Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu bol v otváracom príhovore na kongrese ITAPA pomerne kritický.

Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, hovoril počas otváracieho príhovoru na kongrese ITAPA otvorene o problémoch, s ktorými musí informatizácia na Slovensku bojovať. Či už ide o nedostatočnú legislatívu, ktorá dnes neumožňuje zdieľať dáta a služby medzi jednotlivými ministerstvami alebo neefektívne investície.

itapa2016udalost-15

Pellegrini otvorene povedal, že v minulosti sme investovali 120 miliónov eur „do kopy papierov„. Mal na mysli rôzne štúdie. „Takto už dnes fungovať nemôžeme,“ dodáva. Rovnako zdôrazňuje, že je dôležité spraviť revíziu projektov, zamerať sa na menšie projekty a investovať do prevádzky, nie do železa.

A pokiaľ niečo nefunguje, tak problémy treba riešiť a keď dodávateľ dodá nefunkčný produkt, tak sa za to jednoducho nemôže platiť. Príkladom je projekt, v ktorom došlo k odstúpeniu od zmluvy, pretože firma nedodala výsledný produkt ani po štyroch odkladoch.

itapa2016udalost-16

Každý, kto to myslí vážne s informatizáciou, má u nás dvere otvorené,“ vyzýva Pellegrini. Zároveň poukázal na nedostatok slovenskej legislatívy, ktorá dnes bráni v efektívnom využívaní dostupných prostriedkov a dát. „Musíme prísť a prídeme s legislatívou, ktorá umožní zdieľať dáta a údaje medzi rezortami, lebo inak sa nedostaneme  do stavu, kedy budeme robiť veci „jedenkrát a dosť“. Dáta nepatria rezortu, ale štátu.

itapa2016udalost-18

Až potom sa bude dať podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu hovoriť o zavádzaní proaktívnych služieb. „Jedenkrát a dosť“ v praxi znamená, že napr. zmena informácií sa bude nahlasovať iba jedenkrát a automaticky sa aplikuje všade tam, kde je potrebné. Mala by teda odpadnúť byrokracia. „Nie je to jednoduché spraviť, ale vieme ako to spraviť a máme tu potrebné kapacity na to.

itapa2016udalost-19

Pellegrini sa chce v rámci vylepšovania služieb zamerať najskôr na tie, ktoré používatelia využívajú najviac a tie ako prvé dotiahnuť do dokonalosti. Príkladom je napr. systém ITMS pre riadenie eurofondov.

itapa2016udalost-20

Koniec príhovoru sa niesol v presvedčení, že v roku 2020 bude Slovensko krajina, kde všetko funguje tak, ako má a kde je každá škola pripojená do vysokorýchlostného internetu. „Slovensko má na to, aby v roku 2020 ponúkalo eGovernment služby aspoň na úrovni európskeho priemeru, v niektorých prípadoch môže patriť aj medzi lídrov.

itapa2016udalost-21

Pozrite si aj video z brífingu Petra Pellegriniho, TOmáša Druckera a Dušana Chreneka

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit