Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počas vianočných sviatkov Telekomunikačná únia Slovenskej republiky zaznamenala zhoršenie dostupnosti telekomunikačných služieb, ktoré bolo spôsobené výdatným snežením, vetrom a výpadkami elektrickej energie.

Počasie otestovalo pripravenosť technikov distribučných spoločností a telekomunikačných operátorov, ktorí museli pri zdolávaní náročného terénu neraz použiť kreatívne riešenia. V niektorých prípadoch príčinou nahláseného „výpadku“ telekomunikačných služieb v skutočnosti nebol výpadok alebo porucha na strane telekomunikačného operátora, ale len zasnežená anténa u používateľa služby.

Nemohli sledovať vianočné programy

Slovensko sa počas Vianoc (konečne) dočkalo snehovej periny aj v nížinách. Súbežne so zväčšujúcou sa snehovou pokrývkou začali zákazníci telekomunikačným operátorom nahlasovať výpadky  služieb. Nie vždy však išlo o výpadok služieb na strane operátora. V mnohých prípadoch bol na vine sneh, ktorý pokryl televíznu (satelitnú) anténu u užívateľa. Ak bola anténa umiestnená na ľahko dostupnom mieste, stačilo z nej odstrániť sneh a zákazníci mohli ďalej sledovať vianočný program. V inom prípade prišlo v priebehu pár hodín k otepleniu a sneh z antény zmizol.

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky v tejto súvislosti odporúča pred nahlásením „poruchy“ telekomunikačnému operátorovi overiť si, či nie je chyba na strane používateľa služby. Často sa stáva, že napr. počas upratovania dôjde k neúmyselnému povytiahnutiu káblov a prerušeniu kontaktov. Podobný problém môžu spôsobiť aj zvedavé malé deti, ktoré čosi vytiahnu alebo prepnú a „porucha“ je na svete. Ďalším „vinníkom“ môže byť počasie, ktoré môže poškodiť zvod antény, alebo aj už spomínaný sneh, ktorý zhorší príjem signálu.

Dlhé výpadky elektrickej energie preverili pripravenosť operátorov

Radosť zo snehu v niektorých prípadoch netrvala dlho. Sneh v kombinácii s vetrom spôsobil najmä na strednom Slovensku výpadky elektrickej energie, ktoré ohrozili dostupnosť telekomunikačných služieb. Na krátkodobé výpadky elektrickej energie sú telekomunikační operátori dobre pripravení, keď napájanie vysielačov zabezpečujú záložné zdroje. Dlhé výpadky v kombinácii s nepriazňou počasia a nedostupným terénom sú pre telekomunikačných technikov skutočnou výzvou. Tam, kde sa nedostane auto, nastupujú sane alebo boby, pomocou ktorých na postihnuté miesto dopravia elektrocentrálu a palivo pre ňu.

Napríklad Donovaly mali počas Vianoc výpadok dodávky elektrickej energie, ktorý trval viac ako 12 hodín priniesol bezsennú noc technikom telekomunikačného operátora PROFI-NET. Operátor zabezpečuje z uzla na Donovaloch dostupnosť služieb aj pre okolité lokality, ktoré výpadok elektriny nemali. Výpadok elektrickej energie na Donovaloch nastal okolo 20. hodiny. Teplota vzduchu v tom čase bola pod bodom mrazu a technici operátora v monitoringu zaznamenali, že batérie strácajú kapacitu rýchlejšie. Hodinu po polnoci začali nakladať elektrocentrály a palivo do nich. Keď cestou míňali čerpaciu stanicu, odstavenú v dôsledku výpadku elektrickej energie, uvedomili si dôležitosť nepodceňovania príprav. Technici napokon strávili noc v trafostanici, kde sa ukryli pred zimou a silným vetrom. Odpojiť elektrocentrálu a odísť mohli až na druhý deň popoludní, kedy už bola dodávka elektrickej energie pre túto lokalitu stopercentne obnovená.

Konkurenti si v ťažkej situácii pomohli

Na druhý deň nasledoval nočný výpadok elektriny v lokalite Donovaly – Záhradište, kam technici dotiahli elektrocentrály na boboch. Technici konkurenčného telekomunikačného operátora sa snažili preniesť elektrocentrálu na chrbte. Konkurenti si podali ruky a spoločne použili elektrickú energiu, ktorú vyrobili elektrocentrály prepravené na boboch. Napokon si spolu uvarili na starom sporáku kávu zo snehu, keďže voda nebola dostupná. Vďaka úsiliu technikov fungovala sieť PROFI-NET počas všetkých výpadkov elektrickej energie bez prerušenia a klienti výpadok služieb nepocítili.

Na Donovaloch sa popri tom všetkom odohrala ešte jedna milá vianočná príhoda, keď za technikmi telekomunikačného operátora prišla pani s vybitým mobilom. Potrebovala telefonovať a nemala si ho kde nabiť, tak jej dali ako vianočný darček POWER BANKU, ktorá poskytla potrebnú elektrinu do obnovenia dodávky zo siete.