Oficiálnej tenšej „slim“ verzie PS5 sme sa zatiaľ nedočkali, youtuber Matthew Perks z kanála DIY Perks však prišiel s vlastným riešením.

Jeho podomácky vyrobená slim verzia konzoly PS5 má hrúbku len 1,9 centimetra, čo dosiahol hlavne výmenou chladenia. Keď totiž pôvodnú PS5 rozobral a odmontoval napájací zdroj, samotná matičná doska s chladičom mala ešte stále hrúbku okolo 5,5 centimetra.

Pretože najväčší podiel na takejto hrúbke mal práve chladič, rozhodol sa ho nahradiť upraveným vodným chladením. Bežné chladenie z desktopového počítača použiť nemohol, keďže aj s vývodom má ešte väčšiu hrúbku ako pôvodný chladič PS5, preto si z medených plátov vytvoril vlastný tenký, ale rozmerný blok vodného chladenia.

Mimochodom, len samotné medené pláty na jeho výrobu ho vyšli takmer toľko ako celá PS5. Spojil ich cínom, ktorý zahrial s spolu s plátmi v mikrovlnke a tento náročný postup najlepšie demonštruje jeho video:

Potom zostávalo vyriešiť ešte jeden zásadný problém, ktorým je napájací zdroj. Pôvodný by sa do tenkého tela „vytunenej“ PS5 nevošiel, preto ho nahradil počítačovým zdrojom vhodného tvaru. Zasadil ho do jedného bloku s hlavnou časťou vodného chladenia a celok následne umiestnil za televízor, takže ho nie je vidieť.

Výsledná zoštíhlená PS5 má naozaj minimalistický dizajn a je vlastne celá obalená medenými plátmi. Pre Perksa však bolo okrem štíhleho tela dôležité aj zachovanie pôvodného výkonu. To sa nakoniec aj podarilo, pričom slim verzia vykazovala dokonca podstatne nižšie teploty procesora a pamätí.

Na záver treba upozorniť, že ide skutočne o zložitý kutilský kúsok, ktorý youtuberovi podľa jeho vlastných slov zabral pár mesiacov. Výsledok je však o to zaujímavejší, že PS5 je skutočne objemný kus hardvéru a ide o najväčšiu PlayStation konzolu, akú doteraz Sony vyrobilo.

Zdroj: YouTube.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.