Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počas valentínskeho týždňa míňajú klienti v darčekových obchodoch a kvetinárstvach štvornásobne viac peňazí ako je bežný priemer. Počet platieb kartou prevyšuje bežný priemer päťnásobne. Vyplýva to z údajov ČSOB o platbe kartou na POS a mPOS termináloch. Nákupná horúčka vrcholila vlani v „hodine dvanástej“, teda 14. februára.

V priemere najvyššie sumy platili v tomto období klienti rovnako ako po zvyšok roka v obchodoch so šperkami a kozmetikou, Klienti využívajú na nákup darčekov častejšie aj duty free shopy alebo dokonca obchody s biopotravinami. A častejšie ako po zvyšok roka platia za taxislužby a samozrejme reštaurácie. Obchodníci si čoraz častejšie uvedomujú, že možnosť platiť platobnou kartou je pre nich konkurenčnou výhodou. Z údajov ČSOB o predaji najmenšieho platobného terminálu mPOS vyplýva, že si ho postupne zaobstarávajú aj prevádzky, ktoré mali dosiaľ limitujúce technické možnosti pre prevádzku terminálov.

„Od uvedenia terminálu na trh majú záujem o tento mPOS najmä taxislužby, reštaurácie, fast foody, kaviarne či obchody s potravinami, pričom priemerná výška transakcie sa pohybuje okolo 15 eur. To je presne v súlade s našim cieľom sprístupňovať platobné terminály aj tam, kde bola možnosť ich využitia veľmi limitujúca. Záujem oň už prejavili napríklad aj ambulancie alebo kaderníctva, čo určite ocenia aj samotní klienti,” hovorí Dáša Polláková, manažérka segmentu pre mikro a malé podniky V ČSOB.

Možnosť krátkodobého prenájmu terminálu oceňujú obchodníci, pri ktorých je dopyt významne ovplyvňovaný sezónnosťou a tiež tí, ktorí si chcú vyskúšať, či majú ich zákazníci vôbec záujem o platby kartou. Výnimočnosť mPOS zariadenia spočíva nielen v tom, že ide o najľahší a najmenší terminál tohto typu na trhu. Ale aj v tom, že obchodníkovi stačí na jeho prevádzku zabezpečená  wifi sieť, vytvorená napríklad prostredníctvom hot spotu na smartfóne. Potvrdenie o POS platbe je klientovi zasielané formou SMS správy alebo e-mailom.

„V záujme podporovať rozširovanie bezhotovostných transakcií na Slovensku sme navyše poplatok za prenájom mPOS zariadenia znížili na 1 euro mesačne.  Výška provízie pri tomto type terminálu je transparentne komunikovaná vopred a predstavuje 1,8 % z výšky transakcie,“ dopĺňa Polláková. Napríklad pri platbe kartou 12 € predstavuje výška provízie 0,22 €.

Viac informácii o platobných termináloch mPOS je dostupných na stránkach ČSOB.

Značky: