Obdobie platní ma obišlo veľkým oblúkom a ani neskôr som tomuto trendu nepodľahol.

Už počas tínedžerských čias som horlivo vyhľadával a nakupoval hudbu na kazetách a neskôr na CD-čkách. Pokiaľ som si v 90-tych rokoch chcel zobrať obľúbenú hudbu so sebou, tak som sa musel pripraviť na to, že budem musieť so sebou „ťahať “ nejaký ten väčší kus hardvéru – teda prehrávač a zopár nosičov. Pri pohľade do minulosti je to pomerne úsmevné.

Našťastie doba pokročila nielen v oblasti hardvéru, ale aj v službách. Smartfóny nahradili prehrávače, kamery, fotoaparáty a sú aj skladné a prenosné. Nebudem sa tajiť, že som fanúšikom kvalitnej hudby a chcem ju mať stále poruke (veľa a hneď) a nechcem za ňu platiť stovky eur mesačne kúpou CD-čiek. Na druhej strane neuznávam nelegálne sťahovanie hudby z internetu.

Pred pár rokmi našťastie začali vznikať online streamovacie služby, ktoré do dnešných čias vyprofilovali silných hráčov na trhu, medzi ktorých patrí Spotify, Deezer, Tidal, Apple music alebo napríklad aj Hudba Play. Okrem jabĺčkovej služby som vyskúšal takmer všetky aj v Premium verziách, pričom najdlhšie som zostal práve pri Spotify. Viem oceniť kvalitu Tidal, alebo aj ďalších, ale práve Spotify mi ponúka pridanú hodnotu – funkciu, ktorú najviac oceňujem.

Funkcia nesie označenie Spotify Connect. Je to možnosť, ako vzdialene ovládať prehrávanie na inom zariadení, pričom to nemusí byť vždy iba smartfón. A tu prichádzam k podstate. Za veľmi praktické považujem prepojenie s multi-room systémom od Bose, ktorý používam. Nie je nič príjemnejšie, keď si chcem pustiť svojho obľúbeného interpréta a pár klikmi v smartfóne mi už všetko hrá v obývačke cez reproduktory a bez potreby prepájania káblov alebo bluetooth párovania.

Pre plnohodnotné využívanie Spotify je potrebné mať predplatený Premium účet, ktorý vzhľadom k množstvu hudby, ku ktorej mám prístup, je až smiešne lacný. Vďaka Premium verzii môžem ukladať do smartfónu alebo PC hudbu k offline počúvaniu, takže nepotrebujem byť vždy v dosahu Wi-Fi, aj keď v prípade používania aplikácie so systémom Bose je to potrebné.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Mišo odporúča: Slúchadlá, ktoré sa dajú nosiť v ušiach aj vo vrecku

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.