Opravu smartfónu odporúčame zveriť profesionálnemu servisu.

Pokazený smartfón ešte nepatrí do zberného dvora. To v lepšom prípade, v tom horšom do bežného komunálneho odpadu. Používatelia smartfónov vedia, že môžu využiť rôzne služby servisných stredísk. V ideálnom prípade je však najlepšie zveriť opravu smartfónu do rúk odborníkom, ktorí sa v tejto oblasti vyznajú a ich rukami prešlo množstvo smartfónov.

Jedným z takýchto servisných stredísk, ktoré umožnia opraviť smartfón a množstvo iných elektronických zariadení, je aj PCexpres. Na Slovensku je k dispozícii 18 pobočiek, pričom 6 je priamo v Bratislave. Orientované sú tak, aby poskytli čo najväčší komfort pri tomto procese a zákazníci ich nájdu v obchodných domoch. Cieľom je, aby ste mali smartfón čo najrýchlejšie a kvalitne opravený. Popritom si môžete vybaviť rôznu agendu, ako napríklad návštevu banky alebo nákup v predajniach nákupného centra.

Servisné stredisko PCexpres ďalej umožňuje opravu tabletov, smart hodiniek, dronov, elektrických kolobežiek, alebo napríklad TV. Pre niektoré zariadenia ide o tzv. preberacie miesto a PCexpres takéto zariadenia pošle do servisu, o ktorom vie, že vaše zariadenie bude opravené odborne.

pcexpres oprava iphone v predajni bratislava auparkZdroj: TOUCHIT

Kde začať?

Najjednoduchším spôsobom je navštíviť stránku www.pcexpres.sk. Na stránke servisného strediska sa dá zistiť, či je možné chybu na vašom zariadení opraviť a odhadovaný čas tohto servisného zásahu. Množstvo náhradných dielov majú k dispozícii, a tak je ďalším jednoduchým krokom zastaviť sa priamo v predajni. Lokalita stredísk nie je náhodná a mnohí môžu využiť návštevu popri iných aktivitách v nákupnom centre.

Stránka ponúka široký výber značiek a rôznych typov smartfónov, ktoré dokážu servisní pracovníci opraviť. Opotrebovaná batéria pri staršom smartfóne tak nutne neznamená kúpu nového smartfónu. Na stránke sa môžete informovať o dostupnosti náhradných dielov pre váš konkrétny model a naplánovať si opravu. Všetko prebieha veľmi intuitívne a prostredníctvom krátkeho sprievodcu si doslova vyklikáte, čo presne by ste potrebovali na smartfóne opraviť.

pcexpres-typy-poskodeni na vyber podla popisuZdroj: PCexpres.sk

Ochranné sklá aj kryty

Servisné stredisko je zároveň predajňa príslušenstva a používatelia tu nájdu aj rôzne ochranné prvky, napríklad ochranné sklo predného displeja alebo fotoaparátu či rôzne obaly. Pokročilejší používatelia tu môžu získať nástroje na opravu svojich zariadení. Stále sa však prikláňame k profesionálnej oprave pracovníkom, ktorý pozná rôzne značky smartfónov a vie, čo ho čaká a na čo sa pripraviť. Tiež pozná technologický postup aj všetky zákutia, ktoré by bežný používateľ nemusel odhaliť. To by mohlo viesť k ešte väčšiemu poškodeniu smartfónu.

Ako prebieha oprava?

Keďže nikto nechce zostať bez smartfónu dlhšiu dobu, než je to naozaj nutné, servisné strediská sa snažia minimalizovať čas opravy. Rozbitý displej alebo sklíčko fotoaparátu, prípadne výmenu batérie zvládnu za menej ako hodinu. Vy zatiaľ tento čas môžete využiť na nákupy alebo na oddych.

Oprava prebieha v závislosti od typu smartfónu. Servisné stredisko dbá na použitie profesionálnych technologických postupov a oprava prebieha zaškoleným personálom a vhodnými nástrojmi. Tie bežný človek doma zrejme nemá a len odňať bezpečne kryt smartfónu, prípadne sa dostať ku konektoru, znamená použiť špecializovaný skrutkovač. Všetky potrebné nástroje majú pracovníci k dispozícii a poznajú postup, ktorý je potrebné dodržať na to, aby sa napríklad počas opravy nepoškodila ďalšia súčasť smartfónu.

V prípade, že je potrebné vymeniť sklíčko na fotoaparáte, je modul fotoaparátu bezpečne uložený v uzatvárateľnej škatuli z toho dôvodu, aby nedošlo k zaprášeniu jeho častí. Samozrejmosťou je izolácia voči statickej elektrike a ochranné rukavice.

Oprava doma? Radšej nie

Rozložený smartfón vyzerá inak, ako ho mnohí poznáme navonok. Vyznať sa vo vnútornom rozložení jednotlivých prvkov smartfónu nie je jednoduché. Aj preto odporúčame zveriť opravu poškodeného smartfónu niekomu, kto takéto opravy robí bežne a vie, na čo všetko si treba dať pozor.

Na pohľad jednoduchý zákrok však vyžaduje adekvátne znalosti. Aj vďaka tomu poskytne servisné stredisko efektívny čas opravy. Nepočítajte však s tým, že používateľ bez skúseností by rovnakú chybu dokázal opraviť za rovnaký čas a v odpovedajúcej profesionálnej kvalite.

Článok vznikol v spolupráci PCexpres.sk

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.