Kým v minulosti bolo investovanie vnímané ako aktivita vybranej skupiny ľudí, dnes je už dostupné pre každého.

Podielové fondy sú považované za najjednoduchší spôsob investovania, prostredníctvom ktorého môžete aj s nízkymi sumami dosiahnuť slušný zisk. Pre mnohých sa stávajú príležitosťou, ako rozumne zarobiť peniaze.

Čo sú podielové fondy

Vďaka podielovým fondom sa investovanie stalo dostupným aj pre bežných ľudí, ktorí s touto formou zhodnocovania úspor nemajú toľko skúseností, dostatok času alebo kapitál. Spolu s ďalšími záujemcami môžete investovať menšiu sumu peňazí napríklad do portfólia akcií úspešných firiem. Celý proces prebieha pod dohľadom odborníkov zo správcovskej spoločnosti.

Ako na to?

Podielové fondy zhromažďujú finančné prostriedky od viacerých investorov s cieľom investovať ich do rôznych aktív. Celý proces je veľmi jednoduchý. Skupina klientov, do ktorej patríte aj vy, vloží svoje peniaze do podielového fondu, ktorý je pod správou správcovskej spoločnosti. To, koľko peňazí vám daný fond vynesie, záleží od viacerých faktorov, ako sú aktuálne trhové podmienky alebo podiel dlhopisov a akcií v portfóliu.

Veľkou výhodou je, že na to, aby ste sa stali investorom, vám v ČSOB stačí len suma vo výške 15 € pri pravidelnom alebo 150 € pri jednorazovom investovaní. Navyše, vďaka možnosti zrealizovať potrebné kroky pred prvou investíciou aj online bez návštevy kamennej pobočky, to môžete zvládnuť za pár minút.

Podielové fondyZdroj: Pexels.com

Do čoho investovať?

Pred tým, ako sa rozhodnete svoje peniaze investovať, je potrebné si spraviť prieskum dostupných fondov. Tie sa totiž líšia vo viacerých parametroch. Zvážte vaše finančné možnosti, požadovaný výnos a riziko, ktoré ste ochotní podstúpiť a dĺžku času, kedy peniaze môžete nechať “pracovať”. Na základe toho si môžete vybrať z rôznych typov fondov, k dispozícii máte akciové, zmiešané, dlhopisové a štruktúrované fondy, fondy krátkodobých investícií aj peňažného trhu. Nezabudnite pritom na rozloženie svojej investície. Prílišné sústredenie sa na určitý región alebo odvetvie, môže zvýšiť riziko vašej investície. Ak sa rozhodnete investovať len do jedného fondu, vyberte si radšej taký, ktorý investuje do celého sveta a rôznych odvetví.

Pravidelne alebo jednorazovo?

Investovať môžete v pravidelných intervaloch alebo jednorazovo. Pravidelné investovanie je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko spojené s investovaním rozložením investície v čase. Výnos z tejto investície môžete využiť napríklad pri kúpe auta, cestovaní, skoršom splatení úveru alebo napríklad aj ako vklad pre jednorazové investovanie.

Jednorazové investovanie vám umožňuje zvýšiť možnosť lepšieho výnosu. Prichádza na rad vtedy, keď máte nasporenú väčšiu sumu finančných prostriedkov, ale aj ako mimoriadna investícia popri pravidelnom investovaní. Napríklad aj vtedy, keď sa vďaka poklesu cien na finančných trhoch vyskytne príležitosť nakúpiť podiely vo fondoch lacnejšie. Alebo, keď dosiahnete dodatočný príjem napríklad vo forme odmeny či výhry a rozhodnete sa aspoň časť investovať do svojej budúcnosti.

Výhody podielových fondov

Investovanie prostredníctvom podielových fondov sa oplatí z viacerých dôvodov. Svoje financie takto dokážete chrániť pred infláciou oveľa lepšie, ako cez sporiaci účet. Vaše investície majú potenciál rásť dlhodobo. Môžete si tak zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov na dôchodok, vzdelávanie detí, neočakávané situácie alebo dosiahnutie dlhodobých finančných cieľov. Vďaka tomu, že sa vaše investície rozložia medzi rôzne triedy aktív, geografické oblasti a ekonomické odvetvia, sa riziko neúspechu znižuje.

Podielové fondy predstavujú dynamický a efektívny spôsob investovania. Pri správnom používaní môžu prispieť k dlhodobej finančnej stabilite a rastu a zároveň môžu byť spoľahlivým nástrojom na dosiahnutie vašich investičných cieľov. Treba si však uvedomiť, že aj s nimi sa spája určitý stupeň rizika. Preto je dôležité, aby ste si každú investíciu dôkladne premysleli, prípadne konzultovali s odborníkom.

Upozornenie: S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a.s. Viac na www.csob.sk.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ČSOB.

Značky: