Tento monitor ničím neohúri alebo neprekvapí, avšak ide o výborne spracovaný (nielen) kancelársky monitor s pridanou hodnotou vo forme senzora, ktorý vie zistiť, či sa nachádza používateľ pred obrazovkou alebo nie.

Podľa toho upravuje jas, prípadne monitor uspí a to ešte predtým, ako to máte nastavené v systéme Windows.

Na monitore Philips 240B7QPTEB sme počas testovania ocenili najmä elegantný avšak praktický dizajn. Obrazovka poteší tenkými rámikmi okolo displeja, čo je výborná vlastnosť, ak chcete používať viacero monitorov vedľa seba.

Avšak je prínosom aj v prípade, že používate iba jeden monitor – displej vyzerá štýlovo a nerušia vás hrubé rámy okolo obrazovky.

Philips 240B7QPTEB má uhlopriečku 24,1 palca, pomer strán 16:10 a rozlíšenie 1920 × 1200. Výrobca použil IPS panel, vďaka ktorému má obrazovka výborné pozorovacie uhly a takisto aj živé a jasné zobrazenie farieb.

V tomto smere nemáme pripomienky, vernosť zobrazenia je na pomery IPS panelov štandardná a monitor nás neprekvapil ani pozitívne ani negatívne.

Zobrazenie farieb si ďalej môžete prispôsobiť manuálne alebo jednoducho využijete niektorý z vopred nastavených režimov, ktoré majú zodpovedať konkrétnym činnostiam, ako je hranie, sledovanie multimédií, práca s fotografiami či dokumentami.

Tieto režimy mali na naše pomery vysoký jas, ten sa dá samozrejme zmeniť. V ponuke režimov je aj tlmenie vyžarovania modrého svetla a to celkovo v 3 úrovniach.

Obrazovka má maximálny jas na úrovni 300 cd/m2 a štandardný kontrast 1000:1. Odozva je 5 ms, to je v rámci IPS displejov štandard.

Monitor sa chváli technológiami Flicker-free pre minimalizovanie blikania, SmartContrast pre dynamické prispôsobenie kontrastu a SmartResponse pre minimalizovanie doby odozvy.

Smart funkcie si môžete vypnúť alebo zapnúť a nájdete ich vo výbave prakticky všetkých Philips monitorov. Podobné technológie ponúka zväčša aj konkurencia.

Čím sa Philips 240B7QPTEB odlišuje od väčšiny ostatných monitorov na trhu je funkcia PowerSensor. Jej základom je infračervený senzor, umiestnený pod nápisom Philips na spodnom rámčeku monitora.

Tento senzor dokáže zistiť, či sa nachádza používateľ pred monitorom a ak nie, tak zníži jas a následne uspí monitor. Technológia optimalizuje spotrebu, avšak počas používania sa nám stávalo, že senzor znížil jas, aj keď sme monitor práve používali.

Problémom mohlo byť denné svetlo, resp. umiestnenie monitora oproti oknám, nakoľko večer sa takáto situácia neopakovala. Funkciu si však môžete podľa potreby vypnúť alebo zapnúť a nastaviť aj úroveň šetrenia energie.

Philips 240B7QPTEB má výbornú výbavu. Stojan umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia ako aj používanie v režime na výšku.

Vo výbave je HDMI 1.4, VGA port, mini DisplayPort 1.2 a plnohodnotný DisplayPort 1.2. Nechýba USB hub so štvoricou USB 3.0 portov, pričom jeden z nich podporuje aj rýchle nabíjanie pripojeného smartfónu.

ModelPhilips 240B7QPTEB
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja24,1″, IPS, 16,7 milióna farieb
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1200, 60 Hz
Udávaná doba odozvy5 ms
Maximálny jas a kontrast300 cd/m2, 1000:1
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
PortyDisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, VGA, 4 × USB 3.0

Hodnotenie:
+ Funkčné riešenie
+ Dobrá nastaviteľnosť stojana
+ Bohatá výbava portov
+ PowerSensor
– PowerSensor nefunguje vždy korektne

Cena: 287,90 eur
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit