Žiarovky Philips Hue sú našim pravidelným čitateľom známe. Minimálne v tej rovine, že ide o inteligentné osvetlenie, ktoré je možné ovládať pomocou mobilného zariadenia. Hue však už nie sú iba žiarovky. Do rodiny Philips Hue patria aj samostatné svietidlá Hue Iris a prenosné svietidlá Hue Go. Otestovali sme ich v praxi.

Hue Iris a Hue Go sú si čiastočne podobné. Majú podobný tvar, ktorý pripomína futbalovú loptu, rozrezanú na polovicu. Iris má trochu pretiahnutý tvar. Oba modely dokážu farebne svietiť a je možné ich za určitých okolností ovládať aj mobilným zariadením. Hue Iris je o niečo väčšie svietidlo a je určené na statické používanie. Hue Go je rozmerovo menšie, má zabudovanú batériu a funguje aj bez neustáleho pripojenia k elektrickej sieti. Na jedno nabitie vydrží svietiť 3 až 4 hodiny, takže ide o atraktívne zariadenie, ak oceníte jeho mobilitu. Prenesenie z jednej izby do druhej je otázkou niekoľkých sekúnd a umiestnenie svetla nemusíte prispôsobovať kvôli dostupnosti elektrickej zásuvky.

Hue Go dokáže meniť farby a má v sebe zabudovanú batériu

Hue Go dokáže meniť farby a má v sebe zabudovanú batériu

Hue Go má maximálnu svietivosť 300 lumenov. Farbu a silu osvetlenia si môžete detailne upraviť pomocou mobilnej aplikácie. V takomto prípade však musíte vlastniť komponent Hue Bridge, ktorý LAN káblom pripojíte do domácej siete. V opačnom prípade sa môžete manuálne prepínať iba medzi vopred nastavenými kombináciami farby a intenzity osvetlenia. Využijete k tomu jediné hardvérové tlačidlo, ktoré je umiestnené na spodnej strane zariadenia.

Hue Iris dosahuje svietivosť až 210 lumenov. Ovládanie zabezpečuje diaľkový ovládač. Prípadne, ak máte doma Hue Bridge, môžete využiť ovládanie smartfónom. Hue Bridge je súčasťou tzv. štartovacieho balenia (Starter Kit). S týmto typom balenia sme sa doteraz stretli iba v prípade samotných žiaroviek.

Hoci môžete Hue Iris a Hue Go využívať ako samostatné jednotky, svietidlá odporúčame kupovať ako súčasť väčšieho systému osvetlenia. Plnohodnotne ich totiž využijete v kombinácii s ostatnými svietidlami. Ideálne, aby ste mali doma štartovacie balenie žiaroviek s komponentom Bridge.

 Statické svietidlo Iris je výborné na vytvorenie atmosférického osvetlenia

Statické svietidlo Iris je výborné na vytvorenie atmosférického osvetlenia

Viacero svietidiel, jedna aplikácia

Už v minulosti sme sa pri testovaní Philips Hue zamerali na to, ako dokáže mobilná aplikácia ovládať skupinu žiaroviek. Aktuálne sme však mohli vyskúšať, ako si poradí s viacerými rôznymi svietidlami.

Prvým krokom bolo pridanie nových modelov do existujúceho ekosystému. Ten pozostával z pripojeného komponentu Bridge a troch spárovaných žiaroviek, ktoré boli súčasťou základného balenia. Pridanie nových svietidiel nebolo zložité, aj keď neprebehlo tak ľahko, ako výrobca predpokladal. V ideálnych podmienkach stačí zapnúť automatické hľadanie a Bridge nájde nové svietidlá vo svojom okolí a spáruje sa s nimi. Táto metóda nám nefungovala, takže bolo potrebné zvoliť manuálny režim – opísať sériové číslo a spustiť vyhľadávanie. V tomto prípade sme boli úspešní.

Mobilná aplikácia umožňuje jednoduché ovládanie všetkých spárovaných svietidiel. Môžete regulovať silu osvetlenia a farbu. Pomocou mobilnej aplikácie je možné svetlo aj „vypnúť“, hoci je zapnuté. Jeho svietivosť však znížite na minimum.

Pomocou aplikácie môžete ovládať všetky svietidlá a rôzne ich kombinovať

Pomocou aplikácie môžete ovládať všetky svietidlá a rôzne ich kombinovať

Ovládanie intenzity svetla a zmena jeho farby zabavia nachvíľu. Potenciál Philips Hue však spočíva vo vzájomnom prepojení jednotlivých prvkov. Spomeňme funkciu scény, ktorá umožní nastaviť osvetlenie miestnosti v určitom štýle. Napr. ak zvolíte more, všetky aktívne svetlá začnú svietiť rôznymi odtieňmi modrej.

Je výborné, že scénu môžete prispôsobiť vlastným preferenciám. Jednotlivé svietidlá môžete aktivovať alebo deaktivovať a upraviť ich parametre. Prínos bohatej ponuky nastavení vidíme v tom, že aplikácia obsahuje aj funkciu alarmu. Pomocou nej si nastavíte automatické zapnutie vybranej scény. Je fajn, keď si takýmto spôsobom vytvoríte umelý východ slnka, ktorý vás bude zobúdzať alebo keď si večer automaticky stlmíte silu osvetlenia a vytvoríte špecifickú atmosféru.

Prepojenie s Philips televízormi

Oficiálna aplikácia ponúka základné funkcie, ako sa pohrať so svetlami. Ak vlastníte Philips televízor s funkciu Ambilight, odporúčame aplikáciu, ktorá automaticky zosynchronizuje svietidlá Philips Hue s vaším televízorom. Televízor musí byť pripojený do rovnakej siete ako je Hue Bridge.

V tomto prípade prebehlo úvodné nastavenie bez problémov. Aplikácia sa spojila so svietidlami aj s televízorom. V rámci jednoduchého používateľského rozhrania sme si vybrali, ktoré žiarovky, resp. svietidlá majú komunikovať s funkciou Ambilight. Je fajn, že aplikácia podporuje všetky svetlá, ktoré sú spárované s vaším komponentom Bridge. Pomocou aplikácie sme takisto prispôsobili ich umiestnenie v izbe.

Svietidlá Hue výborne dopĺňajú Ambilight efekt televízorov Philisp

Svietidlá Hue výborne dopĺňajú Ambilight efekt televízorov Philisp

Svietidlá nemusíte mať iba vedľa televízora. Algoritmus dokáže vhodne nastaviť aj tie žiarovky, ktoré sú vedľa vás, niekoľko metrov od televíznej obrazovky. Samozrejme, farba a intenzita osvetlenia sa mení podľa toho, kde sú Hue zariadenia umiestnené. S kvalitou celkového efektu sme boli spokojní, ide o výbornú pridanú hodnotu.

Verdikt touchIT

Hue Iris je inteligentné svietidlo, ktoré je určené na statické používanie. Odporúčame ho skôr pre účely atmosférického osvetlenia a nie ako náhradu za bežné žiarovky. Zariadenie Hue Go je nám sympatické svojimi vlastnosťami. Toto mobilné svietidlo sa dá ľahko prenášať a má rôznorodé využitie.

V oboch prípadoch platí, že potenciál svietidla využijete výrazne lepšie, ak už vlastníte žiarovky Philips Hue aj s komponentom Bridge. Výborné je prepojenie s televízormi Philips. Chválime aj množstvo aplikácií tretích strán a prepojenie so službou IFTTT.

Cena: Philips Hue Starter Kit (3 farebné žiarovky + Bridge) – 199 EUR. Philips Hue Iris – 99 EUR. Philips Hue Go – 99 EUR
Zapožičal: Philips

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit