Bol to dlhý čas čakania.

Štvorica astronautov, ktorí majú v rámci misie Artemis II letieť za odvrátenú stranu Mesiaca, začala pred niekoľkými týždňami s výcvikom v Johnsonovom vesmírnom stredisku v Houstone. Informuje o tom ArsTechnica.com s tým, že od roku 1972 pôjde o prvých ľudí, ktorí obletia túto obežnicu Zeme.

Počas nasledujúcich 18 mesiacov posádka strávi veľa času v učebniach, lietadlách alebo na simulátoroch, kde sa pripraví nielen na priebeh letu, ale aj rôzne krízové situácie, poruchy a potenciálne problémy. Väčšina výcviku bude prebiehať práve na základni v Houstone.

Veliteľom misie Artemis II bude astronaut Reid Wiseman. Zvyšní členovia posádky sú pilot Victor Glover, špecialistka misie Christina Kochová a kanadský astronaut Jeremy Hansen. Do posádky NASA schválne vybrala okrem zahraničného kozmonauta aj osobu čiernej pleti a ženu, keďže doteraz boli na Mesiaci len bieli muži.

Misia Artemis II bude trvať približne desať dní a začne sa štartom rakety z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride. Tá vynesie vesmírnu loď Orion dostane na vysokú obežnú dráhu okolo Zeme, kde sa uskutoční kritická kontrola systémov podpory života lode a test schopnosti kozmickej lode priblížiť sa k inému objektu vo vesmíre. Potom kozmická loď zapáli svoj hlavný motor, aby sa priblížila k Mesiacu a za jeho odvrátenú stranu Mesiaca. Následne sa kozmonauti vrátia na Zem, kde by ich návratový modul mal pristáť v Tichom oceáne.

Vesmárny program Artemis sa začal misiou Artemis I, keď dňa 16. novembra 2022 odštartovala raketa SLS (Space Launch System), ktorá bola dovtedy najvýkonnejšou raketou, aká kedy zo Zeme odštartovala (v apríli tohto roka ju prekonala SpaceX Starship).

Cieľom misie Artemis I bolo raketu i vesmírnu loď otestovať pred ostrými letmi s ľudskou posádkou, ktorá poletí pri spomínanej Artemis II. V rámci misie Artemis III je už plánované aj pristátie na Mesiaci.

Zdroj: ArsTechnica.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.