron Go je totiž tak inteligentný, že dokáže veľmi detailne zanalyzovať, čo je to za platbu a skutočne nájdete finančný vírus. Na prístup k účtu používa reguláciu PSD 2 a zobrazí vám, čo všetko on považuje za problematické platby. Následne vy zvolíte, ktoré chcete liečiť a postupuje sa pritom rovnako ako pri manuálnom zadávaní platby.

Výsledky testovania

Práve preto je dôležité, že Patron Go už podporuje drvivú väčšinu bánk pôsobiacich na Slovensku. Je celkom pochopiteľné, že zo začiatku môžete mať obavy z toho dať niekomu práva aby sa pozrel na vaše platby. My ste tak urobili pre tri naše účty, zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy a reálne sme na dvoch platbách aj ušetrili.

Patron GOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ponuka odmien

V Českej republike odkiaľ prichádza táto platforma má už 35 000 používateľov a preskenoval už okolo 3,5 miliónov účtov. Sú ľudia, ktorí pomocou neho ušetrili ročne aj 1 200 eur.

Teraz aj mimoriadna odmena

PatronGo začal teraz navyše odmeňovať používateľov, ktorí odporučia aplikáciu svojmu známemu. Za každého nového známeho, ktorý si s aplikáciou spáruje aj banku, získate 10 eur. Ďalších 10 eur získa aj človek, ktorý takéto pozvanie prijal a v aplikácii si pripojil svoju banku.

Ako to celé funguje?

Detailný postup, ktorý popisuje celú inštaláciu, udelenie súhlasu s prístupom a použitie popisujeme aj v našom videu. Registrovať sa pritom môžete najjednoduchšie cez Google alebo Facebook účet.

Zaujímavé informácie priniesol aj náš podcast so zakladateľmi tejto platformy

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.