Niekedy sa šetriť neoplatí, inokedy si stačí dobre vybrať.

To, že niekto nechce na svojom smartfóne žiadny ochranný kryt je vecou vkusu, no pre niekeho je jeho používanie nutnosťou. Pre tých, ktorí by si chceli kvalitne ochrániť svoje zariadenie, ale nevedia ako, sme pripravili ďalšie pokračovanie pravidelného blogu TouchIT odporúča.

V tejto časti sa budem venovať ochrane smartfónov, či už samotného tela, alebo aj displeja a prezradím, čo používam. Po rokoch skúseností s viacerými ochrannými puzdrami sa mi osvedčila značka a od nej jeden konkrétny model, ktorý spĺňa všetky moje požiadavky na dizajn a predovšetkým na ochranu celého zariadenia. 

Pokiaľ ste už na začiatku tipovali, že ide o značku Spigen, tak ste mali pravdu. Pri nej by som však zostal iba pri obaloch a pre ochranu displeja sa pozrieme “do iných vôd”, pretože značkové nie vždy znamená aj kvalitné.

Spigen Rugged Armor a Samsung Galaxy S10

Detaily ochranného krytu Spigen Rugged Armor v kombinácii s Galaxy S10

Častokrát som svedkom toho, že si známi kúpia drahý smartfón a k nemu aj značkový ochranný kryt. Vo väčšine prípadov sú tieto kryty drahé a nespĺňajú ani základné požiadavky na ochranu displejov. To platí predovšetkým pri smartfónoch so zahnutým displejom po stranách v kombinácii s flipovým ochranným krytom, kedy nie sú rohy takmer vôbec chránené. Dokonca časť krytu, v ktorej je smartfón uchytený, ani nepresahuje cez displej. 

Klasická situácia: 

Niekedy postačí pád zo sedačky priamo na parkety a displej praskne. Je to spôsobené tým, že rohy smartfónov nie sú dostatočne chránené a sú vysoko náchylné na poškodenie. Počas pádu sa flipový kryt otvorí a následne už nič displej nechráni. Praktická funkcie tejto ochrany je tiež diskutabilné. 

Aj z tohto dôvodu som pred rokmi hľadal a našiel značku, ktorá ponúka cenovo dostupný a kvalitný ochranný kryt, ktorý má nadčasový dizajn. Svedčia o tom aj minimálne dizajnové zmeny, ktoré sa počas rokov pri tomto modeli udiali. Tento kryt je samozrejme v ponuke pre viaceré značky smartfónov a viaceré modely.

Samsung Galaxy S10

zdroj: Cnet

Dnes sa aj niektorí výrobcovia smartfónov snažia pribaliť aspoň nejaký ten ochranný kryt do predajného balenia. Pokiaľ ste čo i len zopár dní používali toto (dočasné) riešenie, určite mi dáte za pravdu, že síce je smartfón ako tak chránený, ale silikónový kryt je stále mastný, čo nie je pohodlné pri používaní a ani to nevyzerá pekne.

Spigen Rugged Armor – moja voľba

Môj favorit má označenie Rugged Armor. Tento kryt sa vyznačuje matnou zadnou stenou, ktorá nezachytáva odtlačky a je aj materiálovo stála. Známky opotrebovania (pri bežnom používaní) nie sú viditeľné ani po roku. Tento model je charakteristický karbónovými vzormi v spodnej a vrchnej časti zadnej steny. 

Pri tomto kryte sú veľmi dobre chránené aj rohy a bočné strany. Je to vďaka Air cusion technology, teda „vankúšikom“ ktoré zmiernia pády na rohy. Ich spoľahlivosť mám otestovanú aj v praxi a skutočne fungujú.

Vysoká ochrana nie je ani drahá. Cena sa pri tomto modeli pohybuje do 20 eur (ale aj 11 eur). Pokiaľ by sa vám dizajn tohto modelu nepáčil, celú ponuku Spigen si pozrite na tomto odkaze. Pre tých, ktorí uprednostňujú viac industriálny dizajn ochranných krytov, dávam do pozornosti značku UAG.

Ako chrániť displej?

Rôzne dizajnové výstrelky a riešenia takmer úplne zabránili používaniu kvalitných ochranných skiel a fólií na zahnutých displejoch, ktoré sa vo väčšine prípadov ani nezmestia do ochranných krytov. Síce sa nájdu riešenia, ktoré sú buď drahé, alebo vo väčšine prípadov nestoja ani za 5 centov. K ochrane displeja neexistuje jasný favorit, pretože aj značkový fólia dokáže sklamať. Recept na kvalitnú ochranu určite nájdete aj na e-shope AliExpress (vyberajte na základe recenzií), kde sa dajú kúpiť kvalitné fólie a sklá za pár centov, ktoré dokonale “padnú” napríklad aj ku krytu Spigen Rugged Armor. 

Pokiaľ používate smartfón od Samsungu, tak odporúčam tento typ. Gélová fólia sa ľahko lepí (nepožívať pribalenú pomôcku) a dobre kryje aj zahnuté okraje. Poteší aj oleofóbna vrstva. V prípade, že fólia nesadne úplne dokonale, tak vzhľadom k cene nebude problém doobjednať iný kus a tú predošlú používať ako dočasné riešenie.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Titulný obrázok: Cnet

Prečítajte si aj:

Tomáš odporúča: Nevyhovárajte sa a čítajte

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.