Nikon to myslí s akčnými kamerami smrteľne vážne. O tom sme sa presvedčili na výstave Photokina v Kolíne nad Rýnom. Na stánku tejto spoločnosti bolo možné vidieť tri typy akčných kamier + veľký stánok s okuliarmi pre virtuálnu realitu. Ten sa nachádzal aj pri vstupe na výstavu Photokina a bol po názvom Nikon KeyMission VR Experience. 

Nikon tak predstavil tri typy akčný kamier so spoločným názvom KeyMission. Sú to kamery pre akčné zábery, ktoré sa dajú nosiť aj na odeve. Takto zaznamenávajú napr. váš výlet a na záver dňa máte pekné video aj fotky z výletu a pritom sa o to nemusíte príliš starať. Kameru KeyMisson 360 sme videli už na výstave CES v Las Vegas. Vtedy však bola za sklom, na Photokine sme ju mali v rukách podobne ako aj ostatné typy kamier KeyMission.

Kamera KeyMission 360 tak zaznamenáva obraz v 360°a to v rozlíšení 4K UHD. Pritom na kvalitu obrazu sa môžete spoľahnúť, toto jednoducho Nikon vie. ďalšie dva modely sa volajú KeyMission 170 a KeyMission 80. KeyMission 360 je vlajková loď a mení to, ako ľudia dnes zaznamenávajú obraz a komunikujú cez videozážitky.

Výstupy v podobe akčného videa v 360° obraze sme si pozreli aj na okuliaroch pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR.

photokina-9

The KeyMission 170 je kamera odolná voči pádu a vode, zaznamenáva 170° širokouhlý obraz a to do rozlíšenia 4K UHD. Dá sa s ňou samozrejme aj fotografovať. Špeciálnymi režimami sú spomalené video, časozberné video, čo pomáha k dramatickosti záberov.

Najtenšia a najľahšia je kamera KeyMission 80, je to typické zariadenie, ktoré si umiestnite na odev pri výlete.  Je to veľmi kompaktné zariadenie ale zaznamenáva obrazy vo vysokej kvalite. Objektív používa NIKKOR a na jednoduché použite má na sebe LCD displej.

photokina-8

Aplikácia SnapBridge 360/170 je špeciálne ku kamere KeyMission 360 a KeyMission 170 a umožní diaľkové spustenie nakrúcania videa alebo fotografovanie. KeyMission 80 podporuje tradičnú Nikon aplikáciu SnapBridge . S týmto aplikáciami sú kamery trvalo spojené so smartfónom, pomocou neho vyberáte ten najlepší uhol a záber a tiež svoje výsledky ihneď zdieľate na sociálnych sieťach. Nikon ku kamerám predstavil aj rôzne príslušenstvo ako sú držiaky, obaly alebo brašne.

Z tohto predstavenia ako aj celej výstavy Photokina pripravujeme aj redakčné video.

Pozrite si aj záznam tlačovej konferencie firmy Nikon z výstavy Photokina:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.