Bol ešte január tohto roka počas výstavy CES v Las Vegas a mal som polhodinu čas.

Pozrel som si, z akých krajín pochádzajú vystavovatelia. Dvoch slovenských sme už navštívili, tak som si pozrel vystavovateľov z ČR. A tu mi padol zrak na Aqustique Quality. O tejto firme som už počul, hlavne od mojich českých kolegov a všetci ju chválili.

Tak som zašiel na horné poschodie hotela Venetian a v jednom apartmáne tu AQ ukazovalo svoje najnovšie reproduktory. Boli to ich vlajkové lode – Passion a Orca. A mali aj kopu dobrých platní a radi ukázali, čo to vlastne do Ameriky doviezli. Z polhodiny bolo 50 minút a ja som odchádzal s pocitom, že na túto firmu sa ešte musím pozrieť.

Prezentácia AQ počas výstavy CES s reproduktormi Passion a Orca

Plán cesty

Po návrate domov sme veci dohodli a na konci marca som vyrazil na cestu do dedinky Červenka neďaleko Olomouca. Cesta to nebola krátka, ale oplatilo sa. Ujal sa ma Karel Svoboda a fakt mi ukázal všetko, čo som chcel. Veď preto som sem aj prišiel. Hotové výrobky sú síce fajn, ale to donesie kuriér a my urobíme recenziu.

Lenže cítiť vôňu pilín, vidieť ako pred vami spájkujú elektroniku do reproduktorov, vidieť špeciálne stroje na spracovanie dreva pre hudobný priemysel, to len tak neuvidíte. Ale vy áno, pripravili sme pre vás reportážne video, na ktorom uvidíte aj detaily z výroby.

Kto je AQ?

Firma AQ, s. r. o., bola založená v roku 1995. Hlavnou činnosťou firmy v tejto dobe bol vývoj a výroba reprosústav predávaných pod vlastnou značkou AQ – Acoustique Quality. Firma AQ má ešte dcérsku spoločnosť v Poľsku. Sídlo firmy v centre regiónu ČR, SR a Poľsko im umožňuje efektívne zásobovať tieto trhy.

Sídlo firmy v dedinke Červenka obsahuje aj montážnu halu

Sortiment postupne narastal a dnes sa dá od AQ kúpiť okolo tridsiatky rôznych modelov reprosústav v troch až siedmich farebných odtieňoch. Pre základný rad reproduktorov používajú linku s kontinuálnym nanášaním fólie na MDF dosky. Vyšší rad sa vyrába na povrchu s pravou prírodnou dyhou.

Takto vyzerá materiál na korpusy reproduktorov na vstupe

AQ veľmi dobre pozná pomery na českom, slovenskom a poľskom trhu. Vie, že vyvinúť a vyrábať vlajkovú loď je nevyhnutné a treba sa s ňou určite pochváliť. Ale ľudia v našich zemepisných šírkach chcú hlavne niečo, čo veľmi dobre hrá a cena za pár reproduktorov bude tak do 500 eur, najlepšie menej.

Najpredávanejšie zostavy sú tak zostavy Pontos a Wega. Ale aj na týchto reproduktoroch si dá AQ záležať. Keď sa pozriete na stránku aq.cz, zistíte, že tohto vyrábajú naozaj veľa a dá sa vybrať. Predaj týchto produktov na Slovensku je zabezpečený priamo z ČR.

Z vyrezaných dielov sa zlepí hotový korpus

Spôsob výroby

Ako sme videli, je to poctivá a kusová remeselná výroba. Všetky rohy korpusu reproduktora sú zaliate lepidlom tak, aby tu nič nefúkalo. Na vyvŕtanie otvorov sa používajú špeciálne stroje, ktoré to robia s milimetrovou presnosťou. Povrch reprobedne je potiahnutý drevenou fóliou a ženské ruky zarovnajú každú nerovnosť.

A tu je lakovňa s vodnou stenou, kde sa lakujú drevené produkty

Zvládajú aj efektnú povrchovú úpravu, či už vo vysokom lesku alebo úplne matnú, čo je paradoxne oveľa náročnejšie. Na tejto výrobe vidno, že si firma už kadečím prešla a na každom rohu nájdete nejaký zlepšovák.

Napr. ako natiahnuť textíliu na prednú stranu reproduktora, aby bola dokonale vyrovnaná. Alebo ako nastriekať drevo tak, aby sa tu nezachytil prach a koľko nechať lak „zavädnúť“.

Takto to vyzerá, keď je korpus pripravený na montáž elektroniky

Elektronická výbava

Páčilo sa nám aj, že firma sa dôsledne drží toho, že elektronická výbava musí byť naozaj poctivá. Od pripojovacích konektorov vedú hrubé vodiče od vstupu až po výstup.

Aj cievky si v AQ natáčajú sami

Na týchto častiach sa to tak nerieši plošným spojom, ktorý má v skutočnosti len malú plochu na prenos signálu. Používajú poctivé vodiče. Je to náročnejšie na výrobu ako plošný spoj, ale potom má aj význam k takýmto reproduktorom kupovať hrubé prepojovacie káble.

Frekvenčná výhybka – všimnite si, že sú tu hrubé prepojovacie káble a nie plošný spoj

Výroba aj pre iných

Okrem vlastnej výroby realizuje AQ vo svojej prevádzke aj výrobu pre ďalšie firmy. Videli sme výrobu korpusov reproduktorov pre rakúsku firmu PRO-JECT a tiež sa tu vyrábajú časti gramofónu tejto značky. Predaj gramofónov pritom výrazne narastá.

Finálna úprava reproduktorov patrí do rúk nežného pohlavia

Navštívili sme aj sklad výrobkov, kde všetko má svoje miesto a firma dnes obchoduje aj s ďalšími produktami od viac ako desiatky obchodných partnerov. Kúpite si od nej aj príslušenstvo reprosústav ako sú káble, stojany, držiaky a pod. Na niektoré značky má AQ exkluzívne zastúpenie (napr. B-Tech, Sonorous, Erard, Pro-Ject, Lenco, ARTsound atď).

AQ ďalej buduje svoje priestory a rozširuje výrobu, je evidentné, že sa im darí. Reproduktory od firmy AQ zaradíme do nášho testovania.

Všetky náklady na cestu hradila redakcia TOUCHIT. Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.