Novinári na celom svete čelia hrozbe už pomerne známeho špionážneho softvéru Pegasus. Vyvíja ho izraelská spoločnosť NSO Group, ktorá ho potom predáva autoritárskym vládam ale aj súkromným spoločnostiam.

Podľa uniknutých údajov ho tieto vlády použili na monitorovanie mobilných telefónov približne 180 novinárov zo známych svetových médií a tlačových agentúr, ako sú The Wall Street Journal, CNN, Rádio Slobodná Európa, The New York Times, Le Monde, AFP, Reuters, Bloomberg a ďalšie.

Podľa vyjadrenie spoločnosti Avast Jakuba Vávra Je Pegasus nástroj na vzdialený prístup s funkciami spywaru. Jeho varianty pre Android dokážu extrahovať údaje z často používaných chatovacích aplikácií ako sú WhatsApp, Facebook Messanger a Viber, alebo z e-mailových klientov a prehliadačov. Špionážny softvér môže sledovať nič netušiacich používateľov na diaľku prostredníctvom na diaľku zapnutého mikrofónu a kamery telefónu a môže tiež snímať snímky obrazovky alebo zaznamenávať text písaný na klávesnici. Tieto vlastnosti z neho robia veľmi nebezpečný nástroj.

Spyware Pegasus bol zaznamenený v roku 2019 na mnohých zariadeniach so systémom Android. Antivírusový systém ho dokáže zablokovať, príkladom je práve Avast. Útočníci, ktoré používajú avast ho veľmi presne zameriavajú na niekoľko konkrétnych ľudí s cieľom sledovať ich. Tradičný spyware sa pritom šíri masovo, pretože jeho cieľom je zhromažďovať čo najviac údajov o používateľoch. Pegasus je tak celkovo veľmi účinná a cielená zbraň v rukách útočníkov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.