My nie! Tieto žiarovky patria skutočne medzi to najlepšie, čo môžete doma mať. Ich výsadou je výborná funkčnosť, jednoduchá inštalácia, trvácnosť a prepracovaná aplikácia.

Žiarovky a rôzne zostavy pod označením Philips HUE nie sú žiadnou novinkou, ale do tohto portfólia neustále pribúdajú nové zariadenia a funkcie, ktoré sú praktické a dobre použiteľné pri tvorbe rôznych scén a automatizácií domácnosti. S odstupom času sme sa pozreli na dve základné zostavy, ktoré sú najžiadanejšie a podľa nás ide o tú najlepšiu voľbu pre začiatočníkov alebo pre takých používateľov, ktorí chcú vyskúšať, ako funguje inteligentné osvetlenie a či si na takéto zariadenie a možnosti zvyknú.

Lepšie povedané – je to o návykoch a chcení sa naučiť používať nové veci a využívať ich efektívne, aby to nebolo iba o tej zábave a pohodlí, ale aj o praktickom využití daných zariadení. Ak sa obzeráte aj po možnostiach inteligentnej domácnosti, tak by ste mali vedieť, že práve svetlá sú elementárnym krokom k jej aktívnemu využívaniu. Je to základ, ktorý sa používa najčastejšie, a preto sa dá ľahko zistiť, či si na inteligentnú domácnosť zvyknete alebo nie.

„Nespornou výhodou tohoto systému je aj to, že dokáže komunikovať s rôznymi hlasovými asistentami (Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Siri) a inými inteligentnými zariadeniami (Apple HomeKit, Nest, Logitech Harmony, Razer + podpora IFTTT). Taktiež s týmito svetlami spolupracuje množstvo aplikácií tretích strán.“

Prejdime však k samotným zariadeniam. Testovali sme dve základné zostavy – Philips HUE White (Starter kit E27) a Philips HUE Color & White (Starter kit E27). Obe zostavy pozostávajú z 3 žiaroviek s klasickou päticou E27, riadiacej jednotky (ďalej „RJ“) a ovládača. Rozdiel nastáva vo funkčnosti a praktickom využití. Inštalácia a pridávanie zariadení je rovnaké a nemenné. Ide o jednoduchú záležitosť – v balení nájdete žiarovky, ktoré vymeníte za tie pôvodné „hlúpe“, následne zapojíte riadiacu jednotku do elektrickej siete a prepojíte ju LAN káblom s vašim routerom. Všetky potrebné káble a adaptér nájdete v balení. Následne je veľmi dôležitým prvkom aplikácia – Philips HUE, ktorá je pre Android a iOS zariadenia dostupná zdarma. Po stiahnutí aplikácie odporúčame vykonať aj jednoduchú registráciu, aby ste mohli využívať všetky benefity HUE systému a ovládať svetlá aj mimo domova.

Po registrácii prichádza na rad pridávanie RJ do systému. V nastaveniach prejdete do položky – Hue Bridges a zvolíte Add Hue Bridge. Následne na RJ stlačíte vrchné tlačidlo (jediné dostupné), pričom prebehne proces pridania RJ do aplikácie. Pridávanie žiaroviek k RJ (max. 50 zariadení na jednu riadiacu jednotku) je automatické – pre tie z balenia. Ak sa vám to nepodarí na prvýkrát, treba žiarovky klasickým vypínačom zapnúť/vypnúť, aby sa načítal profil do RJ. Ak pridávate novú žiarovku alebo iné HUE svetlo, tak kliknete na 3 bodky na úvodnej obrazovke, následne Light setup a add Light. To je všetko, teraz ste pripravení na používanie svetiel. Ovládač z balenia je aktívny a spárovaný automaticky a slúži na zapínanie/vypínanie svetiel, a tiež ako stmievač (v rôznych platených aplikáciách je možné naprogramovať aj jeho funkčnosť). Ovládač má magnetický podstavec, čo je výhodou pri jeho umiestňovaní.

Rozdiely a možnosti testovaných zostáv

Philips HUE Color & White (Starter kit E27) obsahuje 3 RGB LED žiarovky s výkonom 9,5W (ekvivalent 60W žiarovky) a max. svietivosťou 806 lúmenov. Životnosť jednej žiarovky je 25 000 hodín svietenia alebo 50 000 zapnutí/vypnutí. Farebná teplota svetelného zdroja je od 2000 do 6500 kelvinov. RGB modul ponúka až 16 miliónov farieb, ktoré si môžete nastaviť podľa potreby a nálady. Aj 16 je veľa, nie ? J. V aplikácii sú k dispozícii rôzne prednastavené farebné, ale aj klasické biele profily, ktoré si môžete dodatočne upraviť podľa potreby, situácie a pod. Nájdete tu relaxačný mód, pracovný mód, večerný mód, párty mód a mnoho ďalších.

Možnosti sú obsiahle, ale základná funkčnosť a nastavenie svetiel je jednoduchá. Jednotlivé žiarovky si môžete rozdeliť do virtuálnych miestností v aplikácii, aby bola prehľadnejšia a nastavovanie scén jednoduchšie. Žiarovky môžete ovládať jednotlivo, taktiež ako celok v rámci miestnosti alebo úplne všetky zapojené zariadenia súčasne. Aplikácia je rozdelená do štyroch častí podľa funkcií. Základná plocha aplikácie ponúka prehľad pridaných zariadení (žiaroviek), ktoré môžete rozdeliť do vytvorených miestností. Miestnosti môžete vytvárať, odoberať, priraďovať k nim svetlá a vytvárať rôzne scény (nastavenie farby, teploty a intenzity svietenia). V druhej položke – „rutiny“ nájdete rôzne možnosti autonómneho správania sa celého systému alebo jednotlivých žiaroviek. Za predpokladu, že povolíte aplikácií sledovať vašu aktuálnu polohu sa môžu svetlá automaticky zapínať alebo vypínať počas vášho príchodu alebo odchodu z domu. Aby to fungovalo, musíte byť registrovaní a prihlásení vo vašom Philips konte.

Nájdete tu aj možnosť budenia svetlami podľa vami nastaveného času s predstihom, čo je ráno veľmi príjemné. Nastaviť si to môžete aj podľa dní, ak vstávate v rozdielne časy, čo je výhodou. Taktiež si tu nastavíte, v akom čase sa majú svetlá vypnúť. Rovnaké funkcie platia aj na večernú rutinu. Napokon si tu môžete nastaviť rôzne akcie podľa individuálnych potrieb s podrobným nastavením – akcia po východe/západe slnka a pod. V tretej sekcii nájdete rôzne aplikácie, ktoré s týmto systémom a svetlami spolupracujú, a tiež tu nájdete rôzne návody a informácie. Ak si nejakú aplikáciu vyberiete, stačí na ňu kliknúť, pričom budete presmerovaní priamo do obchodu s aplikáciami. Posledná sekcia patrí kompletným nastaveniam systému, riadiacej jednotky, príslušenstva, miestností a pod. Tu sa vykonáva registrácia do systému, pridávajú sa nové RJ, nastavujú miestnosti, svetlá a v neposlednom radu tu aktualizujete aj celý systém. Aktualizácie chodia pomerne často, na náš vkus až moc.

Zostava Philips HUE White (Starter kit E27) obsahuje 3 LED žiarovky s výkonom 9W (ekvivalent 60W žiarovky) a max. svietivosťou 806 lúmenov. Životnosť jednej žiarovky je 25 000 hodín svietenia alebo 50 000 zapnutí/vypnutí. Farebná teplota svetelného zdroja je 2700 kelvinov, čo je podľa nás optimálna hodnota na každodenné používanie. V aplikácii si môžete nastaviť aj automatické prispôsobovanie teploty, napr. svitanie, deň, večer, stmievanie, noc a pod., podľa čoho sa upravuje teplota žiaroviek – jednotlivo alebo hromadne. Ostatné nastavenia a možnosti sa oproti vyššie uvedenej zostave nemenia, akurát sú tu obmedzenia skrz absencie farebného modulu, čím nie je možné využívať ani všetky aplikácie tretích strán. Ak vám však ide o čisto praktickú stránku a možnosti ovládania osvetlenia na základe podmienok, tak táto zostava vám bude plne vyhovovať. V našom prípade patrí na prvé miesto, a taktiež je o polovicu lacnejšia ako „farebná“ zostava.

Čo sa nám páčilo:

Obe zostavy ponúkajú rôzne možnosti, ale je pravdou, že tá „farebná“ toho ponúka o niečo viac, najmä v sekcii zábavy. Jednotlivé žiarovky môžete používať na dotváranie farebného prostredia domácnosti, pričom si priamo v aplikácii nastavíte ich pozíciu, podľa čoho budú prispôsobovať intenzitu a teplotu svetla. Farebné žiarovky môžu pomocou rôznych aplikácií dotvárať prostredie hier a filmov. Ak máte televízor Philips s Ambilight podsvietením, tak s ním môžete spárovať aj tieto žiarovky, pričom budú pracovať podľa integrovaného osvetlenia v TV a dokonale prispôsobia celé prostredie.

Veľkou výhodou je aj komunikácia systému s Apple HomeKit a inými inteligentnými zariadeniami, vďaka čomu môžu byť tieto žiarovky plnohodnotným príslušenstvom pokročilých scén a automatizácií. Páči sa nám výborná svietivosť žiaroviek a v prípade klasickej „bielej zostavy“ aj veľmi príjemné nažltnuté svetlo, ktoré je na dlhé večerné svietenie ideálne. Vyzdvihnúť musíme aj stabilitu a rýchlosť celého systému. Portfólio produktov HUE síce má konkurenciu, ale ani jedna nie je tak dobrá. Na záver ešte dodáme, že osvetlenie môžete v spojení s Apple HomeKit ovládať pomocou Siri. Tá síce slovenčine nerozumie, ale pár jednoduchých príkazov sa naučíte veľmi rýchlo. To platí aj pre ostatné virtuálne asistentky.

Čo sa nám nepáčilo:

Mínusov síce nie je veľa, ale nájdu sa. Aplikácia by mohla byť o niečo prehľadnejšia a lokalizovaná do slovenčiny. Občas sa môže stať aj to, že si riadiaca jednotka nezapamätá posledné nastavené hodnoty svetiel (intenzitu/farbu) a zapne ich v základom nastavení. V neposlednom rade patrí medzi nevýhody aj vyššia cena zostavy s RGB žiarovkami.

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: Philips.sk

Cena zariadení: Philips HUE White (Starter kit E27) – 99 Eur / Philips HUE Color & White (Starter kit E27) – 199 Eur. Obe zostavy je možné zakúpiť v rôznych e-shopoch, napr. – TU.

Prečítajte si aj:

Ako funguje Apple HomeKit?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE