Nie je síce dokonalý, ale určite zaujme.

Googlu trvalo veľmi dlho, pokým sa rozhodol predstaviť svoj prvý skladací telefón. Po viacerých komplikáciách si však k tomuto kroku vyhradil priestor počas konferencie I/O, na ktorej bolo pred pár hodinami predstavených množstvo softvérových a niekoľko ďalších hardvérových noviniek. Vrcholom dňa bolo však predstavenie skladacieho telefónu spoločnosti s názvom Pixel Fold.

O prvom skladacom telefóne spoločnosti bolo už skôr známych veľa parametrov, čiže sa už iba čakalo, pokým Google tento telefón oficiálne predstaví. Predchádzajúce úniky naznačovali, že skladacia novinka bude kompaktná, čo potvrdzujú aj oficiálne rozmery. Tie sú v zloženom stave 139,7 × 79,5 × 12,1 mm a v rozloženom 139,7 × 158,7 × 5,8 mm. Hmotnosť je však vzhľadom na kompaktné rozmery pomerne vysoká – 283 gramov.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Zariadenie je odolné voči vode na úrovni IPX8. Odolnosť voči prachu chýba. Spoločnosť tvrdí, že vonkajší 5,8-palcový OLED displej s rozlíšením 1080 × 2092 pixelov ponúka používateľská zážitok ako bežný smartfón, čo znie veľmi dobre. Pomer strán je 17,4 : 9 a nechýba ani obnovovacia frekvencia na úrovni 120 Hz. Displej s maximálnym jasom až 1550 nitov je samozrejme chránený ochranným sklom Gorilla Glass Victus.  

Vnútorný displej už pred predstavením vyvolal niekoľko otáznikov, predovšetkým kvôli hrubým rámikom okolo neho. V každom prípade ide o 7,6-palcový OLED panel s pomerom strán 6:5, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2208 × 1840 pixelov. Displej je krytý sklom Ultra Thin Glass, na ktorom sa ešte nachádza ochranná plastová vrstva. Maximálny jas dosahuje 1450 nitov.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Oficiálna upútavka zobrazuje aj veľmi tenký pánt bez medzery, ktorý umožňuje nechať displej ohnutý v akejkoľvek polohe v rozsahu 180°. O plynulý chod sa stará čipová sada Google Tensor G2 s bezpečnostným koprocesorom Titan M2. Vo výbave telefónu sa nachádza 12 GB RAM LPDDR5 a 256 alebo 512 GB úložisko UFS 3.1, čiže nie rýchlejšie UFS 4.0.

Hlavný fotoaparát s OIS má rozlíšenie 48 Mpx, ultraširokouhlý 10,8 Mpx a teleobjektív s 5× priblížením 10,8 Mpx. Nechýba funkcia Super Res Zoom až do 20× priblíženia. Selfie fotoaparát na vonkajšej strane má 9,5 Mpx a na vnútornej 8 Mpx. Obidva fotoaparáty majú pevné ostrenie.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Snímač odtlačkov prstov je zabudovaný v tlačidle napájania. Do telefónu je možné vložiť jednu fyzickú SIM kartu a zároveň používať aj jednu eSIM. Do výbavy Google Pixel Fold sa zmestili aj stereo reproduktory a batéria s kapacitou 4 821 mAh, ktorú je možné nabíjať 30 W. V predajnom balení sa však žiadna nabíjačka nebude nachádzať. Pixel Fold má predinštalovaný Android 13. 

Hoci Pixel Fold je už dostupný na predobjednávky, tak k prvým zákazníkom sa dostane až podstatne neskôr. Predpokladá sa, že k dispozícii bude až niekedy v júni. Cena prvého skladacieho telefónu spoločnosť Google je 1799 dolárov a k zakúpeniu bude iba prostredníctvom oficiálneho obchodu spoločnosti Google v Nemecku, Japonsku a Spojenom kráľovstve. Na slovenský trh sa tento telefón samozrejme môže dostať prostredníctvom ďalších predajných kanálov.

Cenu však očakávame na úrovni od 2000 eur. Pre porovnanie, pre Nemecký trh je cena nastavená nasledovne – 256 GB verzia 1899 eur a 512 GB verzia 2019 eur.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.