Ponúka kvalitný displej za dobrú cenu.

Philips 288E2UAE je moderný monitor s pokročilou výbavou a všestrannou funkcionalitou. V cene na úrovni 300 eur patrí k tomu najlepšiemu, čo aktuálne nájdete na trhu v segmente 4K monitorov a to najmä z hľadiska samotného displeja.

Monitor ponúka 28-palcový IPS displej s rozlíšením 3840 × 2160 pixelov a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Uniformita displeja je dobrá a pozorovacie uhly bezproblémové – nevšimol som si žiadne nedostatky v tomto smere. Maximálny jas som nameral na úrovni 374 nitov, minimálny jas pri prednastavenej úrovni kontrastu bol 83 nitov. Pokrytie farebného priestoru (viď. obrázok na konci článku) bolo na úrovni 99,1 % pre sRGB, 79,2 % pre Adobe RGB a 84,5 % pre DCI-P3.

Priemerná odchýlka DeltaE dosahovala 0,05, maximálna bola 0,91. Tieto výsledky považujem za výborné a monitor je vďaka tomu vhodný na všestranné používanie – kancelársku prácu, surfovanie internetom, prácu s fotkami či videom a nenáročné hranie hier. Displej by som nedefinoval ako úplne profesionálny, avšak mal by vyhovovať aj náročnejším používateľom.

Obrazovka má matný povrch, odozvu 4 ms a kontrast 1 000:1. Panel dokáže zobraziť 1,07 miliardy farieb, čo považujem za nadštandard v tejto cenovej kategórii. Monitor nemá podporu pre HDR, čo môže niekto považovať za negatívum, avšak pokiaľ beriem do úvahy cenu, neprekvapuje ma to. Poteší, že obraz nekmitá.

Philips 288E2UAEZdroj: Philips
Philips 288E2UAE

Philips 288E2UAE disponuje moderným dizajnom s tenkými rámikmi po troch stranách. Na spodnom rámiku si všimnete logo PHILIPS a LED indikátor, ktorý oznamuje, či je monitor zapnutý alebo nie. Ovládanie zabezpečuje štvorsmerový joystick na zadnej strane – z pohľadu používateľa sa nachádza na pravej zadnej časti.

Monitor má štýlový stojan s čiastočne obmedzenou funkcionalitou. Výška je síce nastaviteľná, avšak maximálne na úrovni cca 125 mm od stola. Niekomu sa to môže máliť a osobne som potreboval použiť stojan pod monitor z IKEA, aby som bol spokojný. Prispôsobiť si môžete aj náklon a to na úrovni -5 až 20°. Je to štandard v segmente monitorov.

Philips 288E2UAE je vybavený HDMI 2.0 portom, DisplayPortom 1.2, 3,5 mm audio výstupom a dvoma reproduktormi. K dispozícii je USB hub so štvoricou USB 3.2 portov. Jeden z nich podporuje nabíjanie cez technológiu Battery Charging 1.2. Škoda, že monitor nedostal do výbavy aj USB-C konektivitu.

Ponuka nastavení výrazne neprekvapí. K dispozícii je niekoľko prednastavených režimov. Počas používania som si obľúbil režim SmartUniformity, ktorý automaticky optimalizuje zobrazenie a odporúčam ho na každodenné aj pracovné používanie. K dispozícii je tiež čiernobiely režim EasyRead a režim s tlmením modrého svetla.

Výbavu režimov dopĺňajú herné režimy. Philips 288E2UAE nie je vyslovené herný monitor, avšak v kombinácii s kompatibilnou grafickou kartou podporuje technológiu AMD FreeSync a obsahuje aj niekoľko nastavení na optimalizáciu odozvy atď. Spotreba monitora dosahuje 27 W. Vo vypnutom režime je to 0,3 W.

Philips 288E2UAEZdroj: Philips
Philips 288E2UAE

Verdikt

Philips 288E2UAE je monitor, ktorý by som si sám kúpil. Za 300 eur patrí k tomu najlepšiemu v segmente všestranných 4K monitorov. Oceňujem kvalitu obrazu, verné podanie farieb vo farebnom priestore sRGB a moderné spracovanie.

Čo sa nedostatkov týka, niekomu môže prekážať absencia nastaviteľnej výšky, chýbajúce HDR a USB-C konektivita. V tejto cenovej kategórii sa však bez určitých kompromisov nezaobídete.

Cena: cca 300 eur

Zapožičal: Philips

Páči sa nám

  • dobrý pomer cena/výbava
  • výborný displej s verným podaním farieb
  • moderný dizajn
  • všestrannosť monitora

Nepáči sa nám

  • maximálna výška môže byť pre niekoho príliš nízka
  • ocenil by som USB-C konektivitu

Technické špecifikácie:

Philips 288E2UAE
Veľkosť a typ panela28″, IPS, 3840 × 2160 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva83 až 374 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru99,1 % sRGB, 79,2 % Adobe RGB, 84,5 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, PIP, zabudované reproduktory, AMD FreeSync
KonektivitaHDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 4× USB 3.2, 3,5 mm jack
Philips 288E2UAE: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Philips 288E2UAE: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit