Mnohí Slováci nosia platobnú kartu so sebou iba ako zálohu.

Mastercard uskutočnil prieskum, ktorého cieľom bolo zistiť aktuálnu obľúbenosť bezkontaktných platieb smartfónom a nositeľnými zariadeniami medzi Slovákmi. Z prieskumu vyplýva, že ľudia majú pri sebe častejšie mobil (84 percent) ako platobnú kartu (75 percent) alebo peňaženku s hotovosťou (71 percent).

Svoju platobnú kartu si do smartfónu uložilo už 29 % Slovákov, pričom používatelia, ktorí si túto formu platenia obľúbili, ju využívajú častejšie ako pri každej tretej transakcii. Inteligentné hodinky alebo fitness náramok má podľa dát Mastercard-u 21 % Slovákov, pričom 11 % ľudí ich aktívne využíva pri platení. Zaujímavosťou je, že 9 z 10 ľudí, ktorí používajú na platenie smart hodinky, používa na platenie aj mobilný telefón.

Najobľúbenejšou formou bezkontaktného platenia však stále ostáva fyzická platobná karta. 74 % Slovákov ju nosí stále so sebou – v niektorých prípadoch (18 %) ako záložné riešenie, pokiaľ by nastal problém pri platbe smartfónom či hodinkami. Hlavným dôvodom, prečo Slováci stále nosia platobnú kartu so sebou je, že karta sa nikdy nevybije a umožňuje výber z každého bankomatu. Pre niektorých Slovákov je dôvodom pre fyzickú kartu cestovanie do zahraničia.

Čo sa bezhotovostných platieb ako celku týka, ich popularita neustále rastie. Slováci využívajú tento spôsob platenia v 57 % prípadov, pričom toto číslo by mohlo dosahovať až 75 %, pokiaľ by ľudia nenarážali na obchodníkov, ktorí bezhotovostné platby neprijímajú. Faktom však je, že Slováci patria vo využívaní bezkontaktných platieb k najlepším na svete.

Zdroj: Mastercard

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit