Televízor, ktorý je postavený čisto na operačnom systéme Android, má svoje čaro. Jednak ho veľmi ľahko spojíte s Android telefónom, jednoducho do neho nainštalujete ďalšie aplikácie, zvyk z aktualizácie telefónov sa vám prenesie aj do televízora a využijete úplne najnovšie technológie.

Televízor s Androidom však nie je telefón s obrovským displejom, tento systém je na sledovanie televízie a filmov patrične prispôsobený. Tak je to aj v prípade značky Philips, kde sa Android používa veľmi často. My sme testovali 55-palcový televízor PUS6482, ktorý má 4K Ultra HD rozlíšenie, jeho základom je 4-jadrový procesor a 16 GB pamäť, ktorá sa dá ďalej rozširovať. Na prvý pohľad si na ňom hneď všimnete zadné podsvietenie – systém Ambilight.

Ambilight zmení váš pohľad na televízor

Ambilight v podstate rozširuje obrazovku televízora. Sledovanie obrazu je s jeho použitím intenzívnejšie, a to vďaka premietaniu širokého jasu z troch strán obrazovky televízora na stenu za televízorom. Je pritom výhodné, aby farba tejto steny bola biela. Ambilight sa však dá prispôsobiť aj pre iné farby steny. Obraz potom preteká z televízora na stenu, a to umocňuje zážitok.

Takto sa prejavuje Ambilight – obraz vystupuje cez obrazovku

Dizajn a pripojenia

Samotný televízor je mimoriadne štíhly a veľmi sa nám páčil podstavec s rámom kovovej striebornej farby. Jednak sa veľmi jednoducho primontuje k ploche displeja s elektronikou, ale hlavne pôsobí tak, akoby sa televízor vznášal. Podstavec je pritom vyrobený s použitím presne rezanej pevnej ocele, ktorá pôsobí futuristicky.

Spredu je na televízore vidieť čistý a elegantný dizajn. Na zadnej strane nájdete 4 porty HDMI, 2 porty USB a pripojenie na televíznu anténu. Vo výbave je tiež satelitný tuner, ďalej šachta na dekódovaciu kartu CI (Common Interface), optický výstup zvuku, pripojenie na slúchadlá, ďalej pripojenie určené napr. pre starší typ projektora cez RCA porty (Cinch) a pripojenie na Ethernet. My sme pri teste využívali bezdrôtové Wi-Fi ac pripojenie na internet.

Nezabudnite na aplikácie

Do tohto televízora si môžete nainštalovať aplikácie z Google Play, ale aj z galérie aplikácií Philips. Takto sa dostanete napr. k zbierke filmov, hudby či hier, často však ide o platený obsah. Pamäťového priestoru v televízore je celkom dosť a keby aj nie, dá sa ľahko rozšíriť externou USB pamäťou.

Takto sa dá vyberať spomedzi aplikácií

Kvalita obrazu

Áno, to je niečo, kde sa televízor Philips 55PUS6482 prejaví naplno. Pri našom teste sme zaregistrovali ostrý obraz, ktorý sme skúšali na 4K videách z YouTube. Získate tak obraz v rozlíšení 4K Ultra HD s technológiou Philips Pixel Plus HD. Tá optimalizuje kvalitu obrazu a prináša obraz s viditeľnou hĺbkou a jemnými detailmi.

Súčasťou výbavy je aj technológia HDR Premium, ktorá rozširuje dynamický kontrast a zlepšuje prirodzenú farebnosť obrazu. Skúšali sme to na filme Marťan, ktorý máme v 4K s HDR a konštatujeme, že v obraze bolo možné rozpoznať aj jemné detaily v tmavých scénach.

A ideme po zvuku

Štíhly dizajn televízora by napovedal, že tu nebude poriadny zvuk. Zistili sme však, že výšky a stredné tóny znejú veľmi dobre. Priali by sme si ešte väčšie posilnenie basovej zložky. Na niečo takéto už ale treba subwoofer. V tomto prípade sú zadné reproduktory umiestnené tak, aby basová zložka znela čo najlepšie, ale chcelo by to asi viac priestoru pre širšie reproduktory. Vo zvuku z televízora však rozpoznáte detaily v scéne ako sú vŕzganie podlahy, tlmené kroky a pod. Televízor pritom využíva zvuk DTS HD.

Netflix je preferovaný

Služba Netflix sa dá použiť aj na Slovensku a Philips ju preferuje tak, že jej na diaľkovom ovládači vyhradil samostatné tlačidlo. Tento televízor pritom prešiel certifikáciou priamo u Netflixu a pre filmy z tejto služby je optimalizovaný.

Filmy si ľahko požičiate v službe Netflix

Diaľkové ovládanie aj s klávesnicou

Vo výbave je diaľkové ovládanie, ktoré má z druhej strany QWERTY klávesnicu. To oceníte napr. pri zadávaní hesla na Wi-Fi sieť, ale tiež v prípade SmartTV. Práve SmartTV je na televízore Philips 55PUS6482 veľmi zaujímavou časťou, ktorá sa dá dobre využiť. Ako diaľkové ovládanie môžete použiť aj váš Android smartfón, stačí použiť bezplatnú aplikáciu Philips TV Remote.

Verdikt

Philips priniesol s modelom 55PUS6492 veľmi dobrý LED televízor, ktorý je postavený na Androide. Prináša výborný obraz i zvuk a množstvo aplikácií. Vzhľadom na predajnú cenu je to riešenie, ktoré neobanujete.

Technické parametre

Displej: 4K Ultra HD (3840 × 2160), LED, 55 palcov, jas 400  cd/m²
Použité technológie: Micro Dimming Pro, Natural Motion, Pixel Plus Ultra HD, 1300 PPI, 3-stranný Ambilight
Operačný systém: Android 6.0 (Marshmallow), aplikácie Filmy Google Play, Hudba Google Play, Google search, YouTube, HbbTV
Kapacita pamäte: 16 GB, rozšíriteľná prostredníctvom úložného zariadenia USB
Výstupný akustický výkon (RMS): 25 W + zlepšenie zvuku DTS-HD
Tunery: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2
EasyLink (HDMI-CEC): Prepojenie cez diaľkové ovládanie, Systémové ovládanie zvuku, Pohotovostný režim systému, Prehrávanie jedným dotykom

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.