Koniec hrubým obálkam, žltým poštovým lístkom a dlhému čakaniu na úradoch. Od zajtra budú zástupcovia slovenských firiem komunikovať s úradmi elektronicky. Elektronická komunikácia ušetrí čas i peniaze – dôležité podanie na úrad je možné vybaviť kedykoľvek a odkiaľkoľvek. V prípade potreby budú operátori kontaktného centra k dispozícii občanom mimoriadne aj počas celého víkendu.

Sobota 1. júla 2017 – to je ten termín, kedy štát automaticky aktivuje na doručovanie elektronické schránky právnických osôb so sídlom na Slovensku, zapísaných v obchodnom registri. Teda aj tie, ktoré neboli automaticky aktivované prvým prístupom. Od tohto termínu už štátne úrady, ale aj samosprávy, Sociálna poisťovňa, súdy, notári či exekútori nebudú používať klasickú poštu, ale všetky dôležité dokumenty doručia zástupcom firiem online. „Táto moderná forma komunikácie šetrí čas aj peniaze. Správne poplatky pri elektronických podaniach klesajú spravidla na polovicu. Niektoré elektronické služby, napríklad výpis z obchodného registra, sú dokonca zadarmo,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Norbert Molnár.

Pomoc špeciálne aj cez víkend

Chcete si vyskúšať svoju firemnú schránku hneď v prvý deň? Na vaše otázky sú pripravení zodpovedať vyškolení operátori ústredného kontaktného centra výnimočne aj počas tohto víkendu od 8:00 do 18:00 h  na čísle +421 2 35 803 083 alebo pomocou kontaktného formulára, ktorý nájdete  na portáli Slovensko.sk. V prípade potreby operátorov zastihnete aj naďalej v pracovné dni od 8:00 do 18:00 h a v stredy až do 21:00 h.

Nové komfortnejšie schránky

Významnou zmenou pre používateľov e-schránok bude aj nový dizajn, ktorý si môžu vyskúšať od zajtra. „Používatelia si budú môcť vybrať, či svoju e-schránku prepnú do nového šatu alebo ešte budú pracovať s pôvodnou verziou, na ktorú sú zvyknutí,“ hovorí Molnár. Nový dizajn schránok prinesie nielen modernejší vzhľad, ale aj vyšší užívateľský komfort. So správou elektronickej schránky pomôže sprievodca schránkou, ktorý užívateľov navedie a predstaví im základné funkcionality schránky.  Nová e-schránka ponúka viaceré vylepšenia. Ide napríklad o zjednodušenie a zjednotenie výberu a listovania v zozname správ, sprístupnenie žiadostí v schránke na jedno „kliknutie“, či zjednodušenie nastavenia notifikácií. Obe verzie budú fungovať paralelne, aby mali používatelia dostatok času zvyknúť si na nové prostredie a naučiť sa pracovať so schránkou.

DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE V SKRATKE

  • Od 1. júla 2017 budú firmám so sídlom v SR zapísaným v obchodnom registri zasielané úradné rozhodnutia či oznámenia výhradne prostredníctvom elektronických schránok.
  • Do elektronickej schránky je možné prihlásiť sa cez portál Slovensko.sk.
  • Na prístup do schránky je potrebný občiansky preukaz s čipom s aktivovaným bezpečnostným osobným kódom (BOK), počítač, prístup na internet, čítačka a príslušný softvér.
  • O vydanie občianskeho preukazu s čipom či aktiváciu bezpečnostného osobného kódu môžete požiadať na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov na celom Slovensku.
  • V prípade, ak máte občiansky preukaz s čipom a nemáte k nemu BOK, na oddeleniach dokladov vám ho na čip občianskeho preukazu nahrajú .
  • Svoje podania môžete uskutočniť kedykoľvek a kdekoľvek, napríklad aj z pohodlia svojej obývačky
  • Elektronická komunikácia šetrí financie – poplatky za služby sa s využitím e-podpisu znižujú až o polovicu.
  • Elektronické schránky sú bezpečné, štát garantuje, že sa k vašim údajom nedostanú tretie strany.
  • Pomoc so správou vašej e-schránky môžete využiť ak kontaktujete kontaktné centrum Slovensko.sk pomocou e-formulára na webe alebo telefonicky na čísle +421 2 35 803 083.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.