Aktuálne sa to týka šiestich portálov.

Google spustil na Slovensku licenčný program pre spravodajstvo pod názvom výber Správ Google (z angl. Google News Showcase), v rámci ktorého uzavrel zmluvy so šiestimi slovenskými vydavateľstvami. Internetový gigant im bude pravidelne platiť licenčné poplatky za obsah, ktorý dodajú do služby Správy Google.

Spolupráca sa týka portálov TA3.com, Cas.sk, Webnoviny.sk, DennikN.sk, SME.sk a Topky.sk. Vďaka službe výber Správ Google uvidia používatelia Správ Google a kanála Discover (obrazovka s výberom správ v systéme Android, resp. v mobilnej aplikácii Google) spravodajské panely, ktoré pre tieto platformy vyberajú a pripravujú samotné redakcie. Panely sa začnú zobrazovať postupne (od) 7. apríla 2022 a spomenuté médiá tak budú mať väčšiu kontrolu nad tým, ako sú ich správy prezentované na platformách spoločnosti Google.

Partnerské médiá takisto budú môcť presmerovať čitateľov na texty článkov v plnom znení na svojich stránkach. Znamená to, že si budete môcť bezplatne prečítať aj určitý počet článkov, ktoré sú bežne spoplatnené – o sprístupnení jednotlivých článkov v plnej verzii cez Správy Google bude rozhodovať samotné médium.

Slovensko je 3. krajinou v regióne strednej a východnej Európy a 9. krajinou v Európe, kde Google uviedol tento program na trh.

Správy GoogleZdroj: Google
Správy Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit