Tlačová konferencia v „piatok 13-teho“ v ČSOB Poisťovni spolu so zástupcom Prezídia Policajného zboru. Termín, ktorý je známy poverčivým aj tým, ktorí na povery neveria.

Obe skupiny nech pokojne zaklopú na drevo a my prinášame detailné informácie priamo od Prezídia Policajného zboru a ČSOB Poisťovne. Aká je nehodovosť v tento deň a aké sú štatistiky?

Dopravná situácia

Tento termín sa z hľadiska nehodovosti nijako nelíši od ostatných dní a preto tí, ktorí na povery neveria, môžu byť pokojní. Rovnako tak aj druhá skupina, no treba dodať, že máme stále isté rezervy a počet dopravných nehôd v niektorých krajoch stúpol. Porovnávalo sa rovnaké obdobie s predchádzajúcim rokom. Aktuálne štatistiky platia pre desať mesiacov tohto roka. Bratislavský kraj má o 67 dopravných nehôd menej, pozitívny rozdiel je aj v prípade smrteľných nehôd.

policia_SR (1)_nowat

Veľkou skupinou usmrtených hneď po vodičoch a spolujazdcoch sú chodci a cyklisti. Polícia robí proaktívne kroky. Štatistiky sú už posledný krok, s ktorým sa nedá nič urobiť. Preto vykonávajú osvetu a informujú na svojich špeciálnych akciách po Slovenku širokú verejnosť.

policia_SR (3)_nowat

Pripomínajú síce to, čo „všetci vedia“, no nechovajú sa podľa toho a treba im to pripomínať. Len za tento rok rozdali 15 000 reflexných prvkov. Ako sa vraví vidieť a byť videní neplatí pre všetkých a chodci si často neuvedomujú, že ich naozaj nie je na krajnici do poslednej chvíle vidieť.

policia_SR (2)_nowat

Najnižšia nehodovosť je na diaľniciach a rýchlostných cestách. Aj preto podľa mjr. Ing. Ľuboša Rumanovského, zástupcu riaditeľa Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR, polícia víta každý kúsok dokončenia diaľnice. Má to vysoký vplyv na zlepšenie dopravnej situácie a nehodovosti. Na týchto cestách je aj najmenej usmrtení a ťažko zranených.

ppt_Lubos_Romanovsky

Alarmujúce je zavinenie pod vplyvom alkoholu. Je to neslávny slovenský folklór a toto číslo vysoko presahuje zavinenie oproti opitým chodcom, logicky aj cyklistov a motocyklistov.

policia_SR (5)_nowat

Nepríjemná je aj štatistika ohľadne množstva skonzumovaného alkoholu. V jednoduchosti povedané, keď pijeme, tak poriadne. Jasne vedú prichytení vodiči s obsahom nad 0,48 mg/l v krvi.

policia_SR (4)_nowat

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.