Spoločnosť Kaspersky Lab zistila, že až tri štvrtiny (74%) internetových používateľov by si stiahla škodlivé súbory len preto, že nedisponuje dostatočnou znalosťou rozpoznania potenciálnej hrozby. Výsledky prieskumu, v rámci ktorého odpovedalo 18 tisíc respondentov, vyvolali znepokojenie nad schopnosťou rozpoznať skutočné hrozby, ktoré na nich číhajú v online prostredí.   

Povedomie o tom, ako sa používatelia internetu orientujú v kybernetickom priestore, bolo v úvode preverené jednoduchým testom. Účastníci prieskumu boli požiadaní, aby si stiahli pieseň Yesterday od skupiny Beatles. Zo štyroch ponúknutých možností, obsahovala len jedna bezpečný tzv. wma súbor zámerne nazvaný ako „Betles.Yesterday.wma“. Vybrala si ho len štvrtina (26%) respondentov. Tí si všimli, že ide o neškodný typ súboru napriek pravopisnej chybe v názve súboru

Na druhej strane na najnebezpečnejšiu formu súboru zareagovala až tretina respondentov (34%). Nechali sa zmiasť tým, že názov obsahoval známu skratku mp3 „Beatles_Yesterday.mp3.exe“. Ďalších 14% respondentov si zvolilo súbor označený scr (screensaver download), ktorý je často využívaný na šírenie škodlivých súborov. Zvyšných 26% sa rozhodlo pre možnosť stiahnuť súbor typu .zip, ktorý však môže takisto obsahovať nebezpečné súbory

Neschopnosť používateľov rozpoznať škodlivý obsah na internete sa však nevzťahuje len na hudbu. Podľa prieskumu jeden z piatich (21%) používateľov internetu si sťahuje rôzne súbory z rozličných zdrojov, čo ešte zvyšuje kybernetické riziko. V prieskume sa nakoniec ukázalo, že len 24% respondentov dokázalo rozpoznať neškodnú webovú stránku, takže sa vyhlo phishingovej hrozbe. Navyše, pri špecifikácii webových stránok, ktoré si vyžadovali zadanie ich osobných údajov, len niečo vyše polovice účastníkov (58%) dokázalo identifikovať falošné stránky.

Tieto zistenia len potvrdili výsledky nedávneho prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab a B2B International, kde sa zistilo, že až 45% internetových používateľov malo za posledných 12 mesiacov skúsenosť s malvérom. Dokonca až 13% z nich ani nevedelo špecifikovať, ako k napadnutiu došlo.

„Povedomie spotrebiteľov o hrozbách v online prostredí by sa malo zvýšiť v záujme ich vlastnej ochrany. Ak sa dostaneme do pochybného baru, tak sa určite nepustíme do prerátavania balíkov bankoviek. Jednoducho by to nebolo múdre a sami by sme sa vystavili nebezpečenstvu. Rovnaký princíp platí aj v online svete. Musíme vedieť rozpoznať akékoľvek náznaky škodlivej aktivity, okamžite sa vyhnúť podvodným stránkam, neposkytovať osobné údaje, či sťahovať nebezpečný obsah. Bez ohľadu na to, aké je naše povedomie o kybernetickej bezpečnosti, je rovnako nebezpečné používať internet bez dostatočnej ochrany. Kyberzločinci totiž neustále vyvíjajú nové a nové spôsoby ako zasiahnuť ľudí. Jedinou dostatočnou ochranou pred týmito hrozbami je používanie aktualizovaných bezpečnostných softvérov,“ komentuje výsledky David Emm, hlavný bezpečnostný výskumník spoločnosti Kaspersky Lab.

Produkty Kaspersky Internet Security – Multi-Device a Kaspersky Total Security – Multi-Device spolu s bezplatnými bezpečnostnými riešeniami od spoločnosti Kaspersky Lab pomáhajú používateľom rozpoznať hrozby, ktoré by si inak nevšimli. Bezplatné riešenia od Kaspersky Lab poskytujú ochranu vysokej kvality, potrebnú na odbúravanie najbežnejších hrozieb. Spoplatnené riešenia od Kaspersky Lab sú zase kombináciou silnej antivírusovej ochrany s prémiovou funkcionalitou a pokročilým výkonom.