Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vďaka výnimočnému štýlu a inovatívnym materiálom sa z modelu Peugeot Boxer od jeho uvedenia predalo už 720-tisíc kusov a pri príležitosti výstavy VDL 2019 sa zmenil na dobrodružného bojovníka.

Keďže je dokonalou a vzrušujúcou inkarnáciou rodinného vozidla PEUGEOT, stal sa predmetom výrazných úprav opustiac známe vyšliapané cestičky. Farby ako zelená WANDERLUST GREEN a mentolová MINT sú kombinované s čalúnením Alcantara GREVAL Grey a prírodným bielym minerálom.

Nástupca modelu PEUGEOT RIFTER 4×4 CONCEPT je navrhnutý pre každý typ povrchu, má pohon všetkých štyroch kolies DANGEL, špeciálne pneumatiky a vyššiu svetlú výšku.

Aby ste si s ním mohli naozaj užiť, špecialista BRAVIA MOBIL upravil priestor s rozlohou 10 m² tak, aby v ňom mohli dlhodobo bývať traja ľudia.

A to ešte nie je všetko, na zadnom držiaku, resp. strešnom nosiči môže mať elektrický horský bicykel PEUGEOT eM02 FS Powertube a kanoe.

PEUGEOT BOXER 4×4 CONCEPT bude mať svetovú premiéru na výstave Recreational Vehicle Show, ktorá sa bude konať v Le Bourget od 28. septembra do 6. októbra 2019.

Výzva #1: Znovunastolenie pravidiel

Prvou výzvou bolo opustiť tradičný svet kempingových vanov a ukázať víziu značky PEUGEOT pre tento typ vozidla. Pre oživenie tejto kategórie, stelesňujúcej slobodu, jeho štýl zvýrazňuje túžbu po dobrodružstve plnom zážitkov.

Súzvuk s prírodou je dosiahnutý aj vďaka špeciálnej zelenej farbe karosérie WANDERLUST GREEN. Tento saténový a perlový odtieň vám umožní s ňou úplne splynúť. Karosériu ďalej zatraktívnia  aj originálne doplnky vo farbe mäty a mentolu (MINT) a zadnú časť vylepšujú dekorácie z MATNÉHO CHRÓMU.

Nová mriežka chladiča bola navrhnutá v súčasnom čistom štýle značky s lesklým fazetami v prevedení CAST IRON, so zosilnenou spodnou časťou karosérie, korešpondujúcou s vrúbkovanými ochrannými lemami blatníkov a ochranným štítom pod predným nárazníkom. Slnečná  clona pri pohľade spredu ovplyvňuje celkové vnímanie hĺbky a tým pádom aj proporcií vozidla. Dôraz je kladený aj na praktickosť – motor je prepracovaný tak, aby bol jednoduchší prístup k čelnému sklu i prednému nárazníku.

Návrat do tábora uprostred noci bude rovnako jednoduchý ako za denného svetla: nočné objavné cesty vám osvetlí 8 svetelných modulov LED,  integrovaných priamo do karosérie nad čelným sklom. Tieto moduly, prevzaté z modelu PEUGEOT 508, dosahujú svetelný výkon xxx W.

Vytvorený na základe modelu PEUGEOT BOXER L3, koncept má dĺžku 6 metrov, ktorá je využitá tak, aby dobrodruhom poskytla obývací priestor s plochou 10 m2, , navrhnutý až pre troch ľudí.

Je rozdelený do štyroch rôznych zón – kuchyne a jedálenskej časti, spacej časti, kúpeľne a pracoviska vodiča. Veľký počet odkladacích priestorov vám umožní pohodlne uskladniť všetku výbavu, ktorú potrebujete ako pre extrémne športy, tak aj pre každodenný život.

Interiér, prevedený vo svetlých farbách, kontrastuje s exteriérom a zároveň pôsobí ako príjemný relaxačný priestor. Drevené doplnky spolu s čalúnením a lemovaním, vytvorenými špeciálne pre tento koncept, pretepľujú atmosféru.

Športové technické materiály sú v ňom kombinované s Alcantarou® GREVAL GRAY, ktorá je použitá aj v modeloch  PEUGEOT e-208 GT, 508 HYBRID GT, 508 SW HYBRID GT a 3008 HYBRID4, vrátane obloženia dverí.

Logá BOXER sú v mätovej farbe MINT, prenesené sú transferovou technikou, ktorú používajú aj  všetky významné odevné značky, túto farbu nájdeme aj na bezpečnostných pásoch. A nesmieme zabúdať ani na ventilačné prieduchy, ktoré ju majú tiež.

Podobne, ako pri ostatných modeloch značky, je pre dosiahnutie ešte väčšieho pocitu komfortu kabína potiahnutá látkou.  Auto je dokonale vyladené až do posledného detailu – chróm na kľučkách a pántoch bol nahradený  povrchovou úpravou CAST IRON.

Výzva #2: Rešpektovanie a objavovanie okolia

Ekologickosť a odolnosť sú základom konceptu PEUGEOT BOXER 4×4. Veľký dôraz bol kladený na výber materiálov: stolík, pracovná doska a drez sú vyrobené z bieleho prírodného minerálu ARAGONITE, ktorý spája tvrdosť prírodného kameňa s krásou keramiky, zatiaľ čo celá podlaha je vyrobená zo 100 % recyklovaných a 100 % recyklovateľných materiálov!

Použité recyklované plasty sú zo zmesi, ktorej až 85  % tvoria plasty z automobilových nádrží, 10% je z fliaš na mlieko a 5 % z nešpecifikovaných bielych plastov (napríklad z kozmetických prípravkov). Pri použití 50 kg recyklovaného plastu, ktorý podlaha obsahuje, sa v porovnaní so štandardnou plastovou podlahou, ušetrí až 75 kg CO2.

So zámerom rešpektovať prírodu PEUGEOT BOXER 4×4 CONCEPT prijal najnovšie normy na kontrolu znečistenia FAP a SCR a spĺňa aj najnovšiu emisnú normu Euro 6.

Koncept PEUGEOT BOXER 4×4 je viac, než len vyjadrením štýlu. Musí byť rovnako komfortný na štrku, v blate, na snehu a aj na skalnatom povrchu.

Systém pohonu 4×4 DANGEL využíva viskóznu spojku a rozvodovku vpredu. Aktivuje sa pomocou 3 spínačov umiestnených v dosahu vodiča na ľavej strane prístrojovej dosky. K dispozícii sú 3 jazdné režimy:

režim 2WD: pohon predných kolies, vhodný pre každodenné jazdenie  a na povrchoch s bezproblémovou trakciou

režim 4WD:  pripájateľný pohon zadných kolies, keď prevodovka posiela časť energie na zadné kolesá, tak aby zostala zachovaná optimálna trakcia

režim Lock: pohon s uzamknutou zadnou nápravou, vhodný pre jazdu v náročnejšom teréne

Štyri vysokovýkonné pneumatiky zvyšujú efektivitu pohonu všetkých štyroch kolies. PEUGEOT BOXER 4×4 CONCEPT je vybavený terénnymi pneumatikami od spoločnosti BF Goodrich. Spája sa v nich odolnosť, trvácnosť a výborná trakcia s exkluzívnym vzhľadom.

Svetlá výška konceptu PEUGEOT BOXER 4×4 CONCEPT je vpredu o 30 milimetrov  a vzadu o  50 milimetrov vyššia, čo mu umožňuje prekonať väčšinu prekážok.

Nezastavia vás ani najstrmšie svahy: motor BlueHDi 165 so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou má maximálny krútiaci moment  komfortných 370 Nm.

Aby ste si mohli užívať dobrodružstvá skutočne bez hraníc, tak v na mieru vyrobenom strešnom nosiči môžete prepravovať kanoe s doplnkami z orechového dreva, vytvorené v súlade s ideou konceptu PEUGEOT BOXER 4×4.  Strešný nosič je navyše vyrobený tak, aby nebránil v otváraní strešného okna. Špeciálne upravený rebrík kopíruje líniu blatníkov a umožňuje jednoduchý prístup k strešnému nosiču bez toho, aby obmedzoval prístup k ďalšiemu vybaveniu.

A nezabúdajme ani na  ATV PEUGEOT eM02 FS Powertube.  Tento bicykel  s elektrickým prídavným pohonom patrí k najnovšej generácii elektrobicyklov PEUGEOT.  Vďaka prednému a zadnému odpruženiu je ideálnym spoločníkom aj na tých najnáročnejších tratiach. Prepravuje sa v špeciálnom držiaku na zadnej časti konceptu PEUGEOT BOXER 4×4. Má mätovú (MINT) farbu, rovnakú ako farebné doplnky vozidla, pričom vytvára nenásilný kontrast s matnými čiernymi dverami.

S novou navigáciou s  9-palcovým dotykovým displejom sa už nikdy nestratíte, navyše vám umožňuje zadať aj presné rozmery vozidla a vyhnúť sa tak cestám s možnými obmedzeniami pre väčšie autá. Táto navigácia je kompatibilná s aplikáciou WAZE, zobrazujúcou dopravné informácie v reálnom čase, umožňuje súčasné pripojenie dvoch telefónov a prenáša obraz z HD kamier, snímajúcich okolie vozidla z viacerých uhlov, takže umožňuje dokonalú kontrolu situácie pred aj za vozidlom.

Výzva #3: Získanie špičkových riešení

Poslednou výzvou bola spolupráca s poprednými partnermi vo svojich odboroch, od ktorých sme chceli, aby rozmýšľali mimo zabehnutých koľají.

Pohon všetkých kolies je vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou DANGEL, dlhoročným partnerom značky a renomovaným špecialistom na úpravy 4×4. Ich logo je pre tento koncept farebne vyhotovené  v mätovom (MINT) prevedení.

Spoločnosť BRAVIA MOBIL navrhla usporiadanie interiéru konceptu PEUGEOT BOXER 4×4. V spolupráci s Oddelením pre farby a materiály značky PEUGEOT kompletne prepracovali vnútorný priestor tak, aby doň bolo možné umiestniť všetku výbavu, potrebnú pre každodenný život.

Drez, pracovná doska a stôl sú dodávané spoločnosťou KERROCK a navigačný a zábavný systém dodala ALPINE, špecialista na palubné multimediálne systémy.

A v neposlednom rade – podlahu navrhol start-up SASMINIMUM, vychádza z ich projektu „Le Pavé“.

Spoločnosť, ktorú v roku 2017 založili štyria mladí architekti, recykluje plasty, pozbierané ako odpad priamo v prírode a v blízkosti oceánov: je to odpad, ktorý sa obvykle nezačleňuje do žiadneho recyklačného procesu. To garantuje fair-trade spoločnosť  Waste & Hope. Takto nakupované suroviny sú drahšie než čistý plast, no výnos z ich predaja pomáha spolufinancovať sociálne a ekologické akcie tejto organizácie. Výsledný produkt je tak 100 % recyklovaný a 100 % recyklovateľný.

Koncept PEUGEOT BOXER 4×4 sa vo svetovej premiére predstaví na výstave rekreačných vozidiel, ktorá sa bude konať v Le Bourget od 28. septembra do 6. októbra 2019.