Samsung predstavil SSD 980 PRO ako pamäťový modul triedy PCIe 4.0 NVMe.

Testovali sme ho s kapacitou 1 TB a je to riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú ten najvyšší výkon v notebooku alebo počítači. Ideálny je pri práci s videom, kde sme ho používali aj my. Ak vlastníte tento disk, nie je problém spracovávať video v rozlíšení 8K. Namerali sme sekvenčný zápis pri práci s takýmto videom na úrovni 6830 MB/s a čítanie 4940 MB/s. V porovnaní s našim tradičným SSD SATA je tento disk rýchlejší viac ako 12-krát. Prirodzene, dobre sa takýto disk uplatní aj pri nasadení do herného stroja.

Zaujímavosťou je niklový povrch ovládača a štítku disku, čo zaisťuje rovnomernú distribúciu tepla. Aj preto má tento SSD disk kompaktné vyhotovenie M.2. Je stabilný aj pri dlhodobej prevádzke. Strihali sme s jeho pomocou hodinové video v 8K. Síce sa pritom zahrieval, ale prevádzka bola stabilná. Všetky komponenty tohto modulu sú od Samsungu. Existuje aj kapacita 500 GB a 250 GB, modul s kapacitou 2 TB príde na trh na konci tohto roka.

Pomocou softvéru Samsung Magician môžete odomknúť niektoré funkcie na disku, monitorovať jeho zdravie, optimalizovať výkon a aktualizovať disk.

Ceny: 228,90 € za 1 TB, 151,90 € za 500 GB a 91,50 € za 20 GB.

Zapožičal: Samsung.sk

Značky: