Čo je pre vás pracovný benefit?

Je to káva v kuchynke zdarma, alebo 5 dní dovolenky navyše? Firemné auto na súkromné účely, alebo ovocie dvakrát v mesiaci? V post covidovej dobe sa mnoho tradičných lákadiel a výhod stalo štandardom. Moderná, dynamicky sa rozvíjajúca spoločnosť preto musí inovovať svoj systém benefitov a udržať ho pre zamestnancov atraktívnym a stimulujúcim.

Košická IT firma sa k tejto výzve postavila svojsky.

Poslala ich k vode

Visma, európska jednotka v SaaS segmente, sa s tým popasovala po svojom a dosiahla ďalšie prvenstvo. Ako prvá na Slovensku ponúkla svojim zamestnancom pracovný benefit vo forme remote workingu z pláže a poslala ôsmich z nich priamo do Chorvátska.

Pre mňa ako silno spoločenského človeka, ktorý rád cestuje a je rád obklopený ľuďmi sú dôležité 3 veci:

  • – upevňovanie vzťahov,
  • – budovanie tímového ducha,
  • – zážitky, na ktoré nezabudnem,”

uvádza Ján Macura, development manager a autor myšlienky beach based office. “Myšlienku tohto benefitu mi vnukli dvaja moji blízki – otec a svokor. Síce pracovali v rôznych oblastiach, ale obaja si na “staré kolená” spomínajú na firemné i voľnočasové aktivity a zájazdy so svojimi kolegami. Určite každého poteší finančný príspevok, darčekový poukaz, služobný telefón na súkromné účely. V systéme firemných benefitov často krát majú svoje miesto. Ale príjemný zážitok a krásna spomienka sú na nezaplatenie. A to je zmyslom môjho návrhu.”

Plážový office po slovenskyZdroj: Visma

Beach based office

V pilotnom projekte týchto ôsmich odvážlivcov čakal týždeň na ostrove Krk. K dispozícii im bol plne vybavený 4 – apartmánový dom s bazénom, altánok s grilom  a terasou. Pre svoju prácu mali zabezpečené wifi pripojenie a spoločné priestory. “Visma financovala prenájom apartmánového domu a zvyšok (dopravu, jedlo) si hradili zamestnanci. Tím rozhodoval o tom , či si bude variť, alebo bude objavovať čaro miestnej kuchyne v reštauráciách,” prezrádza detaily Ján Macura.

“Nie je to jediný benefit, ktorý Visma ponúka svojim ľuďom, ale je najviac zapamätateľný. Domov si človek neodnesie prácu ako je to v dnešnej dobe zvykom, ale zážitok,” vraví jeden z účastníkov Dalibor Rusňák a dodáva,”vzalo sa to najlepšie z práce v office a spojilo sa to s teplom, morom, slnkom a dobrou partiou. Cez deň sme urobili čo bolo treba a k večeru sme grillovali, alebo skočili k moru. Dá sa povedať, že tento štýl práce je ako mullet – vpredu business, vzadu párty,” ukončuje s humorom.

“Ak dostaneme pozitívny feedback od pilotných cestovateľov, tak to skúsime aj ďalší rok,” ukončuje Ján Macura.

Uvítali by ste takýto benefit od Vášho zamestnávateľa? Kde by ste chceli ísť, ak by ste mali možnosť tejto formy práce? Dokázali by ste pracovať rovnako dobre aj niekoľko stoviek km od kancelárie?

Značky: